2019. szeptember 20. péntek Friderika

Ilyen a pénzügyi nevelés a dúsgazdag Luxus Tünde családjában


Magyarország egyik leggazdagabb családjának, Polgárék életébe pillanthatunk bele rendszeresen a legnagyobb videómegosztón. A legutóbbi részből az is kiderült, hogy még a multimilliomosok csemetéje sem úszhatja meg a pénzügyi nevelést: neki sem jár minden ingyen.

Hét hónapja indult útjára Polgár net, azaz Polgát család videoblogja, melyben időről időre betekinthetünk az igazi gazdagok életébe. A Feleségek luxuskivitelben sztárja, Polgár Tünde megmutatta már magyarországi és amerikai konyháját, gardróbját, és egy egész stáb utazik velük a nyaralásra is, nehogy bármiről is lemaradjanak a rajongók.

A sorozat legfrissebb epizódjában a család Sanghajban nyaral, de fiúk, Dani csak később csatlakozik hozzájuk, méghozzá ezúttal életében először repül egyedül. Mivel a család rendszerint business osztályon utazik, Dani is hozzá van szokva a luxushoz, ám a szülei most felajánlották neki:  

ha a turista osztályon repül, akkor megkapja a két jegy közti különbséget költőpénznek.

Ez 1000 dollárt jelent, mai árfolyamon 298 ezer forintot. Dani kiváló üzleti érzékkel a pénzt választotta, aminek az édesapja kifejezetten örült.

Pénzügyi nevelés

A magyar lakosság kétharmada úgy látja, hogy a gyermek pénzügyi nevelése főként a szülők felelőssége, és tisztában vannak a korai pénzügyi nevelés jelentőségével is. Elsősorban azt tartják fontosnak, hogy megtanulják a gyerekek a pénz értékét, a beosztást és megtakarítás fogalmát.

A zsebpénznél fontos, hogy rendszeres legyen, összegben és időtávban is. A kicsiknél még a heti rendszeresség az ajánlott, mert ezt az időtávot jobban átlátja, kezelhetőbb számára. Felső tagozat elején, már áttérhetünk a havi zsebpénzre  

- mondta korábban a Pénzcentrumnak Himmer Csilla, pénzpedagógus, pénzügyi coach.

Zseb vs. költőpénz

Sok szülő nem ad rendszeresen zsebpénz a gyermeknek: mindent ő vásárol meg, amire a gyermeknek szüksége van, vagy csak bizonyos alkalmakkor ad. Ez viszont azt jelenti, hogyha a gyermeknek szüksége van bármire, a szülőhöz kell folyamodnia pénzért, és nem hoz saját döntéseket sem, hanem mindig ott van a szülői kontroll. Ez kisgyermekek esetén nem is jelent feltétlenül problémát, de a nagyobbakat már lehet a zsebpénzzel arra ösztönözni, hogy döntsenek felelősen.

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 20 éves futamidő mellett már 2,71 százalékos THM-el, és havi 107 743 forintos törlesztővel fel lehet venni az Ersténél De nem sokkal maradnak el ettől a további bankok ajánlatai sem: a K&H Banknál például 107 546 forintos törlesztőt ígér a 2,81 százalékos THM; míg az OTP Banknál szintén alacsony, 2,97 százalékos THM is alacsony, 108 811 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a Raiffeisen, a Budapest Bank és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

09.19-09.25
Országos

Spar

09.19-09.25
Országos

Lidl

09.19-09.25
Országos

Aldi

09.19-09.25
Országos

Tesco

09.19-09.25
Országos

Auchan

09.19-09.25
Országos

Kika

09.18-10.01
Országos

Praktiker

09.02-12.31
Országos