Így szálltak el a pesti ingatlanárak: mutatjuk a 60 milliós panelt

2019. július 2. 14:45

A folyamatosan emelkedő albérlet- és lakásárak mellet se higgyünk minden esetben a szemünknek: nem, hiába szeretné az eladó, egy óbudai kétszobás panellakás még nem kerül 60 millió forintba. De vajon károsak ezek a hirdetések, feljebb tornázhatják az amúgy is csillagászati ingatlanárakat? Ennek járt utána a Pénzcentrum ingatlanpiaci szakértő segítségével.

Folyamatosan emelkednek Magyarországon a lakásárak: 2018-ban az előző évit meghaladó mértékben, 18 százalékkal nőttek a NAV ingatlanforgalmi adatai alapján. Ezzel tavaly kerültünk a korábbi csúcs, a 2008-as szint fölé, ám Budapesten ez már 2016-ban bekövetkezett. Tavaly minden településkategóriában jobban nőttek az árak, mint 2017-ben: Budapesten 21 százalék, a megyeszékhelyeken 18 százalék, a kisebb városokban 13 százalék, míg a községekben 14,5 százalék volt az éves drágulás üteme.

Vannak azonban szép számmal, akiknek még ez sem elég, a lehető legtöbbet szeretnének kipréselni az ingatlanjukból a piacon, ezért már-már pofátlan áron kínálják megvételre, kiadásra a lakását. 

A nevetségesen drága lakás- és albérletárak köré már Facebook csoportok is alakultak, az egyik közülük így fogalmazta meg küldetését: "ez a csoport egy papírzsepi az elszállt albérletpiac iránti szomorúság-, düh-, vagy örömkönnyeink számára"

Összegyűjtöttük a csoportok gyöngyszemeit, azokat a hirdetéseket, amelyeknek közük sincs a valósághoz:

Van félnivalónk?

Ezek a hirdetések egy ideig persze viccesek, de akik éppen lakást vagy albérletet keresnek, azok biztosan nem nevetnek jóízűen rajtuk. Arra a kérdésre, hogy van-e félnivalójuk a lakáskeresőknek Futó Péter, a Portfolio ingatlanpiaci elemzője válaszolt:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

"A meghirdetett lakások között valóban előfordulnak olyan esetek, amikor az eladó a piaci árnál jelentősen magasabb szintre árazza be az ingatlanát, ez azonban önmagában még nem jelent árfelhajtó hatást a piac egészére vonatkozóan. Szerencsére az egyre nagyobb számú piaci elemzésnek és nyilvánosan elérhető statisztikai adatnak köszönhetően a lakások árazása ma sokkal átláthatóbb, mint egy-két évtizeddel ezelőtt, így némi felkészülés után a vásárlók is pontosan tudják, mennyit ér egy lakás az adott környéken. Ha például valaki egy közepes állapotú, kétszobás, külvárosi panelt 60-70 millió forintért hirdet, a vevők szemében azonnal komolytalanná válik, ez ugyanis azt jelenti, hogy nem is feltétlenül akarja a közeljövőben értékesíteni a lakást.

Az viszont tény, hogy az utóbbi években - és valamennyire még ma is - az eladók attól tartva, hogy áron alul cserél gazdát a lakásuk, gyakran az aktuális piaci árnál feljebb árazzák az ingatlanukat, de ez a folyamat sem kiváltó oka, sokkal inkább következménye a mostani áremelkedésnek. Az áremelkedést alapvetően a kereslet fűti, ami mögött mind a befektetők, mind a saját célra vásárlók megnövekedett száma áll. Ettől függetlenül mindig lesznek olyanok, akik egy-egy irreálisan árazott hirdetéssel tesztelik a piacot, de ha típustól függően 3-6 hónap alatt nem sikerül vevőt találni a lakásra, akkor az biztosan túl van árazva, vagyis csökkenteni kell a kínálati árat annak érdekében, hogy a potenciális vevők egyáltalán megjelenjenek."

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem