6 °C Budapest

Gulyás Gergely: enyhítések jönnek vidéken és Pest megyében; lehetnek nyári táborok

2020. május 14. 11:11

Május 14-én, csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a kormány megállapítása szerint a veszélyhelyzet 63. napi adatai szerint úgy tűnik, csökken az új fertőzöttek, megbetegedettek száma. 11 nappal a vidéki enyhítések után úgy látják, ezt a döntést visszaigazolták az adatok. Nem vezettek a lazítások tömeges fertőzéshez a vidéki megyékben. Továbbra is Budapesten van a legtöbb fertőzött - mondta el.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy az adatok kiértékelésében virológus szakemberekre támaszkodnak.

A kormány tegnap arról döntött, hogy a fennálló védekezést érintő szabályozásokon nem szeretnének lazítani egyelőre, ugyanúgy kötelező marad a távolságtartás és a maszk viselése. A kormány Pest megyét is a vidéki megyékhez tartózoknak tekinti ezután, mert a fertőzöttségi adatok közelebb állnak a vidéki megyékhez, mint Budapesthez.

A fővárosban életbe lépő szabályokról a kerületi önkormányzatok polgármestereinek véleményeinek tükrében ma fog döntést hozni az Operatív Törzs.

Budapesten kívül további enyhítésekre van lehetőség, a vendéglátóhelyek belső zárt részében megengedett lesz a tartózkodás maszk viselése mellett - mondja Gulyás Gergely.

Emellett hétfőtől kinyithatnak a játszóterek, illetve a szállodák, panzóik fogadhatnak vendégeket vidéken.

Ha nem változik a helyzet, akkor június vége felé a rendkívüli veszélyhelyetre vonatkozó felhatalmazást vissza tudja adni a kormány

- mondta Gulyás azzal kapcsolatban, meddig tarthat a veszélyhelyzet. Azt is elmondta, a veszélyhelyzet végéig indokolt az ingyenes parkolást fenntartani, ennek az intézkedésnek az volt a célja, hogy a tömegközelkedésben kevesebben zsúfolódjanak össze.

Szentkirályi Alexandra azt az örömteli hírt jelentette be, hogy a rendezvények tekintetében a korlátozások továbbra is érvényben vannak, de vidéken és Pest megyében június 1-től legfeljebb 200 főig megtarthatók a lakodalmak.

A sajtó kérdésére tájékoztattak, hogy a kormány tervei szerint lehetnek gyermektáborok, de egyelőre csak arról született döntés, hogy az ottalvást nem igénylő táborok megtarthatók. A hónap végén az akkori helyzet függvényében dönthetünk az ottalvós táborokról - mondták el.

A kormány azt tervezi, hogy foglalkozik a nyári gyermekfelügyelet, gyermekmegőrzés kérdésével.

Az iskolákkal kapcsolatban egyelőre nincs új döntés, annyi biztos, hogy június 2-ig iskolai oktatás nem lesz, arról pedig egyelőre nincs döntés, hogy azt követően a tanév hátralevő részére megnyitják-e az iskolákat. Az Emmi szerint a tanév befejezése akkor sem kerül veszélybe, ha júniusban egyáltalán nem kell a diákoknak visszatérni az iskolába.

Minden kórháznak legalább tíznapi készlet áll rendelkezésre védőfelszerelésekből, emellett naponta adhatják le az igényléseiket a további eszközökre - mondta a miniszter. Ma majdnem 5000 lélegezetetőgép van a kórházakban, ez tovább emelkedik majd, várhatóan el tudjuk érni azt a 8500-9000-es számot, ami a járvány esetleges második hullámában szükséges lehet - válaszolta kérdésre Gulyás Gergely.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Abban világszerte egyetértés van, hogy a második hullám veszélye komoly, ezért kulcsfontosságú, hogy rugalmas legyen az egészségügyi kapacitás. Ha elmúlik a veszélyhelyzet, akkor is fenn kell tartani olyan intézkedéseket, melyek ezt bizonyítják. A korábban felszabadított ágyakat újra használhatják a kórházak, a műtétek újra elindultak, de azt a rugalmasságot fenn kell tartani, hogy szükség esetén újra lépni lehessen - mondja Gulyás.

Túl a koronavíruson

Nem csak a koronavírussal kapcsolatos információkról esett szó a mai kormányinfón. Megerősítették: betiltják januártól az egyszer használatos műanyagokat. A kormány az egyszer használatos műanyagok kereskedelmi forgalomban való betiltásáról döntött január elsejétől. Erre vonatkozóan van egy uniós ajánlás, mely szerint 2025-ig 90%-kal kell csökkenteni ezeknek a termékeknek a kibocsátását, vagyis a kormány nem csak "jószántából" döntött így - mondja Gulyás.

Kérdésre válaszolva azt is elmondta, a kiemelt gazdasági övezetekről szóló törvény egy régi igazságtalanságot orvosol. A törvény hatálya nem vonatkozik a már megvalósult beruházásokra, illetve a fővárosra és a megyei jogú városokra. Eddig rossz gyakorlatot folytatrtunk, csak egy-egy kis település részesült a nagyobb adóbevételekből, a mostani javaslat azt teszi lehetővé, hogy ezt a bevételt igazságosan lehessen elosztani a környező települések között - mondja Gulyás Gergely.

Arról is beszélt, mi a kormány véleménye az Európai Unió döntéséről. A német alkotmánybíróság döntése komoly alapelveket fektet le, valamennyi ország, mely szuverén országként csatlakozott az EU-hoz, nyertesnek érezheti magát - mondja a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Kiemeli, hogy természetesen a közösségi ügyekben továbbra is elsődleges az Európai Bíróság döntése, erre a német ítélet is rámutatott.

A kormányon belül is eltérő vélemények vannak az idei gazdasági teljesítménnyel kapcsolatban, a legoptimistább továbbra is az MNB, de a kormányon belül a miniszterek egy része is az optimisták táborába tartozik - emeli ki Gulyás Gergely.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm