13 °C Budapest

Fontos papírt kapsz a munkahelyen januárban: sok pénzt buksz, ha nem töltöd ki

2020. január 23. 14:30

Jól járnak azok a jogosultak, akik már a januári bérszámfejtés előtt leadják a munkáltatójának az adókedvezményre jogosító nyilatkozataikat. Nekik február elején több lesz a nettó fizetésük, akár havi 30 ezer forinttal is. Sőt, egy január elsején érvénybe lépő törvénymódosítás értelmében a négygyermekes anyáknak egyáltalán nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. A Pénzcentrum összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat.

A sokak által ismert családi adókedvezmény mellett még számos egyéb adócsökkentést is igénybe lehet venni, melyeknek köszönhetően több pénzt marad a zsebekben. Csupán egy nyilatkozatot kell átadni a munkáltatónak (kifizetőnek), ám érdemes minél előbb megtenni ezt, hogy akár már a januári bérszámfejtés előtt érvénybe lépjen a kedvezmény - ahogy arra a Pénzügyminisztérium is felhívta a lakosság figyelmét.

Aki a januári bérszámfejtési (nyilatkozat-átadási) határidőt lekési, a munkáltató a nyilatkozatot csak a februárra tudja majd figyelembe venni, és így a családi kedvezmény hatása a januári nettó bérben nem jelentkezik. Az adókedvezmény összege természetesen nem veszik el, de az összeg legkorábban jövőre az szja-bevallásban kérhető vissza, amelyhez az adóhatóság által készített bevallás sem fogadható el automatikusan, azt ki kell egészíteni.

Az adóból kedvezmény jár a gyermekes családoknak, az első házasoknak, illetve a bizonyos betegségekben szenvedőknek, ettől az évtől pedig a négy vagy több gyermeket nevelő anyák is kedvezményben részesülnek. ők örökélet szja-mentességet kaphatnak.

Családi adókedvezmény

Fontos, hogy mielőtt leadnád a nyilatkozatot két példányban a munkaadódnak, a II. Blokkját a házastársnak/élettársnak is ki kell töltenie, alá kell írnia, mind a két szülő ugyanis nem veheti igénybe a kedvezményeket. 2020-ban kedvezményezett eltartottankán és jogosultsági hónaponként 

  • egy eltartott esetén 66 670 forint
  • kettő eltartott esetén 133 330 forint
  • három, vagy annál több eltartott esetén 220 ezer forint

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy gyermek után 10 ezer, két gyermek után 20 ezer, három vagy több eltartottesetén 33 ezer forinttal magasabb összegű nettó kereset áll rendelkezésre. a szükséges nyomtatványt és a pontos kitöltési útmutatót a NAV oldaláról lehet letölteni. 

Első házasok kedvezménye

Az első házasok kedvezményének érvényesítésére a házaspár akkor jogosult, ha 2014. december 31-ét követően került sor - akár belföldön, akár külföldön - a házasságkötésre és legalább egyiküknek ez az első házassága. Mindez azt jelenti, hogy a házaspár azon tagja is jogosult e kedvezmény érvényesítésére, megosztására, akinek nem ez az első házassága. 

Az első házasok kedvezménye - a családi kedvezményhez hasonlóan - az összevont adóalapot csökkenti. A jogosultak által együttesen érvényesíthető kedvezmény jogosultsági hónaponként 33 335 forint, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy havonta 5 ezer forinttal magasabb összegű nettó kereset áll rendelkezésére.

Első jogosultsági hónapnak a házasságkötést követő hónapot kell tekinteni, és a házasság fennállása alatt legfeljebb 24 hónapon keresztül érvényesíthető. A szükséges nyomtatványt a NAV oldaláról lehet letölteni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Súlyosan fogyatékos magánszemély által igénybe vehető személyi kedvezmény

A kevésbé ismert 335/2009-es kormányrendelet azon súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségeket sorolja fel, melyekkel ha valaki együtt él, akkor jogosult a személyi jövedelemadója csökkentésére. Nem kell azonban feltétlenül csak a legsúlyosabb problémákra gondolni, a kedvezmény a laktózintolerancia, vagy a cukorbetegség egyes eseteiben is jár.

Havonta a minimálbér 5 százalékával megegyező összegű kedvezményről, 8050 forintról, tehát éves szinten 2020-ban összesen 96 600 forintról. Ha valaki sosem igényelte még, viszont a betegség ténye már hosszabb ideje fennáll, akkor az első összeg ennek a pénznek a sokszorosa is lehet. Ugyanis az adókedvezményre feljogosító betegségekben szenvedők a kedvezményt az 5 éves elévülési időn belül utólag is érvényesíthetik, a személyi jövedelemadó bevallások önellenőrzésével. Az elévülési szabályok miatt, jelenleg legfeljebb 2014-ig lehet visszamenni. Bővebben itt írtunk a témáról:

Négygyermekes anyák adókedvezménye

2020. január 1-től minden anya, aki jelenleg legalább 4 gyermeket nevel, vagy élete során 4 vagy több gyermeket szült és felnevelt, a nyugdíjba vonulásig teljesen mentesül a személyi jövedelemadó megfizetése alól. Az adómentesség a munkabérből vagy vállalkozói tevékenységből származó jövedelemre vonatkozik. 

Négy vagy több gyermeket nevelő anyának az a nő minősül, aki vér szerinti vagy örökbefogadó szülőként az általa nevelt gyermekre tekintettel

  • családi pótlékra jogosult, vagy
  • családi pótlékra már nem jogosult, de jogosultsága legalább 12 éven keresztül fennállt,
  • és a fent említett gyermekek száma a négy főt eléri.

A nyomtatványt a NAV oldaláról lehet letölteni, 2020_ANY_NETAK néven elérhető. Kitöltéséhez szükség lesz az édesanya és mind a négy gyermek adóazonosító jelére, valamint a munkáltató aláírására is. A nyomtatványt két példányban kell kitölteni és átadni a munkáltatónak. A kedvezményre való jogosultság megszűnik annak a hónapnak az utolsó napján, amelyben utoljára minősül négy vagy több gyermeket nevelő anyának az igénylő. Ez abban az esetben valósulhat meg, ha például a szülők elválnak és a gyermekeket külön háztartásokban nevelik tovább.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem