2020. július 9. csütörtök Lukrécia

Hivatalos: így alakul át az OKJ-s rendszer


Az eddigi valamivel több mint 700 helyett már csak 174 alapszakma és 76 részszaképesítés szerepel az új szakmajegyzéken, ami az OKJ helyébe lép.

2019 nyarán jött a hír, hogy alaposan átalakítják a Magyarországon tanulható és oktatható szakképesítéseket listáját, az Országos Képzési Jegyzéket. Szeptember végén jelent meg az új kormányrendelet, ami tényleg jelentős változásokat hoz.

A kormányrendeletben megjelent új listát már nem Országos Képzési Jegyzéknek, hanem szakmajegyzéknek hívják, ebben a korábbi 760 helyett már csak 174 alapszakma szerepel - számol be az Index.

A jövőben alapszakmákat csak a főként állami vagy egyházi fenntartású szakképző centrumokban lehet majd tanulni - számol be az Index.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk