2020. augusztus 8. szombat László

Félmillió magyar nő érintett: sokan észre sem veszik, hogy baj van


Sokan vannak, akik még soha nem hallottak a gazdasági erőszakról, pedig itthon is százezreket érint. De vajon mit jelent pontosan, kik az áldozatok, és mit lehet tenni ellene?


Annak ellenére, hogy a legtöbbeknek fogalmuk sincs arról, mit jelent pontosan a gazdasági erőszak, itthon is százezreket érint a probléma.

Gazdasági erőszakról, vagy más néven pénzügyi bántalmazásról akkor beszélünk, ha egy párkapcsolatban az egyik fél anyagi függésben tartja a másikat. Ez megnyilvánulhat abban, hogy az egyik fél lebeszéli, vagy eltiltja a másikat attól, hogy munkába menjen, megkérdőjelezi, vagy éppen fillérre elszámoltatja a mindennapi kiadásairól, a pénzzel zsarolja, vagy szélsőséges esetekben akár a teljes fizetését elveszi, hogy ő rendelkezhessen felette.

Ilyen például ha a közösen használt ingatlan a pár egyik tagjának nevére kerül, vagy közös bankszámlát nyitnak, majd a pár egyik tagja bizonyos idő után mind a saját, mind a közös bankszámlával rendelkezik, míg a másik tagnak egyáltalán nincs saját bankszámlája. Vagy a banki tranzakciókat követő sms-értesítéseknek köszönhetően a bántalmazó fél a másik minden egyes pénzköltéséről tud, és számon kéri még a legkisebb kiadásért is.

Szintén tipikus, hogy a bántalmazott fél keresete, öröksége, vagy egyéb anyagi forrásai (ha vannak) a közösbe vándorolnak, vagy a gyerekek és a háztartás költségeinek fedezésére, míg a bántalmazó félnek csak a javai egy kisebb része, vagy még csak annyi sem kerül közös felhasználásra.

A pénzügyi, gazdasági bántalmazást, mint a bántalmazás legtöbb formáját, a hatalmi viszony jellemzi. Hasonlóan a bántalmazás többi formájához, a pénzügyi bántalmazás is összekapcsolódik több hatalomgyakorlási, elnyomási technikával, és sokszor általában normálisnak tartott viselkedésből fokozatosan erősödve válik súlyossá. A bántalmazott lassan függő anyagi helyzetbe kényszerül

- tudta meg a Pénzcentrum Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesülettől.

Kik az áldozatok, és mennyien vannak?

A gazdasági erőszaknak legtöbbször nők az áldozatai. Ez nagyrészt abból fakad, hogy a családon belüli döntés- és hatalomgyakorlás hagyományosan a férfiak osztályrésze, ami alapot adhat a gazdasági bántalmazáshoz. Ugyanakkor nem lehet általánosítani sem, hiszen az utóbbi időben jelentősen átalakultak a munkaerőpiaci viszonyok: egyes esetekben a nők jobban kereshetnek a férfiaknál, és akár a férfi is otthon maradhat a gyerekekkel.

Nehéz megmondani, hány ember érinthet pontosan a gazdasági erőszak, ugyanis nincsenek kívülről látható jelei (mint például fizikai bántalmazásnál), és sokan az áldozatok közül sincsenek tisztában azzal, hogy érintettek, vagy nem mernek beszélni róla senkinek.

Különböző felmérésekből lehet egy megközelítő értékre saccolni, ezek alapján például Angliában közel kilenc millióan, tehát majdnem minden ötödik felnőtt áldozata a gazdasági erőszaknak.  Magyarországon ennyire nem drasztikus a helyzet, az EU Alapjogi Ügynökség (FRA) felmérése szerint  körülbelül 13 százalék, megközelítőleg 522 ezer 15-74 év közötti nő érintett.

Miért nem lépnek ki az áldozatok egy ilyen kapcsolatból?

Az anyagi kiszolgáltatottság azt eredményezi, hogy a pszichológiai, szexuális és fizikai bántalmazástól az áldozat nem tud elmenekülni. Nincs hova mennie, nincsenek saját forrásai, spórolt pénze, munkája, amiből kilépés esetén magát és a gyerekeit el tudná tartani. Ezen felül

az állami szociális rendszer sem biztosít nekik segítséget (például szociális lakhatás formájában)

Mivel az áldozatok ráadásul sokszor úgy érzik, hogy "tartoznak" a bántalmazó félnek, aki keres, vagy náluk többet keres, sajnos akár "jogosnak" is tarthatják a bántalmazó hatalomgyakorlását.

A legtöbb esetben attól fél az áldozat, hogy nem tud segítséget kérni, nem bízhat senkiben, és nincs ereje változtatni a helyzeten. Erre csak rásegít, hogy sok esetben nem is beszél róla senkinek. Egy ilyen kapcsolatban egyik fél sem értékeli magát, az sem, aki megfélemlítéssel, agresszióval próbál meg maga mellett tartani valakit, és az sem, akit bántalmaznak

- mondta a Pénzcentrumnak Orbán Nóra párkapcsolati szakértő.

Még rosszabb a helyzet, ha van közös gyerek, ugyanis ilyenkor az áldozat a gyerek érdekeit a sajátja fölé rendeli, és mivel tudja, hogy egyedül közel sem tudna a gyereknek olyan életszínvonalat biztosítani, mint a jelenlegi, (és mivel nem akarja a bántalmazóval hagyni a gyereket), inkább benne marad a kapcsolatban.

Sok nő akkor jut végső elhatározásra, hogy kilép a bántalmazó kapcsolatból, amikor rájön, hogy a gyereknek is inkább az áll érdekében, hogy ne egy bántalmazó légkörben nevelkedjen, még ha ez az anyagi körülményeket tekintve lemondással is fog járni a számára.

Hol lehet segítséget kérni?

Csak és kizárólag gazdasági erőszakra koncentráló segítő fórum nem létezik Magyarországon, de ha valaki ilyen témában szeretne segítséget kérni, akkor a következő elérhetőségeken lehet érdeklődni:

  • a NANE Egyesület ingyenes segélyvonala (06-80-505-101), amely hétfőn, kedden, csütörtökön és pénteken hívható 18:00 és 22:00 között,
  • és a PATENT Egyesület helyi tarifás jogi segélyvonala. A jogsegély elérhető szerdánként 16 és 18 óra között a 06-70-2525-254 mobilszámon, csütörtökön 10 és 12 óra között a 06-70-277-6522-es mobilszámon.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.