8 °C Budapest

Indul a fűtési szezon! Ennyiért vizsgálják át a rendszert!

Pénzcentrum
2013. szeptember 18. 05:34

A napokban igazi őszi idő köszöntött ránk, így a legtöbb háztartás már a fűtés beüzemelését tervezgeti szerte az országban. Mielőtt azonban feltekernénk készülékeink hőfokszabályzóit, számba kell vennünk a fűtés indításával kapcsolatos teendőket. A gáz fűtőkészülékek műszaki, biztonságtechnikai átvizsgálása 3 ezer forinttól indul, nem érdemes azonban ezt az összeget megspórolni. A nemtörődömség könnyen balesettel is végződhet.

Múlt héten megjelent, "Távfűtéses lakásban laksz? Erre jobb, ha felkészülsz!" c. cikkünkben a távfűtéses lakásban élőknek mutattuk meg, milyen kötelezettségeik vannak mielőtt beindítanák a fűtést. Szeptemberbe lépve azonban az összes fogyasztónak számba kell vennie a szolgáltatás indításával kapcsolatos legfontosabb teendőket. Az egyes gáz fűtőkészülékek indításával összefüggő feladatokról a Tigáz Zrt. szakembereit kérdeztük:

Pénzcentrum.hu: Milyen feladataik, kötelezettségeik vannak a fogyasztóknak mielőtt újra igénybe vennék a szolgáltatást?

Tigáz Zrt.: Minden esetben meg kell vizsgálni, hogy a gáz fűtőkészülékeket biztonságosan lehet-e üzemeltetni. Meg kell vizsgálni a légellátási feltételeket (pl: nincs-e eltakarva a szellőzőnyílás), a füstgáz elvezetés biztonságos feltételeit (pl. füstcsövek megfelelően vannak-e rögzítve, a kéményvizsgálat érvényességi időn belül van-e). El kell távolítani a fűtőkészülék 1 m-es környezetéből minden éghető anyagot. Évente legalább egyszer célszerű a fűtőkészüléket gázszerelő szakemberrel felülvizsgáltatni, aki többek között megvizsgálja az égő megfelelőségét, azt szükség esetén kitisztítja, ellenőrzi a biztonsági elemek működőképességét, továbbá megvizsgálja, hogy nincs-e szivárgás a készüléknél. Zárt égéstermék elvezetésű gázkészülékeknél szakemberrel ellenőriztetni kell az égéstermék elvezető rendszer szabad átjárhatóságát, mivel kialakítása miatt esetenként (főleg ha nyáron nem használják meleg víz termelésre) rovarok költözhetnek bele.

Pénzcentrum.hu: Az egyes gáz fűtőrendszerekre lebontva pontosan milyen feladatoknak kell megelőznie az újbóli beüzemelést?

Tigáz Zrt.: Elsőként ellenőrizni kell vizes fűtési rendszereknél, hogy mind az előremenő, mind a visszatérő ágban levő elzáró szerelvény nyitott állapotban legyen, mert ellenkező esetben gőzrobbanás következhet be. Nyitott rendszerű központi fűtési rendszereknél ellenőrizni kell a tágulási tartályban a vízszintet, amennyiben szükséges vizet kell tölteni a rendszerbe. Ha a tágulási tartály fagyveszélyes helyen van, akkor gondoskodni kell a megfelelő hőszigetelésről. Zárt fűtési rendszereknél ellenőrizni kell a nyomást a rendszerben, ha az alacsony, akkor a gázkazán gépkönyvében / kezelési utasításában szereplő értékre kell megemelni. Fontos ellenőrizni a keringető szivattyú működését is, mivel ha hosszú ideig áll, akkor megszorulhat és ez akár a tönkremenetelét is okozhatja. El kell végezni a fűtési rendszer légtelenítését is. Konvektoros fűtésnél az égéstermék elvezető 1 m-es környezetéből az éghető tárgyakat el kell távolítani. Ha a radiátorokra a függönyök ráérnek, vagy azokat eltakarják, akkor a függönyöket ki kell cserélni olyan hosszúságúra, hogy a radiátor fölött legalább 30 cm-s függőleges távolságra legyen a végük. Ellenkező esetben a meleg levegő csak nagyon nehezen tud eltávozni a függöny mögötti térből és emiatt romlik a fűtés hatékonysága. Konvektorok esetében hasonlóképpen kell eljárni, mert itt viszont tűzveszélyt is okozhat a készülékre lógó függöny.

Pénzcentrum.hu: Mi az, amit a fogyasztók saját maguk is le tudnak ellenőrizni, el tudnak végezni?

Tigáz Zrt.: A környezeti feltételeket általában le tudják ellenőrizni, a többi ellenőrzési feladatot célszerű szakemberre bízni.

Pénzcentrum.hu: Az egyes fűtési rendszerek esetében mely feladatokhoz ajánlott szakember segítségét igénybe venni?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Tigáz Zrt.: A gázkészülékek belső ellenőrzését, javítását csak arra feljogosított gázszerelő végezheti el. A fűtési rendszerek vizsgálatához, működés próbájához és ellenőrzéséhez túlnyomórészt speciális szerszámok, eszközök szükségesek, ezért itt is célszerű szakember segítségét igénybe venni.

Pénzcentrum.hu: Milyen problémák adódhatnak a hosszú állást követően? Melyek a leggyakoribbak? Milyen problémákkal, veszélyekkel járhat ez?

Tigáz Zrt.: Konvektoros fűtésnél az égéstermék elvezetőnél elhelyezett éghető tárgyak szoktak tüzet okozni, ezért fontos eltávolításuk. Több esetben történik gőzrobbanás főleg vegyes tüzelésű központi fűtéseknél a kazán után elhelyezett elzáró szerelvények zárt állapota miatt. A gőzrobbanás végzi a legnagyobb pusztítást. A mellékhelyiségekben elhelyezett állókazánok gázégője nyáron könnyen beporosodik emiatt az égés tökéletlen lesz és ez könnyen balesethez vezethet azon túl, hogy jelentős hatékonyság romlást eredményez. A pókok ősszel sok esetben beköltöznek a konvektorokba és az állókazánokba, ezért sok esetben a gyújtólángot nem lehet meggyújtani.

Pénzcentrum.hu: Karbantartás nélkül mennyivel csökkenhet az egyes fűtőkészülékek hatásfoka?

Tigáz Zrt.: Rendszeres karbantartás nélkül 5-30% közötti hatásfokromlás is előfordulhat.

3 ezer forinttól indul egy műszaki, biztonságtechnikai átvizsgálás
Bár a műszaki, biztonságtechnikai átvizsgálás magánszemélyek esetén csak öt évente kötelező, nem árt azonban minden fűtési szezont előtt szerelőt hívni. Nem tudhatjuk ugyanis, a rendszer használaton kívülisége milyen hatást gyakorol önmagára. Lehetnek ebből adódóan olyan meghibásodások, melyek csak a bekapcsolás után derülnek ki. Egy átlagos átvizsgálás 2,5-3 ezer forinttól indul, s a végső ár függ a helyszín távolságától, a berendezés típusától, elhelyezkedésétől és hozzáférhetőségétől, és nem utolsó sorban az esetlegesen feltárt hibák javításától is. Az rendszeresen karbantartott készülékek esetén viszont a tapasztalatok azt mutatják, a tulajdonosoknak csak ritkán kell mélyen a zsebükbe nyúlni.

 

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem