13 °C Budapest

Fontos tájékoztatás: így áll most a magyar fűtéstartalék a hideg hónapok előtt

2020. december 1. 17:32

A fogyasztók ellátása a fűtési időszakban biztosított, mivel a betárolási időszak végére a tárolókban több mint 6,4 milliárd m3 földgáz állt rendelkezésre, az ősz utolsó napján, november 30-án pedig bő 6 milliárd m3. Azonban nemcsak a földgáz-, hanem a villamosenergia- és a távhőszektor is felkészült a hidegebb hónapokra az ellátásbiztonság fenntartása érdekében.


A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal évek óta készít tájékoztatót az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) részére, amely tartalmazza, hogy a villamos energia rendszerirányító (MAVIR), a nagy erőművek (50 MW felett), illetve a hálózati engedélyesek ("áramszolgáltatók") milyen intézkedésekkel készülnek fel a téli időszakra.

Az idei tájékoztató tartalmazza, hogy a villamosenergia-termelő létesítmények tervezett karbantartási munkáit menetrend szerint elvégezték, a Paksi Atomerőműben fennmaradt egyetlen karbantartás a terv szerint zajlik, a Mátrai Erőműben pedig előrehozott karbantartást végeztek. Az erőművek rendelkeznek az előírt tüzelőanyag biztonsági készlettel, ellátásbiztonsági, kapacitáskiesési aggály a téli felkészülésben nem merült fel. Az engedélyesek pandémiás terveinek aktualizálása megtörtént a tavaszi tapasztalatok alapján. A járvány miatti védőintézkedések hatályban vannak.

A MAVIR vizsgálta a téli időszakban várható fogyasztói igényeket, a rendelkezésre álló erőművi teljesítményeket és az importenergia jellemzőit. Az elemzés megállapította, hogy a régiós források rendelkezésre állása esetén még szélsőségesen magas fogyasztói igény mellett is biztosítható a fogyasztók ellátása

A téli felkészülés és az ellátásbiztonság garantálása a földgázipari szereplők (rendszerüzemeltetők és szolgáltatók) kötelezettsége. A MEKH a szükséges szabályrendszer kialakításával és ellenőrzésekkel ösztönzi az érintett szereplőket a felkészülésre. Ennek része, hogy meghatározza a lakossági fogyasztókat ellátó egyetemes szolgáltató által kötelezően földgáztárolóban elhelyezendő földgáz mennyiségét, amely a téli időszakban a lakosság biztonságos ellátását hivatott szolgálni. A háztartások ellátásáért felelős egyetemes szolgáltató nyilatkozatában már október elején közölte, hogy jogszabályi kötelezettségének eleget téve 2,1 milliárd m3 földgázt betároltatott

A Hivatal az Európai Parlament és a Tanács vonatkozó, ún. SoS rendelet rendelkezéseinek megfelelően kockázatértékelést végez és elkészíti az ún. Megelőzési Cselekvési Tervet, valamint a Vészhelyzeti Tervet. Szélsőséges esetben, mint például a földgázforrás esetleges megszűnése, a Hivatal eseti jelleggel rövid és középtávú forgatókönyvek készítésével maga is elemzi az aktuális év ellátási helyzetét.

Mint arról a Hivatal beszámolt, a távhőszolgáltatók időben felkészítették a berendezéseket a fűtés megindítására, és a hőmérsékleti viszonyoknak megfelelően elindították a távfűtést. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a téli időszakban folyamatosan ellenőrzi valamennyi energetikai szolgáltató működését, a szolgáltatás minőségét és a fogyasztók biztonságos ellátását.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem