12 °C Budapest

Hosszú éveket kell még várni az ingatlanpiaci áremelkedés lassulására

2019. április 11. 13:30

A fővárosban mért 917 ezer forintos átlagos négyzetméterár feléért lehet újépítésű lakást vásárolni a vidéki megyeszékhelyeken - derül ki egy friss elemzéséből. A legdrágábbak továbbra is az I., II., V., VI. és XII. kerületek, míg a legtöbb beruházás a XIII. kerületben zajlik. A vidéki megyeszékhelyek közük Győrben kínálják a legtöbb új lakást, míg a legdrágább projekt Székesfehérváron ismert, ahol 1 millió forintos négyzetméteráron hirdetik az épülő lakásokat.

Komoly árat kérnek a beruházók a budapesti lakásokért: aki a fővárosban szeretne újépítésű lakást vásárolni annak átlagosan 917 ezer forintos négyzetméterenkénti árral kell számolnia, ami 15,5 százalékkal drágább, mint az előző év azonos időszakában - mondja Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője.

Legtöbbet az I., II., V., VI. és XII. kerületben kérnek el egy új lakás négyzetméteréért: ezekben a kerületekben megszokott az 1 millió forint feletti árszint. 500 ezer forint alatt csupán a főváros XXIII. kerületében juthatunk új lakáshoz, míg a többi külső pesti kerületben 560 és 800 ezer forint közötti fajlagos árral kell számolniuk a vásárlóknak. "Tapasztalataink alapján az elmúlt egy évben a külső kerületek áremelkedése volt a legjelentősebb, míg a drágábbnak számító belső kerületekben már lassult a növekedés mértéke" - teszi hozzá Soóki-Tóth Gábor.

Az Otthon Centrum elemzése azt mutatja, hogy a beruházások számát tekintve továbbra is magasan vezet a XIII. kerület. Angyalföld hihetetlen népszerűségét bizonyítja, hogy az itt zajló 90 beruházás 37-tel előzi meg a második legtöbb projektet magáénak tudó XI. kerület, ahol jelenleg 53 társasház építése zajlik. Kelenföldet nem sokkal lemaradva követi a III. kerület 51 beruházással, de kiemelkedőnek számít a II. kerületben folyamatban lévő 35 társasházi projekt is. A pesti oldalon csupán Józsefváros és Ferencváros tudta megközelíteni ezt az értéket: a 8. és a 9. kerületben egyaránt 31 társasház építése van folyamatban.

Vidéki megyei jogú városok

Az Otthon Centrum a megyei jogú városokban végzett felmérése alapján 2019 márciusában 300 projektben összesen 8682 építése volt folyamatban.

A legtöbb beruházás Győrben, Debrecenben, Pécsett és Szegeden ismert.

A felsorolt négy városban található az online meghirdetett új lakás projektek 49,3 százaléka. Az épülő lakások száma Győrben volt a legtöbb, ahol összesen 1420 lakást kínáltak megvételre a beruházók. Győrt Szeged és Debrecen követi, ahol sorban 1090 és 1060 új lakás volt elérhető. A felmérés időpontjában mindhárom városban az épülő lakások legalább 28 százaléka szabad volt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A vidéki nagyvárosok közül Dunaújvárosban és Salgótarjánban nem zajlik új fejlesztés, de a projektek számát tekintve az országos lista végén található még Szekszárd, Tatabánya és Kaposvár is.

A vidéki megyeszékhelyeken jellemző 500 ezer forintos fajlagos lakásár a fővárosi érték fele. A legdrágább városok árai a külső pesti kerületek átlag árával egyeznek meg 

 - mondja Soóki-Tóth Gábor. A legdrágább vidéki projekt Székesfehérváron ismert, ahol 1 millió forintos négyzetméteráron lehet lakást vásárolni. A legolcsóbb, 210 ezer forintos négyzetméterárral egy miskolci projekt rendelkezik. "A javuló gazdasági teljesítmény és a kedvező kamatszint miatt a közeljövőben nem várható az ingatlanpiac beszakadása, de a lassulásra is még éveket kell várni" - zárja gondolatait Soóki-Tóth Gábor.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm