16 °C Budapest

Így vadásznak most a nyugdíjasok pénzére: visszatért a régi trükk

2015. június 15. 17:35

Újra hódít a régi trükk: az "unokázás". Telefonon a bajba jutott unokának adja ki magát a csaló, és így próbál pénzt kicsalni az idős áldozatokból. Ebben az esetben szerencsére a nagypapa felhívta igazi unokáját, így derült ki a csel.

Újabb "unokázós" csalóról számolt be a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Egy 36 éves férfi ellen nyomoznak, aki egy idős férfit próbált meg átverni. Telefonon adta ki magát a külföldön élő unokának, és több ezer dollárnyi támogatást kért a nagypapától, egy állítólagos autóbaleset miatt. Mivel a nagypapának nem volt annyi pénze, megbeszélték, hogy annak töredékét másnap odaadja az "unoka" barátjának. A nagypapa nagyon aggódott unokájáért, ezért másnap felhívta az igazi unokáját, ekkor derült ki, hogy szó sincs balesetről. Amikor a csaló a megbeszélt találkozóra megérkezett, már rendőrök várták és letartóztatták.

Nem egyedi eset

Szinte naponta hallani újabb trükkökről, lopásokról. Sok esetben lakásokat fosztanak ki a tolvajok. Ilyenkor főként az idősebbek az áldozatok, mivel jószívűek, hiszékenyek, gyakran egyedül élnek. A tolvajok éppen ezt használják ki, és különböző szolgáltatók, intézmények embereinek kiadva magukat pénzt, értéktárgyakat lopnak el tőlük, amikor éppen nem figyelnek. Bár az "adjon egy pohár vizet" és ehhez hasonló mondatokkal szemben már sokan védettek, a csalók újabb és újabb módszereket találnak ki, hogy pénzhez jussanak.

Emellett a bűnözők manapság, mint a fenti példa is mutatja, már gyakran nem is mennek házhoz, inkább telefonon keresztül, vagy az interneten intézik a dolgokat. Az online unokázás is egyre elterjedtebb. A legújabb nemzetközi trend szerint a szélhámosok a Facebook segítségével próbálnak pénzt kihúzni - a közösségi oldalt egyre gyakrabban használó - gyanútlan idősektől. A bűnözők a Facebook segítségével megpróbálják kideríteni a nagyszülők és az unokák tartózkodási helyeit az elérhető információkból, majd ezt akcióba lépnek. A csalók ráadásul gyakran a tengerentúlról intézik kártékony üzleteiket, így próbálva meg elérni, hogy lenyomozhatatlanok legyenek és elkerülhessék a felelősségre vonást.

Tipikus példája a rászedésnek, amikor a csalók felveszik a kapcsolatot a nagyszülőkkel és közlik velük, hogy a szeretett unokájuk valamiféle bajba került, és természetesen csak némi pénzbeli adomány segíthetne, hogy kikeveredjen ebből, mondjuk egy súlyos adósságból vagy a rácsok mögül.

Természetesen a családok is tehetnek pár hasznos dolgot, hogy megelőzzék az ilyen átveréseket.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Például érdemes családon belül megállapodni egy titkos jelszóról, amelyet kifejezetten csak bajba kerülés esetében használnának, és ezt nyilván nem tanácsos megosztani a Facebookon.

Továbbá, ha valaki olyan hívást kap, amelyben azt közlik, hogy valamely családtagja bajba jutott, tegyen fel a hívónak célzott kérdéseket a szóban forgó személyre, hogy megállapítsa, valóban az igazat mondja-e.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem