11 °C Budapest

Így játszik Maradj talpon!-t a kormány a magyar családokkal

2016. április 8. 11:33

A kormány honlapján megjelent az Otthon Melege Program legújabb, családi házak energetikai korszerűsítésére vonatkozó alprogramjának pályázati kiírása. A közel 40 oldalas dokumentumból az is kiderül, régiónként mindössze néhány száz család kaphat majd értelmezhető összeget a rendelkezésre álló keretből. A Pénzcentrum mutatja, mi kell a sikeres pályázathoz.

Szakértők szerint csak csepp a tengerben a lakossági energiahatékonyságot ösztönző Otthon Melege Program legújabb, 6. alprogramja. És valóban, amennyiben alaposabban is górcső alá vesszük a pályázati kiírást, azonnal kiderül, hogy vagy nagyon kevés családnak jut majd értelmezhető összeg, vagy nagyobb lesz a szórás, de semmire sem lesz elég az ajándékpénz.

Ahogy az a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) források elosztására vonatkozó összesítéséből kiderül, jelenleg 2 314 486 olyan családi ház van az országban, amelyre igénybe lehetne venni a vissza nem térítendő támogatást. Ez tehát azt jelenti, hogy ha minden ilyen családi házban élő pályázna, és meg is kapná a pénzt, akkor alig több mint 2160 forintból kellene megoldani az energetikai korszerűsítést.

Ennyiből talán lehetne venni hőtartó fóliát néhány ablakra (munkadíj nélkül).

A fenti gondolatmenet természetesen eléggé irreális, sokkal valószínűbb az a szcenárió, hogy a legtöbb megítélt támogatási összeg közelebb lesz a pályázatonkénti 2,5 milliós plafonhoz. Ha pedig ezt vesszük alapul, akkor könnyedén kiszámítható, hogy alig kétezer család tud majd korszerűsíteni az 5 milliárdos keretösszegből (és másik kétezer, ha megduplázzák a forrásösszeget). Régiónkénti bontásban ez azt jelenti, hogy Közép-, Észak-, és Dél-Magyarországon nagyjából 350-350 családi ház újulhat meg, míg például a Közép-, Nyugat-, és Dél-Dunántúlon mindössze 200-200 otthon lehet korszerűbb.

Na persze ajándék lónak ne nézzük a fogát, inkább bízunk benne, hogy a szerencsések között lehetünk. A Pénzcentrum 15 pontban mutatja, mi kell a sikeres pályázathoz.

A 15 legfontosabb tudnivaló a pályázatról

  • A támogatás igénylésének feltétele, hogy magyarországi lakóhellyel rendelkezzünk. (Egy épületre pedig csak egy pályázat fogadható el!)
  • A támogatás az elszámolható költségek 40-55 százalékára igényelhető a megvalósítandó fejlesztés összetettségétől függően. Az igényelhető maximális összeg 2,5 millió forint.
  • A maximális összeg (55 százalék) akkor kérhető, ha hőszigeteléssel együtt más energiahatékonysági fejlesztést is bevállalunk, emellett pedig kiépítünk legalább egy megújuló energiát hasznosító rendszert.
  • 50 százalék - maximum 2 millió forintot akkor kaphatunk, hőszigetelést és legalább egy megújuló energiát hasznosító rendszert építünk ki.
  • 45 százalék - maximum 1,5 millió forint jár akkor, ha energiahatékonysági fejlesztés és legalább egy megújuló energiát hasznosító rendszert építünk ki.
  • 40 százalék - maximum 1 millió 250 ezer forint akkor jár, ha csak egy típusú fejlesztést valósítunk meg.
  • A vissza nem térítendő támogatás mértéke miniszteri döntéssel kerül meghatározásra.
  • A támogatást kizárólag 1996 előtt épült, és 1995. december 31. napjáig kiadott építési engedéllyel rendelkező egylakásos, legfeljebb 135 négyzetméter fűtött alapterülettel rendelkező és a pályázó tulajdonában álló és a pályázat benyújtását megelőzően használatban lévő (lakott) családi házak felújítására lehet igénybe venni.
  • Nem kaphat támogatást, akinek lejárt esedékességű, 60 napot meghaladó adó-vagy adók módjára behajtható köztartozása van (kivéve, ha az adóhatóság számára fizetési halasztást, vagy részletfizetést engedélyezett).
  • A támogatási kérelmeket 2016. július 1-jétől a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig a pályázati portálon keresztül, elektronikusan kell benyújtani, ehhez pedig ügyfélkapus regisztráció is szükséges.
  • A kivitelezéskor kizárólag megfelelőségi igazolással rendelkező anyagokat, termékeket lehet felhasználni.

  • A támogatást minden esetben a kedvezményezettnek folyósítják, utólagos finanszírozással, a teljes bekerülési költség kifizetésének igazolását követően.

    LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

    A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • A kivitelezési munkálatok támogatható munkadíja a támogatás szempontjából elismerhető anyagköltség 60 százalékánál nem lehet több.

  • A nyílászáró cseréjére vonatkozó elszámolható költségek nem haladhatják meg a nettó 60 ezer forint/négyzetméter fajlagos költséget.

  • Több költség is van, ami nem számolható el, ide tartozik például: a saját kivitelezésű munka és az energia-megtakarítást nem eredményező felújítási munkálatok költségei.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem