Így spórolhatsz sokmilliót lakásvásárláskor

2016. május 16. 11:30

A lakásárak nagyot ugrottak az elmúlt évben, a nagyvárosokban különösen erős a kereslet, ami a drágulás mértékében is látszik. Egy ilyen piaci környezetben a kevesebb pénzzel rendelkezők könnyebben gondolkodhatnak el a szomszédos agglomerációs települések választásán, így ugyanis akár a lakásvásárlás költségének közel háromnegyede is megspórolható, ami több millió forint megtakarítást jelenthet.

Hol vásároljunk olcsóbban Nyugat-Magyarországon?

Számos nagyváros esetében jelentősen spórolhat az, aki inkább az ingázás mellett dönt, és ki költözik valamelyik kisebb környéki településre, mivel utóbbi helyen akár féláron is vásárolhat otthont a nagyobb város áraihoz képest. A legnagyobb diszkonttal a Pécs mellé költözők szembesülhetnek, ahol a megyeszékhelyen 137 ezer forintos négyzetméter áron lehetett átlagosan ingatlant vásárolni 2015-ben, míg a szomszédos Sellyei kistérségben az átlagár csak 35 ezer forint/nm volt, vagyis az árkülönbség több mint 74 százalékos. De nem téved sokat az sem, aki a Pécsváradi, a Komlói vagy a Sásdi kistérségben nézelődik, a diszkont 60 százalék környékén mozog. A Pécs környéki kistérségek közül a Siklósi számít a legdrágábbnak, ahol tavaly 82 ezer forint/nm volt az átlagár, de még így is több mint 40 százalékkal lehetett kevesebbért vásárolni, mint a megyeszékhelyen.

Az elmúlt években jelentős árnövekedéssel szembesülő Győrben lakásvásárlást tervezőknek is érdemes lehet körül nézni a város határain kívül. A szomszédos Kisbéri és Téti kistérségban 67-64 százalékkal is olcsóbban lehet otthont találni, de a Pannonhalmi és a Csornai is több, mint 50 százalékkal olcsóbb. Míg Győrben az átlagár 207 ezer Ft/nm-es volt, addig utóbbi helyszíneken 68-100 ezer Ft/nm között mozogtak az árak. Míg a környéki kistérségek közül legdrágábbnak számító Mosonmagyaróvári kistérségben is közel 20 százalékos a különbség, itt 166 ezer Ft/nm-es áron keltek el az ingatlanok.

Szombathely esetében a Vasvári kistérség választásával nyerhetik a legtöbbet az ingázás mellett döntő lakásvásárlók, míg a vasi megyeszékhelyen 150 ezer forint/nm áron lehetett átlagosan vásárolni 2015-ben, addig Vasvár környékén 66 ezer forint/nm volt csupán az átlagár, vagyis a különbség több, mint 50 százalékos volt. A legdrágábbnak egyébként a környéki kistérségek közül a Kőszegi számított 141 ezer forint négyzetméterárával, ami már csak 6 százalékos diszkontot jelent. A csekély különbség oka vélhetően az, hogy Kőszeg környékéről sokan ingáznak a megyeszékhely helyett Ausztriába, így a magasabb kereslet magasabb árakkal is jár.

Székesfehérváron átlagosan 154 ezer Ft/nm-es áron keltek el az ingatlanok 2015-ben, ehhez képest sokat spórolhat az, aki a 79 ezer Ft/nm áras Enyingi kistérséget, vagy a 89 ezer Ft/nm áras Abai kistérséget választja, a különbség a két terület esetében 48-42 százalékos. Székesfehérvár környékén azonban vigyázni kell a kiköltözéssel a Velencei-tavat is magában foglaló Gárdonyi kistérségben ugyanis drágábban juthatnak otthonhoz a vásárlók, itt az átlagárak tavaly 173 ezer Ft/nm-en mozogtak.

Hol spóroljunk sokat Kelet-Magyarországon?

Debrecenben 2015-ben 193 ezer forint környékén mozogtak az átlagos fajlagos árak a lakáspiacon, ehhez képest, aki a Balmazújvárosi vagy a Derecske-Létavértes kistérséget választotta megspórolhatta a lakás árának felét. De még a relatíve legdrágábbnak számító Hajdószoboszlói kistérségben is 20 százalékkal kevesebbért lehetett vásárolni, itt 153 ezer Ft/nm volt az átlagár.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kecskeméten tavaly a vásárlók átlagosan 145 ezer forintot fizettek egy lakóingatlan négyzetméteréért, de ha valaki a környéki települések közül Kunszentmártoni kistérséget választotta féláron juthatott hozzá az otthonához, itt ugyanis a négyzetméterárak 67 ezer forint körül alakultak. A legkisebb különbségre a Kiskunfélegyháza környékét választók számíthattak, a 140 ezer forintos fajlagos árú kistérség mindössze 3,4 százalékkal volt olcsóbb, mint Kecskemét.

A vizsgált nagyvárosok közül az egyértelműen legolcsóbbnak számító Miskolc esetében 93 ezer forint volt a fajlagos ár tavaly, de még itt is érdemes lehetett elgondolkodni a kiköltözésen, a Szerencsi kistérségben 52,7 százalékkal voltak alacsonyabbak az árak, míg az edelényiben 45 százalékkal. A Tiszaújvárosi kistérség ugyanakkor már drágább a borsodi megyeszékhelynél, és ugyancsak elhúzott Eger és környéke is, ahol 136 ezer forint a fajlagos átlagár, így 46 százalékkal magasabb.

Szeged esetében is érdemes lehet körül nézni a szomszédos településeken, a lakás árának 30-44 százalékát is megspórolhatjuk az olcsóbb agglomerációs helyszínek választása mellett. A Mórahalomi kistérség számít a legolcsóbbnak a környéken 85 ezer forintos négyzetméteráraival, míg Hódmezővásárhely környékén 107 ezer forint körül alakulnak a fajlagos árak. Szegeden ezzel szemben tavaly átlagosan 151 ezer Ft-ot kellett az ingatlanok négyzetméteréért fizetni.

Természetesen a kiköltözés előtt érdemes mérlegelni. Figyelembe kell venni, hogy milyen idő illetve anyagi teherrel kell számolni, mivel egy kicsi különbséget könnyen lenullázhat, ha minden nap két autóval kell a városba ingázni viszonylag távolabbról. Szintén megkell vizsgálni a kiválasztott település infrastrukturális adottságait, milyen oktatási intézményekkel, bevásárlási lehetőségekkel és kikapcsolódási szórakozási lehetőségekkel rendelkezik, illetve mérlegelni kell, hogy számunkra ezek milyen fontossági tényezőt jelentenek.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem