Fontos papírt kapsz a munkahelyen januárban: sok pénzt buksz, ha nem töltöd ki

Pénzcentrum2020. január 23. 14:30

Jól járnak azok a jogosultak, akik már a januári bérszámfejtés előtt leadják a munkáltatójának az adókedvezményre jogosító nyilatkozataikat. Nekik február elején több lesz a nettó fizetésük, akár havi 30 ezer forinttal is. Sőt, egy január elsején érvénybe lépő törvénymódosítás értelmében a négygyermekes anyáknak egyáltalán nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. A Pénzcentrum összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat.

A sokak által ismert családi adókedvezmény mellett még számos egyéb adócsökkentést is igénybe lehet venni, melyeknek köszönhetően több pénzt marad a zsebekben. Csupán egy nyilatkozatot kell átadni a munkáltatónak (kifizetőnek), ám érdemes minél előbb megtenni ezt, hogy akár már a januári bérszámfejtés előtt érvénybe lépjen a kedvezmény - ahogy arra a Pénzügyminisztérium is felhívta a lakosság figyelmét.

Aki a januári bérszámfejtési (nyilatkozat-átadási) határidőt lekési, a munkáltató a nyilatkozatot csak a februárra tudja majd figyelembe venni, és így a családi kedvezmény hatása a januári nettó bérben nem jelentkezik. Az adókedvezmény összege természetesen nem veszik el, de az összeg legkorábban jövőre az szja-bevallásban kérhető vissza, amelyhez az adóhatóság által készített bevallás sem fogadható el automatikusan, azt ki kell egészíteni.

Az adóból kedvezmény jár a gyermekes családoknak, az első házasoknak, illetve a bizonyos betegségekben szenvedőknek, ettől az évtől pedig a négy vagy több gyermeket nevelő anyák is kedvezményben részesülnek. ők örökélet szja-mentességet kaphatnak.

Családi adókedvezmény

Fontos, hogy mielőtt leadnád a nyilatkozatot két példányban a munkaadódnak, a II. Blokkját a házastársnak/élettársnak is ki kell töltenie, alá kell írnia, mind a két szülő ugyanis nem veheti igénybe a kedvezményeket. 2020-ban kedvezményezett eltartottankán és jogosultsági hónaponként 

  • egy eltartott esetén 66 670 forint
  • kettő eltartott esetén 133 330 forint
  • három, vagy annál több eltartott esetén 220 ezer forint

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy gyermek után 10 ezer, két gyermek után 20 ezer, három vagy több eltartottesetén 33 ezer forinttal magasabb összegű nettó kereset áll rendelkezésre. a szükséges nyomtatványt és a pontos kitöltési útmutatót a NAV oldaláról lehet letölteni. 

Első házasok kedvezménye

Az első házasok kedvezményének érvényesítésére a házaspár akkor jogosult, ha 2014. december 31-ét követően került sor - akár belföldön, akár külföldön - a házasságkötésre és legalább egyiküknek ez az első házassága. Mindez azt jelenti, hogy a házaspár azon tagja is jogosult e kedvezmény érvényesítésére, megosztására, akinek nem ez az első házassága. 

Az első házasok kedvezménye - a családi kedvezményhez hasonlóan - az összevont adóalapot csökkenti. A jogosultak által együttesen érvényesíthető kedvezmény jogosultsági hónaponként 33 335 forint, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy havonta 5 ezer forinttal magasabb összegű nettó kereset áll rendelkezésére.

Első jogosultsági hónapnak a házasságkötést követő hónapot kell tekinteni, és a házasság fennállása alatt legfeljebb 24 hónapon keresztül érvényesíthető. A szükséges nyomtatványt a NAV oldaláról lehet letölteni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Súlyosan fogyatékos magánszemély által igénybe vehető személyi kedvezmény

A kevésbé ismert 335/2009-es kormányrendelet azon súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségeket sorolja fel, melyekkel ha valaki együtt él, akkor jogosult a személyi jövedelemadója csökkentésére. Nem kell azonban feltétlenül csak a legsúlyosabb problémákra gondolni, a kedvezmény a laktózintolerancia, vagy a cukorbetegség egyes eseteiben is jár.

Havonta a minimálbér 5 százalékával megegyező összegű kedvezményről, 8050 forintról, tehát éves szinten 2020-ban összesen 96 600 forintról. Ha valaki sosem igényelte még, viszont a betegség ténye már hosszabb ideje fennáll, akkor az első összeg ennek a pénznek a sokszorosa is lehet. Ugyanis az adókedvezményre feljogosító betegségekben szenvedők a kedvezményt az 5 éves elévülési időn belül utólag is érvényesíthetik, a személyi jövedelemadó bevallások önellenőrzésével. Az elévülési szabályok miatt, jelenleg legfeljebb 2014-ig lehet visszamenni. Bővebben itt írtunk a témáról:

Négygyermekes anyák adókedvezménye

2020. január 1-től minden anya, aki jelenleg legalább 4 gyermeket nevel, vagy élete során 4 vagy több gyermeket szült és felnevelt, a nyugdíjba vonulásig teljesen mentesül a személyi jövedelemadó megfizetése alól. Az adómentesség a munkabérből vagy vállalkozói tevékenységből származó jövedelemre vonatkozik. 

Négy vagy több gyermeket nevelő anyának az a nő minősül, aki vér szerinti vagy örökbefogadó szülőként az általa nevelt gyermekre tekintettel

  • családi pótlékra jogosult, vagy
  • családi pótlékra már nem jogosult, de jogosultsága legalább 12 éven keresztül fennállt,
  • és a fent említett gyermekek száma a négy főt eléri.

A nyomtatványt a NAV oldaláról lehet letölteni, 2020_ANY_NETAK néven elérhető. Kitöltéséhez szükség lesz az édesanya és mind a négy gyermek adóazonosító jelére, valamint a munkáltató aláírására is. A nyomtatványt két példányban kell kitölteni és átadni a munkáltatónak. A kedvezményre való jogosultság megszűnik annak a hónapnak az utolsó napján, amelyben utoljára minősül négy vagy több gyermeket nevelő anyának az igénylő. Ez abban az esetben valósulhat meg, ha például a szülők elválnak és a gyermekeket külön háztartásokban nevelik tovább.

Címkék:
otthon, NAV, fizetés, adó, családi adókedvezmény, munkáltató, igénylés, nyomtatvány, szja mentesség, önellenőrzés, családi adókedvezmény 2020,