6 °C Budapest

Ingyenhitelből újíthatod fel az otthonod: pályáznod sem kell

2017. május 26. 11:02

Egy nemrég publikált tanulmány konkrét példái is bizonyítják, ma akár kölcsönből is bőven megéri belevágni otthonunk energetikai korszerűsítésébe. Olyannyira, hogy a legtöbb esetben többet lehet megtakarítani a rezsin, mint amennyibe maga a beruházás került. Mutatjuk a számokat.

Itt a felújítási szezon, így nem meglepő, hogy az elmúlt hetekben többször is írtunk a lakóingatlanok energetikai korszerűsítéséről. Mint azt példaszámításainkban kifejtettük, komplex energetikai korszerűsítéssel akár annyit is meg lehet spórolni a rezsiszámlákon (felmérések szerint bizonyos esetekben 65-80 százalékot is), hogy simán megérheti kölcsönből belevágni a munkálatokba. Azaz az energetikai számítással alátámasztott beruházást követően

a havi átalányon megtakarított összeg nagyobb, vagy legalább akkora lesz, mint a megvalósításhoz igénybe vett hitel törlesztőrészlete.

Ahhoz, hogy ezt kiderítsük, persze minden esetben egyedi számítást kell végeznünk. Ehhez egyrészt érdemes elkészíttetni az ingatlan zöldkártyáját, amely a jelenlegi állapoton túl ajánlást is megfogalmaz a korszerűsítésre. Másrészt a beruházás költségelemei kapcsán szét kell néznünk a piacon elérhető hitelkonstrukciók között is.

Ez utóbbira kiváló megoldást nyújthat a Pénzcentrum kalkulátora, amellyel több mint 30 bank termékeit hasonlíthatjuk össze, köztük a korszerűsítésre igénybe vehető lakáshiteleket, illetve szabad felhasználást biztosító személyi kölcsönöket is. De a példa kedvéért, mi is elvégeztünk egy mintaszámítást. A beállításoknál abból indultunk ki, hogy

három millió forintból a korszerűsítések szentháromságából, azaz a szigetelés, nyílászárócsere, fűtéskorszerűsítés trióból kettőt a legtöbb esetben könnyedén kipipálhatunk.

Ennek megfelelően 2,4 millió forintos hitelösszeget (a minimális, 20 százalékos önerő mellett így jön ki a felújításra szánt 3 millió forint), és ezúttal 7 éves futamidőt adtunk meg, ezen kívül az alapértelmezett funkciókkal kalkuláltunk. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót a Sberbank Fair személyi kölcsöne nyújtja, amelynél 10,86 százalékos THM mellett 39 707 forintra jön ki a havi fix törlesztő. Említésre méltó még a K&H megújult otthonszépítő személyi kölcsöne is, amelynél 10,87 százalék THM, és 3 385 153 forint visszafizetendő összeg mellett 39 830 forinttal kell számolni havonta.

Nem sokkal marad le a fentiektől a CIB Előrelépő Személyi Kölcsön néven futó konstrukciója sem, amelynél a 11,73 százalékos THM és a 3 467 021 visszafizetendő összeg havi 41 274 forintos törlesztőt jelent a családi költségvetésnek. De nincs oka panaszra az Erste Bank ügyfeleinek sem; a Most Személyi Kölcsön fantázianevet viselő konstrukciónál havonta 44 963 forintos törlesztőt jelent a 15,48 százalékos THM. Aki pedig az OTP-nél keresne finanszírozási megoldást, az az Akciós OTP Személyi kölcsönnel havi fix 47 655 forintért tudja megvalósítani korszerűsítési terveit.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nekik már sikerült

Továbbra sem hiszed, hogy mindez működik? Nos, érdemes szemügyre venni az Energiaklub nemrég publikált kiadványát, amelyben a gyakorlati tanácsokon túl konkrét példákkal igazolják az energetikai korszerűsítések létjogosultságát. Az útmutatóban ráadásul azt is kiemelik, és ez a finanszírozás szempontjából döntő szempont, hogy amennyiben "a kiszámított megtérülés néha hosszú idő lehet, de ha a beépített technológia élettartamán belül van, akkor egyértelműen pozitív lesz a mérleg." De nézzük egy konkrét felújítási történetet.

Családi ház komplex korszerűsítése

Az 1930-as években épült keszthelyi családi ház teljes energetikai felújításon esett át. A ház nemcsak födém-, valamint homlokzatszigetelést, hanem teljesen új tetőt is kapott. A falazatra 16 cm-es, a födémre 2x16 cm kőzetgyapot szigetelés került. Mindenhol új, dupla üvegezésű, jó hőszigetelő képességű nyílászárók kerültek beszerelésre. Ráadásul kibővült a meglévő alapterület is: az eredeti 53 négyzetméter az átalakítás után 78 négyzetméterre nőtt. A teljes fűtésrendszer cseréjére is sor került, a konvektoros gázfűtést, kondenzációs kazán, és radiátorok cserélték fel.

A ház a teljes körű felújításnak köszönhetően "gyenge" besorolásból "energiatakarékos" besorolású lett, így a teljes éves energiaigény még úgy is sokkal alacsonyabb, hogy a ház fűtött területe jócskán kibővült. Az 53 négyzetméteres kis ház éves energiaigénye közel 3500 köbméter volt földgázban kifejezve, míg a kibővített épület fűtését és melegvíz ellátásához a számítások szerint már 1300 köbméter gáz is elegendő.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem