2020. augusztus 14. péntek Marcell

Így lehetne sikeresebb itthon a lombikbébi-program


9-10 ezer lombikbébi-beavatkozás is végezhetnének évente, így sokkal több baba születhetne, ha a méhen kívüli megtermékenyítés teljesítményvolumen-korlátját (tvk) szektorsemlegesen osztanák szét, vagy megszüntetnék - írta a 24.hu cikkében.

Nem ugrott meg nagymértékben a meddőségi kezelések száma annak ellenére, hogy 2017 októberében 13 692-re emelték a közfinanszírozott lombikbébi-eljárások számát - mondta Török Attila, a Magyar In Vitro Fertilizációs Társaság elnöke. 

 A tavalyi évben 7656, míg 2017-ben 6793 lombikbébi-kezelést végeztek állami és magánintézményekben a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) támogatásával. A tavalyi beavatkozásokból csaknem négyezer magánszolgáltatóknál történt, 2017-ben ennek száma 3781 volt. Az adatokból az is kiderült, hogy 2017-ben, 6793 beavatkozásból 1100 szülés során 1306 gyermek született.

A szakértő kifejtette azt is, hogy az állami fenntartású intézmények csak kis hányadát tudták kihasználni a kapott plusz beültetési lehetőségeknek, ami egyrészt a kapacitáshiánnyal magyarázható, másrészt pedig azzal, hogy a páciensek nagy része inkább magánszolgáltatót választ. Török Attila szerint, erre megoldást jelenthetne, ha a beavatkozások tvk-ját szektorsemlegesen szétosztanák vagy megszüntetnék, így sokkal több kezelést végezhetnének és több baba születhetne.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.