2021. január 26. kedd Vanda, Paula

Fontos tájékoztatás: így áll most a magyar fűtéstartalék a hideg hónapok előtt


A fogyasztók ellátása a fűtési időszakban biztosított, mivel a betárolási időszak végére a tárolókban több mint 6,4 milliárd m3 földgáz állt rendelkezésre, az ősz utolsó napján, november 30-án pedig bő 6 milliárd m3. Azonban nemcsak a földgáz-, hanem a villamosenergia- és a távhőszektor is felkészült a hidegebb hónapokra az ellátásbiztonság fenntartása érdekében.


A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal évek óta készít tájékoztatót az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) részére, amely tartalmazza, hogy a villamos energia rendszerirányító (MAVIR), a nagy erőművek (50 MW felett), illetve a hálózati engedélyesek ("áramszolgáltatók") milyen intézkedésekkel készülnek fel a téli időszakra.

Az idei tájékoztató tartalmazza, hogy a villamosenergia-termelő létesítmények tervezett karbantartási munkáit menetrend szerint elvégezték, a Paksi Atomerőműben fennmaradt egyetlen karbantartás a terv szerint zajlik, a Mátrai Erőműben pedig előrehozott karbantartást végeztek. Az erőművek rendelkeznek az előírt tüzelőanyag biztonsági készlettel, ellátásbiztonsági, kapacitáskiesési aggály a téli felkészülésben nem merült fel. Az engedélyesek pandémiás terveinek aktualizálása megtörtént a tavaszi tapasztalatok alapján. A járvány miatti védőintézkedések hatályban vannak.

A MAVIR vizsgálta a téli időszakban várható fogyasztói igényeket, a rendelkezésre álló erőművi teljesítményeket és az importenergia jellemzőit. Az elemzés megállapította, hogy a régiós források rendelkezésre állása esetén még szélsőségesen magas fogyasztói igény mellett is biztosítható a fogyasztók ellátása

A téli felkészülés és az ellátásbiztonság garantálása a földgázipari szereplők (rendszerüzemeltetők és szolgáltatók) kötelezettsége. A MEKH a szükséges szabályrendszer kialakításával és ellenőrzésekkel ösztönzi az érintett szereplőket a felkészülésre. Ennek része, hogy meghatározza a lakossági fogyasztókat ellátó egyetemes szolgáltató által kötelezően földgáztárolóban elhelyezendő földgáz mennyiségét, amely a téli időszakban a lakosság biztonságos ellátását hivatott szolgálni. A háztartások ellátásáért felelős egyetemes szolgáltató nyilatkozatában már október elején közölte, hogy jogszabályi kötelezettségének eleget téve 2,1 milliárd m3 földgázt betároltatott

A Hivatal az Európai Parlament és a Tanács vonatkozó, ún. SoS rendelet rendelkezéseinek megfelelően kockázatértékelést végez és elkészíti az ún. Megelőzési Cselekvési Tervet, valamint a Vészhelyzeti Tervet. Szélsőséges esetben, mint például a földgázforrás esetleges megszűnése, a Hivatal eseti jelleggel rövid és középtávú forgatókönyvek készítésével maga is elemzi az aktuális év ellátási helyzetét.

Mint arról a Hivatal beszámolt, a távhőszolgáltatók időben felkészítették a berendezéseket a fűtés megindítására, és a hőmérsékleti viszonyoknak megfelelően elindították a távfűtést. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a téli időszakban folyamatosan ellenőrzi valamennyi energetikai szolgáltató működését, a szolgáltatás minőségét és a fogyasztók biztonságos ellátását.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked