13 °C Budapest

Hőszigetelés belülről? Multiporral nem mese! (x)

Pénzcentrum
2017. december 4. 05:00

Nem lehet egy kalap alá venni a belső oldali hőszigetelési megoldásokat.

2017. november 10-én a Pénzcentrumon megjelent "Hőszigetelés belülről? Mese habbal: néhány év alatt a házad is oda lehet" című cikk szerint a belső oldali hőszigetelés félrevezetés, mely otthonunk megsemmisüléséhez is vezethet. A cikk számos megállapítása sajnálatos módon egy kalap alá veszi a belső oldali hőszigetelési megoldásokat, elriasztva azokat az építtetőket, akiknek nincs más lehetőségük élhető vagy komfortosabb lakókörnyezet kialakítására.

Újépítésű lakásoknál is látunk olyat, hogy elmarad a tetőterasz födémlemezének a hőszigetelése a rétegrend vastagságának téves megállapítása miatt, ami aztán a csatlakozó falszerkezetekben is (főleg üreges falazóelemek) komoly hőhídat okoz, vagy a homlokzati falakban futó vasbeton szerkezetek elégtelen hőszigetelése révén felületi kondenzáció ezt követő penészedés alakul ki.

A belső oldali hőszigetelést mérlegelő ügyfeleket az esetek többségében nem a rezsicsökkentés vezérli, hanem a hideg fal- illetve födém felületek, penészedés, párakicsapódás, illetve tartósan nedves falakon sókivirágzás, gombásodás okozta problémákra keresnek megfelelő megoldást. A lakókomfort kialakításának igényén túl a szobákban megjelenő penész komoly egészségügyi problémákat okoz, aminek a kezelését nem szabad halogatni.

Ezekre a problémákra a nyílászáró csere nem jelent megoldást. Ellenkezőleg, egy jobb minőségű ablak a légzárásából adódóan csökkenti a természetes légcserét, ami által a lakótérben keletkező pára feldúsul és az alacsony hőmérsékletű felületeken még több nedvesség csapódni le. Nyílászáró csere után a légcserére fokozottabban oda kell figyelni lehetőleg nagymennyiségű párát szállítani képes megoldás kialakításával (pl. falon átvezetett műanyag membrános szellőző, vagy időszakosan bekapcsoló ventillátor segítségével).

Megoldást nyújthat a húsz éve piacon lévő Multipor ásványi hőszigetelő rendszer, mellyel párazáró réteg beépítése nélkül is könnyen kialakítható belső oldali hőszigetelés. A Multipor rendszer természetesen nem csak belső oldalon használható, az épület külső homlokzati hőszigetelésére is alkalmas. A meleg levegő több nedvességet képes megtartani, ezért mikor lehűl a harmatpontra, kicsapódik belőle a pára. Ez fűtött beltéri és kültéri téli hőmérséklet állapotok alatt nem a belső oldali hőszigetelés és a fal határán, hanem hamarabb, már a hőszigetelő lapon belül megtörténik. Azokat a hőszigetelő anyagokat, melyek nem, vagy csak nehezen képesek leadni a bejutó nedvességet, emiatt párazáró réteggel kell védeni. A Multipor ásványi hőszigetelő lapok a kicsapódott nedvességet kapilláraktivitás útján a belső légtér felé szállítják, ahol a víz elpárolog. Fontos, hogy a lapok a falfelületre teljes felületen legyenek ragasztva, mert így tudják a felülettől a nedvességet elszállítani és falazat szárításában is segítenek.

A Multipor ásványi hőszigetelő lap rendkívüli anyagtulajdonságaiból alkalmazható, anti-allergén hőszigetelő anyag. A Multipor hőszigetelőlap természetes alapanyagokból (homok, cement, víz) készül, gyártása környezettudatos technológiával történik. Ezen felül nem éghetőek, egy nem várt lakás tűz esetén megvédik a mögöttes szerkezeteket és nem fejlesztenek mérgező gázokat.

Épületszerkezeti szempontból a külső oldali hőszigetelés valóban kedvezőbb, de amikor erre nincsen lehetőség, a megfelelő tervezéssel és kivitelezéssel kialakított belső oldali hőszigetelés - a meglévő szerkezetek károsítása nélkül - élhetőbb és egészségesebb lakókörnyezetet biztosít. A vállalat honlapján elérhető egy szakmai anyag, mely 15 év elteltével a Multipor belső oldali hőszigetelés teljesítményét mutatja be a Drezdai Műszaki Egyetem vizsgálatai által:
https://www.ytong.hu/images/Hirek/hirlevel_2017.3.pdf

 

 

 

(x)

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem