2020. november 29. vasárnap Taksony

Fontos változás jön a napelemes rendszereknél: véget ér a szaldós elszámolás


Bár egyre többen telepítenek napelemet, még mindig sok a vele kapcsolatos tévhit. Tényleg nem termel éjszaka áramot, de ez nem számít, az egyetlen gond vele az előállítása, de akár évtizedekig is szolgálhat. Hófej Péter napelem telepítő a HelloVidéknek adott interjújában arról beszélt: magánszemélyeknek sem elérhetetlen ennek a megújuló rendszernek a használata.

A napelem az egyetlen energiahordozó, amit otthon is meg lehet termelni. Bár elsősorban állami intézmények, iskolák, óvodák, bölcsődék, önkormányzatok tudják finanszírozni a telepítést, nem elérhetetlen a lakossági ügyfelek számára sem - erről beszélt a lapnak a szakember. Szerinte a napelemes rendszerek telepítésének sok pozitívuma van, ha megfelelően alkalmazzák ezt az energiaforrást.

"Magyarországtól Keletre vannak olyan régiók, ahol napelemes mezők vannak. A földeket nem vonják ki a termelés alól, hanem növényeket termesztenek pl. a cseresznyepaprikát, a jalapeño paprikát és a datolyaparadicsomot a napelem modulok árnyékában"

- fogalmazott az interjúban. Mint mondta, a megoldás egyetlen hátránya az alapanyagok nyersanyag-igénye. Ugyanakkor hozzátette, hogy ideális esetben akár harminc évig is tudnak működni a szolár rendszerek. Szerinte a rendszerrel kapcsolatban a legnagyobb tévhit, hogy az a rajta feltűntetett maximális teljesítményen fog működni, noha ez csak "labor körülmények között érhető el". Az szerinte érdektelen, hogy ez az energiaforrás éjjel nem termel áramot, mivel az éves hozam számít. 

A teljes interjúban beszél arról, a lakossági napelemeknek mi a legnagyobb lakossági kockázata, hogyan változik az elszámolás és hol lehet pénzt nyerni napelemes rendszerek telepítésére. A beszélgetés IDE kattintva olvasható el.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Fontos változás a sárga csekkeknél: hamarosan véget érhet egy korszak Magyarországon?
Aki ragaszkodik a csekkes megoldáshoz, az is sokszor már telefonon fizeti be.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS