2019. március 26. kedd Emánuel

Így lehet pár fokkal melegebb a lakás anélkül, hogy feltekernéd a fűtést


Az előttünk álló héten a napok jelentős részében a hőmérő higanyszála nem nagyon mászik a pozitív tartományba, még a déli, legmelegebb órákban is maximum 3-4 fokra lehet számítani - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzéséből. Vagyis a munkából hazaérve érdemes feljebb tekerni a fűtést, ha nem akarunk fagyoskodni, viszont a fűtésszámla komoly kiadást jelent a családoknak ezekben a hónapokban. Mutatunk néhány trükköt, amelyek segítségével anélkül varázsolhatunk meleget az otthonunkba, hogy az a rezsin meglátszódna.

Magyarországon a 4,4 millió lakás kétharmada energetikailag elavult, a lakosság által felhasznált energia 40-50 százaléka megtakarítható lenne, ha az épületek megfelelően szigetelnének. Csakhogy sokaknak nincsen pénze a felújítás finanszírozására. Így viszont rengeteg pénzt emészt fel a téli fűtési időszak: a KSH A háztartások fogyastása 2017 című kiadványa szerint a kiadások második legnagyobb szelete a lakásfenntartás és háztartási energia, az erre fordított 17,5 ezer forintos egy főre jutó havi összeg reálértéken 1,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

A lakásfenntartáson belül a legnagyobb arányú kiadás a 11,1 ezer forintos fejenkénti havi összeget jelentő háztartási energia volt, amelyen belül gázra 4031, elektromos energiára 3562, szilárd tüzelőanyagokra 2547, meleg vízre és távhőre 953 forintot költöttek a háztartások.

Így melegítheted fel a lakást, hogy az egy filléredbe se kerüljön

A nappali levegője ideálisan 21 fok hőmérsékletű, a hálószobában legkellemesebb a 18-19 fok - olvasható a Webbeteg oldalán, amely megjegyzi, kisgyermekeknél, kiváltképpen csecsemőknél ennél egy-két fokkal magasabb hőmérséklet kívánatos.

Hogy hogyan lehet úgy plusz néhány fokkal felmelegíteni a lakást, hogy azt ne érezzük meg a fűtésszámlán? A Huffington Post összegyűjtött 7 trükköt, amivel mindez sikerülhet.

Huzatfogó párna: az ablakpárkány és az ablak által bezárt derékszögbe érdemes tenni egy párnát, ami felfogja a beáramló hűvös levegőt a rosszul záró ablakoknál.

Vastag függönyök: a rosszul szigetelő ablak ellen jó megoldás lehet egy vastag függöny is. Ha süt a nap, a függönyt érdemes elhúzni, hogy a nap melege fűtse a lakást, de este mindenképp engedd le a redőnyt és húzd be a függönyt is.

Öntapadós szigetelőcsík: az öntapadós szivacscsíkokat ma már mindenféle méretben, anyagban és formában beszerezheted a barkácsboltokban, könnyű feltenni és a hatását azonnal érezni fogod!

Meleg takaró: érdemes beruházni új, meleg takaróra, plédre, és este a fűtés felcsavarása helyett inkább betakarózni.

Hővisszaverő fólia: a radiátor mögé téve a radiátor melege visszaverődik a szoba belseje felé, és nem a falban fog elnyelődni. Ugyanilyen hatást nyújt az ablakra ragasztható szigetelőfólia is, melyet szintén barkácsáruházakban szerezhetünk be.

Vastag szőnyeg: egy jó szőnyeg nem csak esztétikailag dobja fel a lakást, de remek szigetelő tulajdonsággal is rendelkezik.

Melegvizes palack: tölts meg egy palackot jó meleg vízzel, és tedd a lábadhoz éjszakára, a takaró alá.

Ahelyett, hogy feltekernéd a fűtést, érdemes otthon is rétegesen öltözni és vastag, meleg zoknit viselni. Már pusztán azzal, ha erre odafigyelünk is spórolhatunk a fűtésen.

Jól jönne 3 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 3 millió forintos hitelösszeget, és 84 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 45 941 forintos törlesztővel a Raiffeisen Bank (THM 8,2 %) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől a K&H (46 000 Ft/hó; THM 8,1%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket az Erste (51 352 Ft/hó; THM 11,92 %) ajánlata, de érdemes megnézni az Cetelem és az OTP Bank ajánlatát is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Itt a legális hiteltrükk: működik, tízezreket is foghatsz a törlesztőn
Nem mindegy, hogyan kezdesz neki a tartozásaid visszafizetésének.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

03.21-03.27
Országos

Spar

03.21-03.27
Országos

Aldi

03.21-03.27
Országos

Lidl

03.21-03.27
Országos

Auchan

03.21-03.27
Országos

Tesco

03.21-03.27
Országos

Interspar

Tavasz
03.13-04.20
Országos

Aldi

Húsvét
03.10-04.14
Országos