18 °C Budapest

Ide menekülnének a magyarok a koronavírus-járvány második hulláma elől

2020. július 7. 17:30

Erős a kereslet a nyaralók iránt, a Balatonon, a Velencei-tónál és a Tisza-tónál is. A Veszprém megyében lévő eladó nyaralók iránt júniusban 47 százalékkal többen érdeklődtek, mint egy évvel korábban.

Kilőtt a balatoni, Velencei-tónál és a Tisza-tónál található nyaralók iránti kereslet az elmúlt hetekben - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó környékének nyaralópiacát vizsgálta több mint 36 ezer ingatlanhirdetés és 8,6 millió érdeklődés alapján. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta: “A nyaralók iránti kereslet jóval kisebb mértékben esett vissza a járványhelyzetben, mint a többi lakóingatlan iránt. A koronavírus-járvány magyarországi megjelenése óta az eladó nyaralók kínálata mérséklődött, az erőteljes kereslet felszívhatja a megfelelő árazású ingatlanokat a következő 1-2 hónapban."

Vegyes a kép a Balaton partján

A Balaton északi partján található nyaralók iránti kereslet májusban 22 százalékkal, júniusban pedig már 47 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A déli parton lévő nyaralókat idén májusban 16 százalékkal, júniusban már 25 százalékkal többen vették fel a listájukra. A Zala megyei nyaralók iránt 14 és 38 százalékkal nőtt a kereslet az ingatlan.com elemzése szerint.

A tó déli partján a legtöbb településen emelkedtek az árak a járvány előtti, februári szintekhez képest. Siófokon például az átlagos négyzetméterár 4 százalékkal 629 ezer forintra, Balatonföldváron ugyanennyivel, 675 ezer forintra emelkedett

- tette hozzá Balogh László. Bár Balatonmáriafürdőn 17 százalékkal nőttek az árak, de a 280 ezer forintos átlagos négyzetméterár még alacsonynak mondható. Az ingatlan.com elemzése szerint az északi parton található Balatonfüreden ugyanakkor csökkentek az árak: 3 százalékkal 662 ezer forintra. A nagyobb északi parti városok közé sorolt Balatonalmádiban 4 százalékkal 504 ezer forintra drágult egy négyzetméternyi nyaraló. 

És a Velencei-tó mellett? 

A Fejér megyében lévő, jellemzően a Velencei-tó közelében lévő nyaralók iránti kereslet a balatoni társaikkal ellentétben csak júniusban emelkedett tavalyhoz képest, több mint 20 százalékkal, az előző hónapokban elmaradt a kereslet a tavalyitól. 

A Velencei-tó két legkedveltebb “céltelepülésén" egymással ellentétesen mozogtak az árak: Gárdonyban az átlagos négyzetméterár 4 százalékkal 530 ezer forintra csökkent, ezzel szemben Velencén 11 százalékkal 562 ezer forintra nőttek. Az ingatlan.com szakértője hozzátette, hogy a két településen már nem csak a nyaralóvásárlók vannak jelen, hanem azok is, akik a főváros közelsége miatt a Budapestről és környékéről költöznének állandó jelleggel a tó partjára.

Felfedezetlen kincsek a Tisza-tó partján 

A Heves megyében, azaz jellemzően a Tisza-tó mellett lévő nyaralók is felértékelődtek az idén. Júniusban már közel 30 százalékkal nagyobb volt az érdeklődés irántuk. Balogh László azt mondta, hogy egyre többen keresik a tókörnyéki ingatlanokat, részben azért, mert alacsonyabb áron elérhetőek, mint például a Velencei-tó és Balaton partjához képest. Szinte az összes tisza-tavi településen emelkedtek az árak 2020-ban.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A legnépszerűbb települések közül Abádszalókon február óta 4 százalékkal 149 ezer forintra nőtt a nyaralók átlagos négyzetméterára. Poroszlón 5 százalékkal 137 ezer forintra, Kiskörén pedig 13 százalékkal 90 ezer forintra. 

Menekülési célpontok 

Az ingatlan.com elemzése szerint a tóparti nyaralók és ingatlanok iránti fokozott keresletet magyarázhatja a járványtól, illetve az esetleges második hullámtól való félelem. Márciusban, áprilisban sokan voltak, akik a kijárási korlátozások miatt a nagyobb városokból a nyaralójukba mentek. 

Balogh László szerint a lakáspiac valamennyi szegmenséhez hasonlóan egyelőre bizonytalan a helyzet a nyaralók piacán is, bár az idei adatok alapján stabilabbnak tűnik. Hosszabb távon, a járványhatást leszámítva hosszabb távon elképzelhető egy átrendeződés. A Balaton partján a legdrágább települések felől az olcsóbb területek felé mehetnek a vásárlók, a Velencei-tónál az északi oldalon lévő sukorói és pákozdi ingatlanok iránt fokozódhat az érdeklődés, ha leszűkül a gárdonyi és velencei kínálat. A Tisza-tónál pedig szinte valamennyi település esetében emelkedhetnek az árak a következő időszakban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm