11 °C Budapest

Ilyen egy spórolós karácsony: meglepő, mi minden jön ki 2 ezer forintból

2017. december 1. 05:40

Bár októbertől körbelengi a boltokat a karácsonyi hangulat, a magyar családoknál általában az első adventi hétvége jelenti a valódi ünnepi készülődés kezdetét. Ilyenkor azonban még jócskán előttünk áll a költségvetést jelentősen megterhelő, ünnepi sütés-főzés, ajándékozás és rokonlátogatás, így az otthoni dekorációra nem szívesen áldozunk. Mutatunk 4 kelléket, amelyek 500-2000 forint között beszerezhetőek, és spórolási tanácsokat is adunk az adventi időszakra.

A hideg, szürke hétköznapok sokszor elfeledtetik velünk, hogy lassan itt a karácsony, ezért érdemes otthon is megteremteni az ünnepi hangulatot. A dekorációnak nem kell kimerülnie egy karácsonyfa felállításában december 24-én: sok apró, finom részlettel lehet készülődni már az adventi időszakban. Rengeteg újdonságot találunk az üzletekben, amelyekért nem is kell a pénztárca mélyére nyúlni.

Félre az arany-piros gömbökkel!

Bár a karácsonyi dekorációk esetében fontos szerepük van a hagyományos színeknek, formáknak - például az arany és a piros, a harangok és a csillagok - bizonyos mértékben mégis változnak a trendek.

Az elmúlt években előtérbe kerültek a kék különböző árnyalatai, fehér porcelánnal vagy kristállyal kombinálva, egyre kedveltebb az elsőre talán meglepő fekete-ezüst párosítás, illetve fontos trend még a skandináv, natúr stílus térnyerése, fadíszekkel és természetes dekorációkkal, például változatos dísznövényekkel

- tudta meg a Pénzcentrum a KIKA bútorlánctól. A vintage stílus a nyugati országokban már az elmúlt évek divatja, de hazánkban továbbra is kitart, nemcsak a lakberendezési trendekben, hanem a karácsonyi dekorációban is.

Forrás: KIKA

Megfigyelhető, hogy évről évre egyre előrébb tolódik a készülődés időszaka, ehhez igazodva a legtöbb üzletben már október elejétől megjelenik a karácsonyi kínálat. Az eladók tapasztalatai alapján az alacsony ár mellett a minőség is egyre fontosabb a vásárlóknak: a műanyag-gömbök helyett például már inkább a minőségibb üvegdíszeket keresik. A legolcsóbb megoldás persze továbbra is a saját készítésű dísz, de lássuk be, a karácsonyi hetekben keveseknek jut erre ideje. Szerencsére léteznek olyan pénztárcabarát megoldások, amelyek amellett, hogy nagyon mutatósak, és ki is lépnek a megszokott -egyeseknek talán már unalmas - karácsonyi keretek közül. Mutatunk néhány ilyet:

Betűk mindenhol (1000-1500 forint)
Már a magyarok körében is ismertek a Merry, Xmas, Santa és Joy kifejezések, amelyek angol nyelvterületen körbelengik az ünnepet, illetve a francia Noel is egyre ismertebb. Ezeknek a szavaknak a betűi egyre gyakrabban díszítik magyar emberek otthonát is karácsony környékén, akár a falra rögzítve, dísztányéron vagy a karácsonyfán. Ehhez hobbyboltban érdemes megvásárolni az alapanyagokat, és saját kezűleg elkészíteni, de egyre több áruházban is felbukkan.

Forrás: Etsy.com/Pinterest

Ünnepi dísznövények (500-1400 forint)
A mindenhol felbukkanó fenyőágak mellett már régóta divat a klasszikus karácsonyi dísznövénynek számító piros mikulásvirág, amely mostanában újabb és újabb színekben jelenik meg. Az utóbbi években egyre keresettebbek a fehér, rózsaszín, sárga és tarka változatok. Boross Dávid, az Oázis kertészet marketingigazgatója elmondta, hogy ezek mellett a karácsonyi kaktuszok is évről évre egyre népszerűbbek, illetve az orchideák is egyre nagyobb számban jelennek meg dekorációként az ünnepi időszakban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Forrás: Homedit.com/Pinterest

Plüssmanók (1500-2000 forint)
A karácsonyi állatfigurák régóta sokak otthonában csillognak, mostanában ezek mellett megjelentek a karácsonyi plüssök: manók és rénszarvasok mellé ízlés szerint választhatunk jegesmedvét, pingvint vagy baglyot is - utóbbi a manók mellett különösen népszerűvé vált az elmúlt években - mondta a KIKA.

Forrás: KIKA

Masnik és szalagok (300-600 forint)
Biztosan mindenki talál egy régi masnit, vagy szalagot otthon, amelyek egyes otthonokban már át is veszik a karácsonyi gömbök helyét. A szoba bármelyik részén, puritán színvilágú bútorokon, de akár a karácsonyfán is jól mutat az égők mellett.

Forrás: Decoracionmx.com/Pinterest

Az első adventi hétvége sok lehetőséget rejt

A karácsonyi időszak megterhelheti a családi kasszát, ezért minden olyan ötlet aranyat ér, ami segít csökkenteni a kiadásokat. A dekoráción máris sokat spórolhatunk, ha okosan, a karácsonyi akciókat kihasználva vásárolunk, illetve a megvásárolt dekorációs eszközöket ügyesen használjuk, kombináljuk. Egy 1000 forint alatt beszerezhető, egyszerű égősorral például nemcsak a karácsonyfát díszíthetjük: a lakás bármelyik pontját feldobhatja.

December első hétvégéje különösen jó alkalom az adventi bevásárlásra, hiszen számos üzlet kínál jelentős kedvezményeket. A KIKA-ban például december 1. és 3. között minden karácsonyi termék 30%-os kedvezménnyel lesz kapható.

Dekortálakat találunk már 999 forintért a bútorlűánc üzleteiben, de érdemes még a különböző világító függönyöket és illatolajokat, mécseseket is megnézni. Az Oázis Kertészetek is karácsonyi akciókkal várják a vásárlókat ezekben a napokban, illetve az első adventi hétvégén (december 2-3) az üzletben szakértők segítenek a vásárlóknak adventi koszorút készíteni, amihez minden kelléket biztosítanak.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem