12 °C Budapest

Így 20 százalékkal többért adhatod el a lakásod: nem nagy dolog, de sokat számít

2019. október 13. 14:00

Minden településtípus esetében markáns árkülönbség mutatható ki egy faszénnel vagy vegyes tüzeléssel, gázzal, illetve a legmodernebb, hőszivattyús rendszerrel fűtött ingatlan árában. Akár húsz százalékkal is többet érhet egy korszerű fűtésrendszerrel ellátott ingatlan.   

Az ingatlanok árát döntő mértékben elhelyezkedésük határozza meg. A pörgő piac és a magasabb ár a városokra jellemző, ám a fűtés típusa az összes településtípus esetében hasonlóképpen befolyásolja az ingatlan értékét.

Az épületek energetikai teljesítménye a hőszigeteléstől, a nyílászárók minőségétől és az energiaellátást garantáló gépészeti rendszertől függ. A szabványok az évek során folyamatosan szigorodtak, ami hatással volt az építés költségeire is. Ma a korábbi előírásnál majdnem kétszer vastagabb hőszigeteléssel burkolt homlokzat, illetve a drágább anyagok használata, de a megújuló energiaforrásokat használó gépészeti rendszerek beépítése is növeli az árakat.

Az Otthon Centrum szakértője szerint a fűtési mód nagymértékben függ a település méretétől, elhelyezkedésétől:

A használt lakások nagy részét Budapesten és a vidéki városokban is gázzal fűtik, míg a kisebb vidéki településeken jellemzően hagyományos fatüzelésű kályhák és kazánok biztosítanak meleget

- ismertette az Otthon Centrum felmérését Soóki-Tóth Gábor elemzési vezető. Mint mondta, a gázfűtés a lakótelepeken és a régebbi családi házaknál leginkább konvektoros fűtést jelent, de ahogy fiatalodnak az ingatlanok, egyre gyakoribbá válnak központi kazánok. A legkorszerűbbek a füstgázzal távozó hőt is hasznosító kondenzációs típusok.

A fűtés és a lakóingatlanok ára között is kimutatható összefüggés. Egyértelműen érezhető a használt ingatlanoknál, hogy a fűtési mód befolyásolja az árat.

- hangsúlyozta Soóki-Tóth Gábor, aki megjegyezte: a hagyományos fatüzelésű megoldások jellemzően régebbi, kevésbé korszerű épületek sajátja, ahol nem csupán a fűtési mód, de a ház vagy lakás általános műszaki állapota is befolyásolja az árazást. Az Otthon Centrum statisztikai adatai szerint az év első kilenc hónapja alatt nem volt olyan településtípus, ahol a fűtés típusa ne jelentkezett volna az árban. A gázcirkó fűtéses családi házak az átlagos négyzetméterárnál 10-20 százalékkal magasabb áron keltek el, míg a faszén vagy vegyes tüzelésű otthonok négyzetmétere az átlagárhoz képest 20-40 százalékkal kevesebbet ért.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A vevők az újépítésű lakások esetében díjazzák igazán a korszerű fűtési rendszereket: legalábbis erre enged következtetni az a tendencia, amely szerint a gáz cirkó kazánnal felszerelt újépítésű ingatlanok a kategóriában megfigyelt átlagos négyzetméterárnál 5-10 százalékkal alacsonyabb áron keltek el. Ezzel szemben a korszerű hőszivattyús újépítésű lakások esetében az átlagos négyzetméterárnál 5 százalékkal magasabb árat is hajlandók fizetni a vevők. Budapest belvárosában sajátos helyzet, hogy a meglévő távhőhálózatra kötnek rá az új lakóházak, ezzel is hozzájárulva a levegőszennyezés csökkentéséhez.

A megújuló energiaforrások fűtési célú felhasználása az elmúlt tíz évben vált népszerűvé. Főleg Budapesten alkalmaznak talajszondás rendszereket, ez a technológia főleg a társasházak esetében terjedt el: ebben az esetben a talaj mély rétegeinek egyenletes hőmérsékletét egy hőszivattyú segítségével használják fel fűtési energia előállítására. A talajszondás rendszer mellett a levegős hőszivattyúk terjednek a felsőbb kategóriás társasházak esetében, újabban pedig már a családi házaknál is egyre népszerűbb, mivel ezzel a műszaki megoldással a lakás fűtési költsége jelentősen csökkenthető, ugyanakkor a beépítése sokkal egyszerűbb, mint a talajszondás megoldásé. 

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem