Idén erre már nem érdemes költeni: ebbe fektesd a pénzed jövőre

2017. október 17. 13:32

Érdemes eltolni a nyaralóvásárlást 2018 elejére, az elmúlt évekhez hasonlóan várhatóan most is kissé visszaesnek majd az árak az erős őszi szezon után - áll az Otthontérkép októberi nyaralópiaci elemzésében. Az átlag hirdetési ár a hétvégi házak esetén 19 millió forint, a balatoni települések azonban jóval drágábbak, Siófokon például 29 millió forint az átlag, ami 330 ezer forintos négyzetméterárat jelent.

 

A nyaralók kínálati ára - az előző évek tapasztalatai alapján - az év első hónapjaiban éri el a legalacsonyabb szintet, ilyenkor ugyanis az előző negyedévhez képest csökkenés következik be. Jól példázza ezt a 2016-os év, amikor az első és a második negyedévben 14 millió forintos átlagárral lehetett számolni, majd ez folyamatos növekedésnek indult és év végére elérte a 19 milliós határt. 2017 ehhez nagyon hasonló mintázatot mutat mostanáig, így bátran prognosztizálható az év eleji áresés, ami vásárlási szempontból sokkal kedvezőbb.

Siófok viszi a prímet

A TOP 10 legdrágább térségek egy kivétellel a Balaton közelében helyezkednek el, így kijelenthető, hogy a nyaralópiac abszolút vezére továbbra is a "Magyar tenger", jóllehet az átlag hirdetési árak tekintetében itt is nagy a szórás. Míg a legdrágább helyen, Siófokon átlagosan 29 millió forintba kerül egy nyaraló (annyiba, mint egy családi ház), addig a Keszthelyi térségben csaknem 10 millió forinttal kevesebbe.

Forrás: Otthontérkép

"Lendületet vett a hibrid formátumú lakásberuházás a Balaton körül. Az ingatlanfejlesztők olyan társasházakat építenek a part mentén és nem túl távol tőle, amelyek állandó lakásra is kiválóan alkalmasak. Jelenleg hat-nyolc nagyobb és néhány kisebb ilyen is zajlik a térségben. Az árak nem ritkán megközelítik, egyes esetekben meg is haladják az átlagos budapesti négyzetméterárakat." - számolt be Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

Építőanyag tekintetében természetesen a tégla a kedveltebb, az azonban meglepő, hogy ez milyen jelentősen megmutatkozik az árakban is, a tégla nyaralóért ugyanis átlagban 30 százalékkal kérnek többet, mint egy fa vagy könnyűszerkezetes házért, ami bizony több millió forintos eltérést is jelenthet.

Komárom-Esztergom és Csongrád a legolcsóbb

Megyei bontásban Somogy és Veszprém vezetik a rangsort, ezeken a helyeken van a legtöbb nyaraló, melyek átlagosan 23-24 millió forintba kerülnek. A 19 milliós országos átlagárat felülmúlja még Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye is 20 millió forinttal. A több országrészekben átlag alatti nyaralóárakkal lehet kalkulálni, a legolcsóbban pedig Csongrád és Komárom-Esztergom megye.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem