Így spórolhatsz vagyonokat a rezsin: hamarosan úgyis kötelező lesz

2019. október 30. 15:35

A fűtés korszerűsítése bár jelentős anyagi kiadással jár, mégis érdemes belevágni, mert hamar megtérülhet a befektetés, legyen akár lakáseladás vagy rezsicsökkentés a célunk. Az újHÁZ Centrum szakértői hasznos tanácsokat adnak, mire kell odafigyelnie, ha korszerűsíteni szeretné lakása fűtését.

Bár az október a megszokottól eltérően lényegesen enyhébb arcát mutatja, de a fűtésszezon már javában zajlik. Budapesten szeptember 15-től igényelhető a távhőszolgáltatás a társasházakban, amit már a szokatlanul meleg időtől függetlenül sokan ki is használnak. A lakosság mindennapos kiadásai közül az élelmiszerek után a lakásfenntartási költségek jelentik a legnagyobb tételt, ennek közel kétharmadát pedig a háztartási energia, többek között a fűtés teszi ki. Ezt az összeget nagyban meghatározza a lakás állapota, hiszen egy felújított, jó szigetelésű, korszerű fűtéssel ellátott ingatlanban lényegesen alacsonyabb a kiadás.

Akár milliós különbségeket is jelenthet eladásnál a fűtési rendszer

Az ingatlan.com friss felmérése1 szerint az egyik legnagyobb budapesti városrészben, a nagy ingatlankínálattal rendelkező XI. kerületben, az újszerűként vagy felújítottként kínált, javában korszerű fűtési rendszerrel ellátott téglalakások egy négyzetméteréért 15 százalékkal kérnek többet, mint a közepes állapotúként hirdetett otthonok négyzetméteréért. Az egyedi mérésű, felújított panellakások átlagosan tíz százalékkal kerülnek többe, mint a közepes állapotúak, a felújított, távfűtéses panelek jellemző "felára" hét százalék.

A családi házak tekintetében nagy különbséget jelent az árban a fűtési rendszer típusa. Például Újbudán a hagyományos gázkazános házak négyzetméterára mintegy hatszázezer forint, ellenben a korszerű geotermikus rendszerrel felszerelteké több mint nyolcszázezer, az úgynevezett fan-coil megoldásúaké pedig meghaladja a 900 ezer forintot. Ebből is látszik, hogy érdemes a tulajdonosoknak korszerűsíteni és megóvni az ingatlan állapotát, és nemcsak azért, mert az alacsonyabb rezsidíjakkal megtérülhetnek a kiadások, hanem mert ha eladásra kerül a sor, több hasznot hoz egy jobban felszerelt lakás.

Korszerű fűtési opciók

Az újHÁZ Centrum szakértője szerint már számos új technológia áll rendelkezésünkre, ha fűtéskorszerűsítésen gondolkozunk.

Az elektromos fűtés és a különböző működési elvű hőszivattyúk a legelterjedtebbek, legyen szó akár családi házról vagy társasházról. Bár a megújuló energia alkalmazásában még mindig a biomassza felhasználása tölti be a vezető szerepet, egyre több napelemes rendszer kerül kiépítésre. A napelemek támogatásával üzemeltetett tisztán elektromos és hőszivattyús berendezések olcsó, majdnem független rendszer kiépítését teszik lehetővé

- ismertette Magyarország meghatározó építőanyag-kereskedelmi hálózatának szakértője.

Szigorodó hőtechnikai előírások

Az Európai Unió 2010-ben hozott döntést az energetikai szabályozásokat illetően, miszerint 2020. december 31-ig valamennyi új épületnek közel nulla energiaigényűnek kell lennie. Ezért azoknak, akik ebben az időszakban fogtak építkezésbe, már ezekhez a szabályozásokhoz is igazodniuk kellett. A fő épületszerkezetre (falak, nyílászárók, tető, zárófödémek) nézve minimum elvárásokat támasztottak egy minimálisan elvárt hőátbocsátási tényező formájában, amely egy laikus építkező számára is könnyedén értelmezhető.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Évek óta folyamatosan nő a hőszigetelő rendszerek iránti kereslet, amely mögött részben a 2020-tól életbe lépő energetikai szabályozások, részben pedig a tudatos vásárlói magatartás áll

- mondják az újHÁZ Centrum szakértői. Hozzáteszik: építőanyag-kereskedelmi hálózatuk vevői az alacsonyabb árkategóriás hőszigetelő anyagokról elmozdulva ma már kifejezetten azokat a rendszereket keresik, amelyek segítségével otthonuk A+ vagy A++ energetikai minősítést szerezhet.

Termékpalettánkban már sajátmárkás hőszigetelő rendszerünk is megtalálható, amely kedvező ár-érték arányának köszönhetően rendkívül népszerűvé vált vásárlóink körében

- egészítette ki a szakértő.

A következő elvárások teljesítését már csak szakember tudja kiszámítani, ugyanis ez a szabályozás már arra tér ki, hogy az összes határoló szerkezeten (falak, lábazat, tető, alap) keresztül együttesen mekkora lehet a maximális hőveszteség. A legmagasabb szinten már gépészeti szempontok is megjelennek, vagyis azt is figyelembe veszik, hogy mekkora hatásfokkal állítjuk elő a fűtéshez/hűtéshez szükséges energiát, mennyi megújuló energiát termelünk, és mennyire használjuk ki az olyan passzív energiaforrásokat, mint a napenergia.

Ezek alapján elmondható, hogy a napelemes rendszerrel rendelkezők indulnak a legjobb eséllyel, hogy megfeleljenek a szigorodó hőtechnikai szabályozásoknak a fűtési rendszer szempontjából.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem