5 °C Budapest

Így védekeznek a vidéki nagyvárosok a járvány ellen: mutatjuk, mire lehet számítani

MTI
2020. március 17. 16:10

Több vidéki városban a játszóterek bezárásáról döntöttek a koronavírus-járvány miatt, az idős embereket pedig arra kérik, jelezzék, ha segítséget kérnek az élelmiszerek és gyógyszerek beszerzéséhez. Az óvodákat, bölcsődéket több helyen szerdától zárják be.

Szolnokon szerdától bezárják valamennyi óvodát és bölcsődét - ügyelet működik majd -, és a játszótereket is - közölte Szalay Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester a Facebook-oldalán. Szólt arról is, hogy szerdától a város valamennyi játszóterét bezárják. Elsősorban az idős, egyedülálló, segítségre szoruló lakosoknak tudnak segíteni az alapvető élelmiszerek beszerzésében, gyógyszerek felíratásában és kiváltásában. Azokban a társasházakban, ahol a bérlakások többsége önkormányzati tulajdonban van, kötelezővé tették a lépcsőházak fertőtlenítését, és erre kérik a többi társasház közös képviselőit is.

A székesfehérvári önkormányzat telefonos ügyfélszolgálatot állított fel és e-mailben is várják azoknak a 70 év feletti embereknek a jelentkezését, akik vállalják, hogy egészségük védelmében otthon maradnak és segítséget kérnek a mindennapi ellátásukhoz, például az étel házhoz szállításához, a bevásárláshoz vagy a gyógyszerek kiváltásához.

Kaposváron az idősotthonokban látogatási tilalmat vezettek be, az idősklubok működését szüneteltetik - tudatta Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester a Facebook-oldalán. Az önkormányzat arra kéri az időseket, jelezzék, ha segítségre szorulnak a bevásárláshoz, gyógyszereik beszerzéséhez. Keddtől az Agóra, a múzeumok és a könyvtárak sincsenek nyitva, a könyvek kölcsönzési ideje automatikusan meghosszabbodik. Az uszodát kizárólag versenyzők használhatják, a termálfürdő gyógyrészlege korlátozottan üzemel.

A pécsi vásárcsarnok szerdától korlátozásokkal működik, a belépésre és kilépésre egymástól távol eső ajtók szolgálnak, és a csarnokban egyszerre legfeljebb száz ember tartózkodhat, emellett csak kétméteres védőtávolságot tartva lehet várakozni az épületben és azon kívül.

A miskolci önkormányzat azt közölte: a városban Veres Pál (Függetlenek SZIVE, MSZP, Momentum, Párbeszéd, Jobbik, LMP, DK, Mindenki Magyarországa, Velünk a Város) polgármester kérésére járőrszolgálatot indítanak, hogy felhívják az idejüket a plázákban töltő diákok figyelmet: az új tanítási rend szerint otthonról kell folytatniuk tanulmányaikat.

Siófokon az önkormányzat internetes oldala szerint egy helyi hotel ingyen ajánlja fel a szobáit az önkéntes karanténba vonulóknak. A városban ingyenessé vált a parkolás.

Barcson bezárt a fürdő, a helyi szociális központ nem fogad klubtagokat a nappali ellátás keretében.

Salgótarjánban keddtől bezárták a játszótereket - a város polgármestere a döntést közösségi oldalán jelentette be. Fekete Zsolt (Salgótarján, Szeretem! Egyesület - DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd, Tarjáni Városlakó Egyesület) tudatta azt is, hogy nemcsak az önkormányzat fenntartásában lévő, hanem Salgótarján egész közigazgatási területén működő óvodákban és bölcsődékben rendelt el rendkívüli szünetet keddtől. Átmenetileg bezárták a városi uszodát is.

A balassagyarmati dr. Kenessey Albert Kórházban a járványhelyzetre készülve a teljes belgyógyászati pavilont infektológiai feladatokra szabadították fel - ezt az önkormányzat közölte közösségi oldalán.

Tatabányán szerdától lesz rendkívüli szünet az óvodákban, ügyeleti rend bevezetése mellett, és a bölcsődéket is szerdától zárják be.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Komáromban több mint száz önkéntes jelentkezett az elmúlt napokban, hogy idős helybélieknek segítsen.

Tatán az önkormányzat napi bejelentéssel, alkalmi munkában foglalkoztatna fizetés nélküli szabadságra kényszerült embereket.

Esztergomban a Suzuki Szlovákiából és Budapestről nem indít dolgozói buszjáratokat. A termelésben a délelőttös műszakot megtartják, a délutános műszakot törölték, a 60 év felettiek nem állhatnak munkába.

Szegeden szerdán üzemkezdettől nyári tanszüneti menetrend alapján közlekednek a tömegközlekedési járatai.

Nagykanizsán az önkormányzati tulajdonú, varrodával is rendelkező cégnél szájmaszkok gyártására álltak át, a város egyelőre 10 ezer darabos megrendelést adott - közölte az MTI-vel kedden Balogh László polgármester (Fidesz-KDNP).

A csökkent munkaképességű dolgozókat foglalkoztató Kanizsa Rehab Nonprofit Kft. kedden kezdte el a gyártást, a prevenciós célra használható maszkokat a város önkormányzati, egészségügyi intézményeinek, illetve a nagykanizsai fertőzötteknek készítik.

Zala megyében a gyepmesteri feladatokat is ellátó nagykanizsai Élettér Állat- és Természetvédő Egyesület közleményben tudatta, hogy ha nagykanizsai lakost megbetegedés miatt kórházba visznek, a páciens háziállatainak elhelyezését - ha ebben rokonok, szomszédok nem tudnak segíteni - megoldják az Ady utcai állatmenhelyen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem