2020. október 1. csütörtök Malvin

Így gyilkolják le a lakásárak a társadalmi mobilitást


A fővárosban és a regionális központokban az utóbbi időszakban olyan magasra emelkedtek a lakásárak, illetve az albérleti díjak, hogy az már akadályozza a munkaerő mozgását - írja a Magyar Nemzet.

Az egész gazdaság működésére kedvezőtlen hatással lehet az, hogy a magas lakhatási költségek miatt nehézkes a munkavállalók országon belüli költözése

- mondta el a lapnak Petz Raymund, a GKI Gazdaságkutató Zrt. ügyvezetője.

Az átlagos négyzetméterenkénti albérletár ugyanis a fővárosban 2000-3000 forint, de a felkapott helyszíneken akár négyzetméterenként 4000-5000 forintos bérleti költségekkel is találkozni lehet. A vidéki nagyvárosokban viszont az átlagos tarifa négyzetméterenként 1500-2000 forint, de az olcsó bérleményekért is elkérnek 1000 forintot négyzetméterenként. Egy-egy lakható otthon megvásárlása pedig ma már a vidéki városokban is tízmillió forintnál kezdődik, a fővárosban legalább 15 millió forintot igényel, felső határ pedig szinte nincs is.

Nem halogatható tovább a megfizethető és jó minőségű bérlakások építése. Mind az államnak, mind az önkormányzatoknak, mind a cégeknek elemi érdeke és kiemelt feladata lenne, hogy közösen megoldást keressenek erre a problémára

- hangsúlyozza a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület.

Petz szerint azonban az elkövetkező néhány évben az olcsó lakást keresők szemszögéből nézve szinten biztosan nem javul a helyzet sem az ingatlanforgalmi, sem az albérleti piacon. Sőt, ha el is kezdődne majd egy bérlakásépítési hullám, annak megvalósítása évekig tartana.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó