2019. július 20. szombat Illés

Így szálltak el a pesti ingatlanárak: mutatjuk a 60 milliós panelt


A folyamatosan emelkedő albérlet- és lakásárak mellet se higgyünk minden esetben a szemünknek: nem, hiába szeretné az eladó, egy óbudai kétszobás panellakás még nem kerül 60 millió forintba. De vajon károsak ezek a hirdetések, feljebb tornázhatják az amúgy is csillagászati ingatlanárakat? Ennek járt utána a Pénzcentrum ingatlanpiaci szakértő segítségével.

Folyamatosan emelkednek Magyarországon a lakásárak: 2018-ban az előző évit meghaladó mértékben, 18 százalékkal nőttek a NAV ingatlanforgalmi adatai alapján. Ezzel tavaly kerültünk a korábbi csúcs, a 2008-as szint fölé, ám Budapesten ez már 2016-ban bekövetkezett. Tavaly minden településkategóriában jobban nőttek az árak, mint 2017-ben: Budapesten 21 százalék, a megyeszékhelyeken 18 százalék, a kisebb városokban 13 százalék, míg a községekben 14,5 százalék volt az éves drágulás üteme.

Vannak azonban szép számmal, akiknek még ez sem elég, a lehető legtöbbet szeretnének kipréselni az ingatlanjukból a piacon, ezért már-már pofátlan áron kínálják megvételre, kiadásra a lakását. 

A nevetségesen drága lakás- és albérletárak köré már Facebook csoportok is alakultak, az egyik közülük így fogalmazta meg küldetését: "ez a csoport egy papírzsepi az elszállt albérletpiac iránti szomorúság-, düh-, vagy örömkönnyeink számára"

Összegyűjtöttük a csoportok gyöngyszemeit, azokat a hirdetéseket, amelyeknek közük sincs a valósághoz:

Van félnivalónk?

Ezek a hirdetések egy ideig persze viccesek, de akik éppen lakást vagy albérletet keresnek, azok biztosan nem nevetnek jóízűen rajtuk. Arra a kérdésre, hogy van-e félnivalójuk a lakáskeresőknek Futó Péter, a Portfolio ingatlanpiaci elemzője válaszolt:

"A meghirdetett lakások között valóban előfordulnak olyan esetek, amikor az eladó a piaci árnál jelentősen magasabb szintre árazza be az ingatlanát, ez azonban önmagában még nem jelent árfelhajtó hatást a piac egészére vonatkozóan. Szerencsére az egyre nagyobb számú piaci elemzésnek és nyilvánosan elérhető statisztikai adatnak köszönhetően a lakások árazása ma sokkal átláthatóbb, mint egy-két évtizeddel ezelőtt, így némi felkészülés után a vásárlók is pontosan tudják, mennyit ér egy lakás az adott környéken. Ha például valaki egy közepes állapotú, kétszobás, külvárosi panelt 60-70 millió forintért hirdet, a vevők szemében azonnal komolytalanná válik, ez ugyanis azt jelenti, hogy nem is feltétlenül akarja a közeljövőben értékesíteni a lakást.

Az viszont tény, hogy az utóbbi években - és valamennyire még ma is - az eladók attól tartva, hogy áron alul cserél gazdát a lakásuk, gyakran az aktuális piaci árnál feljebb árazzák az ingatlanukat, de ez a folyamat sem kiváltó oka, sokkal inkább következménye a mostani áremelkedésnek. Az áremelkedést alapvetően a kereslet fűti, ami mögött mind a befektetők, mind a saját célra vásárlók megnövekedett száma áll. Ettől függetlenül mindig lesznek olyanok, akik egy-egy irreálisan árazott hirdetéssel tesztelik a piacot, de ha típustól függően 3-6 hónap alatt nem sikerül vevőt találni a lakásra, akkor az biztosan túl van árazva, vagyis csökkenteni kell a kínálati árat annak érdekében, hogy a potenciális vevők egyáltalán megjelenjenek."

Jól jönne 5 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 5 millió forintos hitelösszeget, és 72 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 86 426 forintos törlesztővel a K&H Bank (THM 7,97 %) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől a Budapest Bank (87 194 Ft/hó; THM 7,90%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket az CIB (87 368 Ft/hó; THM 8,17 %) ajánlata, de érdemes megnézni az Erste és az OTP Bank ajánlatát is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS