21 °C Budapest

Így spórolhatsz, amikor az ablakodon megy ki a pénz

2016. szeptember 19. 20:06

Otthonainkban átlagosan az összes elfogyasztott energia háromnegyedét fordítjuk fűtésre a Magyar Energetikai Társaság adatai szerint. Mivel azonban a lakóépületek háromnegyedének energiahatékonysága jelenleg nagyon rossz, ennek az energiának a nagy részével az utcát, az elpazarolt energiával pedig a környezetet fűtjük.

Mindenki ismeri az érzést, amikor a fűtőtest mellett majd megsülünk, a szoba másik felében viszont alig lehet megmaradni a hidegtől. Ez a rossz hőszigetelés hatása, amelyen viszont utólag is javíthatunk. A kellemesebb lakókörnyezet mellett a rezsin is spórolunk vele.

Egy átlagos, az 1980-as években épített, "F" energetikai minősítésű ház kétszer annyi energiát használ négyzetméterenként, mint a mai szabványoknak megfelelő újabb építésű típus, és akár négyszer annyit, mint a valóban korszerű, A vagy A+ minősítésű ingatlanok.

Amikor valaki hőszigetelés mellett dönt, az esetek többségében a pénzspórolás a fő cél. Jól átgondolt, szakszerűen kivitelezett, akár utólagos hőszigeteléssel ugyanis már az első fűtési szezonban jelentős, valós és azonnali rezsicsökkentésre számíthatunk. A spórolás mellett az is fontos indok lehet, hogy rosszul szigetelt házban tartózkodni sem kellemes. Mindenki ismeri az érzést, hogy bárhogy fűt is, a falakból csak úgy sugárzik a hideg - inkább oda sem ülünk. A rossz hőszigetelő-képességű padlókon, falakon, mennyezeteken ráadásul lecsapódik a pára, a tartósan nedves felület pedig penészgombák elszaporodásához is vezethet. Az utólagos hőszigetelés ezen is változtat. 

A tető és homlokzat szigetelésével is 30-40 százalékkal csökkenthető a fűtési energiaigény. Ez egy átlagos, 100 négyzetméteres családi ház esetében éves szinten akár 1000 köbméter gáz, és 50 ezer forint fűtési költséget is jelenthet.

A hőszigetelés emellett a komfortérzetet is növeli, ráadásul jól szigetelt, így meleg falak között a 21 fokot is melegebbnek érezzük, nem kell feljebb csavarni a kazánt - hangsúlyozzák az újHÁZ Centrum szakértői. 

A korszerű szigetelés az ingatlan értékét is növeli, így legkésőbb az értékesítéskor már kötelező energetikai tanúsítványban szereplő jobb ítélet révén biztos megtérülésre számíthatunk. 

De melyiket válasszuk?

A megfelelő hőszigetelő anyag kiválasztása az adott épület funkciójától, az igényektől és a műszaki követelményektől függ. A kőzetgyapot páraáteresztő, hangszigetelő, és víztaszító képességének köszönhetően népszerű, és a tűzvédelmet is segíti, mivel nem éghető és megakadályozza a tűz terjedését. A hőszigetelési jellemzők alapján a legkedvezőbb anyagok a habosított polisztirol hőszigetelések (EPS), ezek biztosítják a legkisebb hőveszteséget és az áruk is kedvező. A polisztirol táblákhoz a gyártók legtöbbször komplett homlokzati hőszigetelő rendszereket ajánlanak, gyárilag előkevert ragasztó és vakoló anyagokkal, így biztosan minden tökéletesen passzol majd - mondják az újHÁZ Centrum szakértői. Fontos viszont, hogy ha meglévő vakolatra ragasztjuk a hőszigetelést, a régi vakolat ellenőrizhetetlen minősége miatt a ragasztás mellett plusz rögzítést is célszerű alkalmazni. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az, hogy milyen vastag szigetelésre van szükség, függ a felhasznált anyagtól és az elérendő céltól is. Az általános számítás szerint a szigetelés vastagságának 1 centiméterrel történő növelése, 3-4 százalékos energia- és költségmegtakarítást eredményez. A jelenlegi szabályozás költséghatékony modellje a hőszigetelés vastagságára minimálisan 13 centiméteres vastagságot ír elő a Magyarországi EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesületének közlése szerint. A 2020 utáni "közel nulla energiaigényű" szabályozás miatt a szükséges hőszigetelési vastagság várhatóan növekedni fog, átlagosan a 20 cm körüli értékre. 

Muszáj lesz

Ugyanis nem csak a pénztárcánk védelme érdekében fontos a megfelelő szigetelésről gondoskodni, 2020-tól az épületek energiafelhasználásának jelentősen szigorodó szabályozása is előírja ezt. Igaz, az új szabály csak azokra az épületekre vonatozik, amelyekre e dátum után kérnek majd használatba vételi engedélyt, aki most kezd házépítésben gondolkodni, már nagyon is szem előtt kell tartania az új szabályt.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm