13 °C Budapest

Így srófolta fel az albérletekárakat az AirBnB: a károk helyrehozhatatlanok?

2020. július 21. 13:30

A rövidtávú lakáskiadás számos problémát generált az utóbbi évtizedben: együttélési gondokat a társasházakban, fokozta a lakhatási válságot - hogy egyre több fiatal képtelen elhagyni a családi fészket -, áremelkedést generált az albérletpiacon, és olyan "kis lakásokat" hozott létre a jelenség - sokszor engedély nélküli átalakításokkal -, amelyek hosszú távon alkalmatlanok lehetnek az életvitelszerű tartózkodásra. Most erre az egyre kedvezőtlenebb folyamatra születhet megoldás.

"Azt hiszem, ez volt a legészszerűbb döntés, tekintettel arra, hogy a probléma nem egyformán jelentkezik az egész országban. A helyi önkormányzatok sokkal jobban érzékelik, hogy az idegenforgalom milyen mértékben csapódik le náluk. Ha hoznának egy általános törvényt, akkor az valamennyi faluban és városban érvényes lenne. Nem jó ötlet. Hiszen még a budapesti kerületekben sem egyforma a helyzet" - mondta el Bék Ágnes jogász, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke a Népszavának.

Elsősorban együttélési problémáról beszélhetünk, ha az AirBnB-jelenséget vizsgáljuk a társasházak szempontjából a szakértő szerint, hiszen a bulizni érkező turiták viselkedése, hangoskodása zavarja a ház állandó lakóit, viszont tehetetlenek: hiába hívják a rendőrséget, mire lehetőség lenne bírság kiszabásra, a bulituristák már el is hagyták a várost. Helyükbe pedig újabb csoport érkezik, ami ismét új ügynek számít. Az AirBnB lakás üzemeltetőjét pedig nem zavarja, hogy a háznak milyen kellemetlenséget okoz, az esetleges bírság nem őt terheli.

A kiadható lakások köre is szűkült, ahogy egyre többen kezdtek rövidtávú lakáskiadással foglalkozni, ez pedig hozzájárult ahhoz, hogy ilyen magasak az albérletárak, és egyre kevesebb fiatal teheti meg, hogy a szüleitől külön költözzön - a KSH adatai szerint a 18-34 éves magyarok 62 százaléka még a szüleivel él, míg 2005-ben ez az arány 50 százalék volt. A lakhatási válságot az is súlyosbítja, hogy rengeteg "apró" lakás jött létre:

Akár három-négy apartmant is kialakítottak egy nagy, 140 négyzetméteres polgári lakásból. A társasház szempontjából ez azért volt hátrányos, mert hozzányúltak a ház közműveihez. Teljesen átalakították a ház belső vezetékrendszerét, hogy minden apartmanban legyen fürdőszoba, vécé, fűtés. Az átalakításokat gyakran engedély nélkül végezték

- mondta el Bék Ágnes.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem