2020. december 1. kedd Elza

Így fűtheted ki a lakásod alig párszáz forintból


Egy a neten terjedő videó szerint egy egyszerű, házilag összerakható szerkezet segítségével akár néhány száz forintból kifűtheted a lakásod. Szerinted működik?


Érdekes "csináld magad" videóra bukkantunk az interneten. A felvétel tanúsága szerint egy házilag is könnyedén elkészíthető "fűtőberendezés", s néhány mécses is elegendő ahhoz, hogy kifűtsük lakásunk helyiségeit (vagy legalábbis rásegítsünk hagyományos fűtési rendszerünkre - a szerk.).


A szerkezethez nem kell más, mint két terrakotta virágcserép (egy nagyobb és egy kisebb), 3 darab tégla, egy hosszabb csavar (négy alátéttel és két anyával), illetve néhány mécses. A biztonság kedvéért természetesen nem árt, ha a szerkezetet hő és tűzálló felületen állítjuk össze, s nem a gyúlékony padlószőnyegen, mint a videóban. Továbbá jól tesszük, ha nem hagyjuk magára a működő berendezést - ahogy azt egy égő mécses esetén sem tennénk (ugye?).

Szerinted működik? Próbáld ki és küldd el a tapasztalataidat a penzcentrum@penzcentrum.hu e-mail címre.

A rendszer működése egyszerű: a videót készítők leírása szerint a mécsesekből származó hőt koncentrálja, amely e nélkül egyébként könnyedén elkeveredne, a mennyezet felé emelkedve a környező hűvösebb levegőben. (Az energiamegmaradás törvényéről azonban nem ejtenek szót - a szerk.)

Figyelem! Ne essünk túlzásokba!
A szerkezet működése során a helyisegben lévő oxigent hasznalja el, vagyis szénmonoxidod termel. Ez bizonyos esetekben - főként modern nyílászárókka párosulva - CO-mérgezéshez is vezethet!

KATTINTS! Szénmonoxid: a láthatatlan gyilkos

A szerkezet egyébként néhány mécsessel is órákig forró marad. Az építők tapasztalatai szerint a belső kamra hőmérséklete akár elérheti a 260 Celsius fokot, míg a külső hőmérséklet is, amely a videón is jól látható 70-85 Celsius fok körül mozog.

 

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 17 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk