8 °C Budapest

Így kaszálhatsz brutálisan sokat a falusi csokkal: ki ne élne vele?

2019. június 5. 13:31

Közel 4 millió forinttal drágább ma az a falusi csok felvételére alkalmas családi ház, amely szigetelt - derül ki egy friss elemzésből. A több mint 131 000 ingatlanhirdetés elemzésével készített kutatásból kiderül: akár eladás előtt, akár azt követően is nagyon megéri leszigetelni a falusi csok által érintett településeken kínált vagy megvásárolt családi házakat. Az értéknövekedés mellett, a falusi csok jelentősen javítja majd vidéki családiház-állomány energiahatékonyságát is.

Minden információ egy helyen!

A hatalmas érdeklődésre elsőként reagált érdemben a magyar médiában a Portfolio Csoport legfiatalabb tagja, a HelloVidék: a vidékieket célzó életmód-hírportál elindított egy Falusi CSOK aloldalt. "Budapesti szerkesztőink és vidéki tudósítóink mindössze 3 hét alatt, 2486(!) településről gyűjtöttek információkat, adatokat. Így minden településoldalon egyedi elemzés várja az érdeklődőket, az adatokat folyamatosan frissítjük" - mondta Nagy Bálint, a HelloVidék vezető szerkesztője.

Az adott falura, kisvárosra vonatkozó népszámlálásai adatok mellett lakáspiaci és gazdasági statisztikák segítik az érdeklődőket abban, hogy megéri-e az adott településen felvenni a Falusi CSOK-ot. Ilyen adatbázis eddig nem volt érhető: a készítők szándéka szerint a jövőben viszonyítási pont lesz a téma iránt érdeklődők számára.

Érdemes sietni annak, aki falusi csok-kal érintett településen keres családi házat, mert a kínálat viszonylag szűkös. Minden 100, most meghirdetett ingatlanból ugyanis kevesebb mint 6 található a falusi csok-kal érintett településen, klasszikus családi ház közül pedig 100-ból alig 4 eladó az érintett településeken. Ez azt jelenti, hogy jelenleg mindössze 5 000 olyan családi házat hirdetnek eladásra tulajdonosaik országszerte, amely alkalmas a falusi csok felvételére.

Ezen eladásra váró otthonok több mint fele az 1960-as és az 1980-as évek közt épült, energiahatékonysági szempontból döntően korszerűtlen, szigetelés nélküli családi ház. Mi több, a falusi csok-os településeken kínált házak kevesebb mint egytizede - mindössze 469 eladósorban lévő ingatlan - van leszigetelve, legalábbis ez derül ki az Otthontérkép Csoport és a Knauf Insulation friss kutatásából. Mindez azt jelenti, hogy jelenleg,

a falusi csok-kal érintett településeken a vásárlókra váró házak bő 90 százaléka korszerűtlen, nem szigetelt épület.

"A rendkívül kedvező kondíciók mellett, a falusi csok másik nagy előnye, hogy jelentősen javul a ma még kifejezetten rossz energiahatékonysági állapotban lévő vidéki családiház-állomány energiahatékonysága. Hiszen aki a csok segítségével vásárol, könnyedén kaphat, illetve találhat olyan házat, amelynél kihasználhatja azt, hogy a falusi csok- amúgy magas, három gyereknél már tízmilliós - támogatási összegének felét csak a felújításra, illetve korszerűsítésre lehet elkölteni" - mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatója.

Júniusban az Otthontérkép és az Ingatlantájoló adatbázisában több mint 131 600 ingatlan várt gazdára. Ezek közül csupán 7 514, vagyis az ingatlanok 5,7 százaléka helyezkedik el a falusi csok-kal érintett településeken. Az említett több mint 7 500 ingatlan kétharmada, mintegy 4 875 ingatlan önálló családi ház, amelyekre a csok eredményeként várhatóan felfutó kereslet döntő része irányul majd.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A legtöbb falusi csok-kal is megvásárolható házat Heves, Baranya és Somogy megyében, a legkevesebbet pedig Hajdú-Bihar, Fejér és Pest megyében hirdetik tulajdonosaik

- mondta Dr. Halaska N. Gábor, az Otthontérkép Csoport vezető elemzője. "Az elérhető családi házak 25 százaléka 1960 előtt, 17-18 százaléka az 1960-as, hasonló hányaduk az 1970-es, és megint csak ekkora részük az 1980-as években épült. Az összes falusi csok-kompatibilis ház átlagos életkora pedig 29 év" - tette hozzá a szakember.

Egy régebbi ház leszigetelése sokkal fontosabb annál, mint amilyennek elsőre látszik. Az adatokból ugyanis kiderül, hogy a szigetelt családi házak 

átlagos négyzetméterára közel 149 000 forint, miközben a nem szigetelteké alig több mint 64 000 forint.

Hozzávetőleg két és félszer annyiba kerül egy szigetelt ház négyzetmétere, mint egy nem szigetelté. Az állapot mellett az ingatlanok árát leginkább a lokáció befolyásolja. Azonban az átlagárakat figyelembe véve elmondható, hogy egy csok-kompatibilis, szigetelt családi ház értéke 20,4 millió forint, míg a nem szigetelt házak átlagára csupán 16,5 millió forint annak ellenére, hogy a hirdetett korszerűtlen ingatlanok mérete átlagosan duplája, a korszerű, szigetelt ingatlanok alapterületének!

A HelloVidék falusi-csok település keresője - információk, lakásárak, statisztikák

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem