13 °C Budapest

Hónap végéig kaptak időt az iskolák: nyáron még módosíthatnak a döntésen

2020. április 1. 19:30

A 2020/21-es tanévben használatos iskolai tankönyvek rendelése a korábbi években megszokott ütemezés szerint április 1-jén kezdődik. Az Oktatási Hivatal által összeállított tankönyvjegyzék alapján a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. webes felületén minden intézmény április végéig online adhatja le a 2020/2021. tanévre szóló tankönyvrendelését. A kormány döntése értelmében 2020 szeptemberétől már minden köznevelésben résztvevő tanuló ingyenesen kapja meg a tankönyveit, így a rendelés semmilyen anyagi terhet nem jelent a családok számára, ugyanakkor az intézmények adminisztrációs terhei is jelentősen csökkennek.

A 2020/2021-es tanév tankönyv alaprendelése a korábbi évekhez hasonlóan április során zajlik a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO) felületén. A tankönyvjegyzék majelent meg a kormány.hu-n, illetve kereshető formában az Oktatási Hivatal honlapján. A rendelés leadására 2020. április 30-ig van lehetősége az iskoláknak, amit 2020. június 30-ig a jogszabályoknak megfelelően módosíthatnak.

A 2020/2021. tanévi tankönyvjegyzéken 2863 taneszköz szerepel, amelyből 1561 állami kiadású tankönyv, míg 1302 piaci kiadású. A tankönyvek nagyobb része a közismereti tantárgyakhoz illeszkedik (2130 db), kisebb részük a szakképzéshez (554 db) és a hit- és vallásoktatáshoz (179 db). A tavalyi tanévhez képest 320 új tankönyv került fel a tankönyvjegyzékre.

Tekintetbe véve, hogy 2020 szeptemberétől már minden köznevelésben résztvevő tanuló ingyenesen kapja meg a tankönyveit, a finanszírozással összefüggő teljes adminisztráció alól mentesülnek az iskolák. E tekintetben mindössze annyit kell tenniük, hogy a KELLO tankönyvrendelési felületén a tanulók részére megállapított évfolyamonkénti keretek terhére kiválasztják a következő tanév tankönyveit és a fenntartó jóváhagyásával véglegesítik a rendelésüket. Ezzel pedig nemcsak a pedagógusok terhei csökkennek, de a családoknál is több pénz marad, hiszen így a tankkönyvvásárlás semmilyen terhet nem ró rájuk.

Az új NAT 2020. szeptember 1-jei, felmenő rendszerben történő bevezetése miatt az 1., 5., és 9. évfolyamon átdolgozásra kerülő tankönyvek tekintetében az Oktatási Hivatal legkésőbb a jogszabályban rögzített 2020. június 15-ig végzi el az átdolgozásokat. A 2020/2021-es tanév tankönyvjegyzéke az átdolgozással érintett néhány tucat tankönyv tekintetében az átdolgozást megelőző tankönyveket tartalmazza annak érdekében, hogy az intézmények a tankönyvrendeléseiket a megfelelő darabszám rendelése, valamint a rendelési keretek menedzselése tekintetében a megszokott ütemben, zökkenőmentesen le tudják adni. Az OH arendelkezésre álló idő alatt az átdolgozott tankönyvekkel fokozatosan frissíti az aktuális tankönyvjegyzéket, valamint online elérhetővé teszi azokat, amelyről a KELLO folyamatosan értesíti az intézményeket, és az addig leadott rendeléseket az átdolgozott tankönyvek visszaigazolásával és kiszállításával teljesíti.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A tankönyvek ára az átdolgozást követően nem változik, így az intézményi szintű rendelési keretekkel történő gazdálkodás problémamentesen biztosítható.

A méltányos tankönyvellátás érdekében április 1-jétől lép hatályba az az intézkedés, amely szerint a sajátos nevelési igényű tanulók neveléséhez-oktatásához a szakmai munkaközösség és az iskolai szülői szervezet egyetértésével a pedagógiai programban foglaltak megvalósítását szolgáló, a tankönyvjegyzékben nem szereplő könyvek, munkafüzetek, feladatlapok, eszközök és digitális ismerethordozók is beszerezhetők tankönyv helyett, ha az iskolában a nevelő és oktató munkához részben vagy egészben nem alkalmaznak tankönyvet.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem