6 °C Budapest

Ilyen évek óta nem volt a magyar lakáspiacon

Pénzcentrum
2012. április 23. 16:03

Hosszú évek után ismét keresletivé alakulhat a hazai újlakás-piac. Az élénkülő forgalomnak, valamint az új projektek hiányának köszönhetően ugyanis jelentősen csökkenhet az új építésű ingatlanok eladatlan állománya. A közelmúltban indult állami ösztönzők, s az épületek energetikai hatékonyságának előtérbe kerülése pedig az évek óta küszködő szegmensnek.

Hosszú évek után ismét keresletivé alakulhat a hazai újlakás-piac. Az élénkülő forgalomnak, valamint az új projektek hiányának köszönhetően ugyanis jelentősen csökkenhet az új építésű ingatlanok eladatlan állománya - állítja legfrissebb piaci kitekintésében az OTP Ingatlanpont. Az ingatlanközvetítő szerint a tendencia már tavaly elkezdődött: 2006 óta először 2011-ben haladta meg a piaci kereslet volumene az új kínálatét. Budapesten például közel 3 ezer új lakást adtak el tavaly, ugyanakkor mindössze 2490 épült. A fővárosban jelenleg körülbelül 2900 az eladatlan új építésű lakások száma, folyamatban pedig mintegy 1800 építése van. Miután a folyamatban lévő beruházások kifutásával az épülő lakások számának további csökkenése várható, a kereslet pedig élénkülhet, verseny indulhat a jó paraméterekkel bíró új lakásokért.

"Az idén indult állami ösztönzők elsősorban az újlakás-piacot élénkíthetik. A teljes vételár akár 10-15 százalékát is elérő szociálpolitikai kedvezményt ugyanis csak ilyen ingatlanra lehet igénybe venni. A kamattámogatás, várakozásaink szerint leginkább a fővárosi belső kerületeiben található, 40-60 négyzetméteres új építésű lakások iránt növelheti meg érezhetően a keresletet" - vélekedik Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója. Új lakás vásárlására maximum 10 millió forint hitelt lehet igénybe venni kamattámogatással úgy, hogy az ingatlan vételára nem haladhatja meg a 30 millió forintot. Ebbe az összegbe gyakorlatilag bármilyen új építésű lakás vagy ház beleférhet vidéken, de Budapesten is elegendő lehet egy többfős család számára kényelmes otthont biztosító 60-80 négyzetméteres lakóparki lakásra a VIII., IX., XI. kerületekben. "Valószínűbb azonban, hogy az emberek ennél kisebb és olcsóbb ingatlant keresnek majd, hogy a vételárhoz viszonyítva minél magasabb legyen a kedvezményes hitel aránya" - magyarázza Kosztolánczy György.

Az élénkülő kereslet várhatóan a kedvező adottságú új lakásokat szívhatja fel a piacon lévő ingatlanok közül. Miután az új fejlesztések száma csökken, előfordulhat, hogy egy-másfél éven belül az elérhető kínálat olyan lakásokból áll majd, amelyek kevésbé elégítik ki a vevői igényeket, például az előnytelen alaprajzuk, a kedvezőtlen tájolásuk, vagy egyszerűen a túl magas áruk miatt. Kosztolánczy György ezért úgy véli, hogy aki új lakás vásárlását tervezi, annak mostanában érdemes belevágnia, hiszen az elérhető állami ösztönzők, a kedvező árszint, valamint a jelenleg még kellően széles választék összességében kedvező külső feltételeket teremt.

A társaság várakozásai szerint hosszabb távon az ingatlanfejlesztések is reagálhatnak az élénkülő piaci keresletre; a fejlesztések várhatóan jobban idomulnak majd a megváltozott vásárlói igényekhez és az állami ösztönzők által támasztott követelményekhez. "A korábbi tapasztalatok arra engednek következtetni, hogy a beruházók sorvezetőként használják majd a szociálpolitikai támogatás kritériumrendszerét a tervezési szakaszban lévő projektek lakásmixének kialakításánál, így várhatóan a korábbinál jobb energiahatékonyságú, valamint nagyobb alapterületű lakások is megjelenhetnek majd az új lakások kínálatban" - vélekedik Kosztolánczy György.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem