21 °C Budapest

Így indul a tanév egy pesti általános iskolában: itt az előírások listája

2020. augusztus 26. 14:42

Sok oktatási intézmény már közzétette a honlapján a 2020/2021-es tanévre vonatkozó tudnivalókat. A legtöbb helyen hagyományos tanévet kezdenek egy rendkívüli helyzetben, évnyitó a megszokott formában szinte sehol sem lesz. Sok helyen a szünetekben kötelező a szájmaszk a felső tagozatosoknál. Kiderült, hogy készül a Vörösmarti Mihály Általános Iskola, a szegedi Karolina, vagy éppen a Gregor József Általános Iskola.

"Rendhagyó volt az elmúlt tanév, és kellő óvatossággal kezdődik a következő" - kezdi tanévnyitó államtitkári köszöntőjét Dr. Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős államtitkára, utalva ezzel arra a tényre, hogy idén máshogy kell készülni az iskolakezdésre, mint a korábbi években. A tanuló gyermekek és a pedagógusok esetében különösen fontos a koronavírus elleni védekezés minél hatékonyabb megszervezése - olvasható az EMMI által közreadott intézkedési tervben.

Hirtelen pénzre van szükséged? Nézd meg a bankok kölcsönajánlatait Pénzcentrum kalkulátorát!

A járvány miatt a köznevelésnek fel kellett készülnie a védekezésre és a megelőzésre, továbbá ki kellett dolgoznia olyan eljárásrendet, amely révén szükség esetén beazonosíthatók és fokozottabban támogathatók a veszélyeztetett intézmények. A fenti feladatok eredményes végrehajtása céljából, a Nemzeti Népegészségügyi Központtal és az Operatív Törzzsel együttműködve született meg a tanévkezdési protokoll. Az intézkedési terv minden köznevelési intézményre vonatkozik, rendelkezéseit az adott intézménytípus sajátosságainak megfelelően, a helyi lehetőségek szerint kell alkalmazni.

Így kezdődik a tanév

Már csak egy szűk hét a van az oktatás elindulásáig, és egyre több intézmény küldi ki a szülőknek a tájékoztatót, hogy tudják, mire és hogyan készüljenek. Mint ahogy az Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola szülőknek küldött tájékoztatójából is kiderül, az intézmények komolyan veszik a minisztérium ajánlásait, és kellő figyelmet fordítanak a megelőzésre. A tájékoztató levelükben az alábbi szabályokat emelik ki:

  • szülők csak maszkban léphetik át az iskola kapuját és csak a portáig mehetnek
  • a szokásos szeptemberi szülői értekezlet elmarad, minden szükséges tudnivalót online továbbítanak
  • minden gyereknek saját evőeszközt és poharat kell vinni magával az iskolában, melyet haza is visznek a nap végén fertőtlenítésre
  • külön felhívják a figyelmet, ami most még fontosabb, mint eddig volt: csak egészséges és láztalan gyermek menjen iskolába
  • ezt ellenőrzik is minden nap az osztályba lépés előtt egy érintésmentes lázmérővel

Feltehetően ezen kívül is lesznek még intézkedések és kolátozások, ezek csak a kezdetiek, hiszen az EMMI ajánlásai között szerepel még számos elem, mint például a szellősebb tantermek, helyiségek kialakítása, melyek azonban nem kapcsolódnak szorosan egy év eleji tájékoztatáshoz. A többi iskola is a napokba teszi közzé az első napok menetrendjét: a 6. kerületi Vörösmarty Mihály Általános Iskolában például kézfertőtlenítéssel indul már a legelső nap, persze csak a gyermekeknek és a tanároknak, szülők itt sem tartózkodhatnak az épületben, a tanuló pedig legfeljebb 4-5 fős csoportokban mozoghatnak. Tanévnyitót minden osztály a saját termében tartja meg. A közösségi terekben a szájmaszk használata ajánlott, a tanórákon nem kötelező - olvasható az intézmény honlapján.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A 17. kerületi Gregor József Általános Iskolában csak az 1. és a 8. évfolyamon tanulók vesznek részt a tanévnyitón, a többi diák online közvetítéssel kíséri figyelemmel az eseményeket a saját tantermében. Az intézményen belül és kívül is felfestik a másfél méteres ajánlott távolságot, valamint minden reggel és délután megnyitják az intézmény összes kapuját, így elkerülve a tömeges bejövetelt, ill. távozást. Szünetekben a folyosókon, ill. aki szeretné, a tanórán is használja a szájmaszkot.

A szegedi Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium falain belül az 5-12. évfolymosoknak kell a szájmaszk, és elcsúsztatták, a tömeges találkozások csökkentése érdekében, a tanítási órákat az 1-4. és az 5-12. évfolyam között.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem