21 °C Budapest

Felejtsd el a lombseprűt: így nem kell sokat bajlódni a lehullott falevelekkel

2020. október 20. 21:03

Az őszi kerti munkák sokak számára inkább fáradtságot jelentenek, mint gondtalan kikapcsolódást, hiszen a lehullott falevelek folyamatos összegereblyézése kimerítő tevékenység lehet. De nem akkor, ha tudatosan és kreatívan állunk a kerti munkához!

Bátran elrejthetjük a lombseprűnket a fészer sarkába akkor, ha van egy akkumulátoros lombfúvónk, ennek segítségével ugyanis nem lesz szükségünk arra, hogy órákon keresztül görnyedve seperjük a leveleket egy halomba.

A lombfúvó a viszonylag frissen lehullott faleveleket könnyedén egy kupacba tereli, a lombszívó pedig egy tartályban össze is gyűjti azt - mondják a szakértők, hozzátéve: szintén megúszhatjuk a lombseprűzés egy részét akkor is, ha olyan fűgyűjtőkosaras fűnyírónk van, ami a fűnyírás során felszippantja a lehullott faleveleket is. A kerti eszközök segítségével összegyűjtött leveleket ráadásul be sem kell zsákolnunk, hiszen két módon is újra tudjuk hasznosítani -a komposztálóban és mulcsozással-, így nem csak a környezetünket védjük, de még a talajnak és a növényeinknek is jót teszünk.

Mulcsozzunk

A levelek újrahasznosításának a legegyszerűbb módja az, ha a fagyérzékeny növények tövét védjük vele. "Maga a mulcsozás szó talajtakarást jelent, a mulcs pedig valamilyen talajtakaró anyag. Ez lehet faforgács, fakéreg, kőzúzalék, de mulcsnak nevezhetjük a kertben keletkező növényi hulladékot is, így például az apróra vágott gallyakat, a lenyírt fűnyesedéket vagy az összegyűjtött leveleket, amik egytől egyig javítják a talaj biológiai és fizikai állapotát" - magyarázza Beh Mariann, a STIHL kertápolási szakértője. Úgy véli: az ősszel lehullott leveleket nem csak optikai okokból kell összegyűjteni a gyepről, hanem azért is, mert a fűszálak az őszi időszakban nem jutnak elég fényhez és levegőhöz az avar alatt.

A kerti eszközöket gyártó vállalat szakértője arra is rámutat, hogy a legjobb természetes mulcs a lenyírt fűnyesedék, az összeaprított gallyak és az összegyűjtött levelek, amelyek nem kerülnek semmibe, viszont tökéletes védelmet biztosítanak a fagyérzékeny növények számára.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Komposztáljunk

Az összegyűjtött őszi faleveleket a komposztálással is újra tudjuk hasznosítani.

A komposztálásban az egyik legjobb dolog az, hogy gyakorlatilag a kertben keletkező összes - egészséges - növényi hulladék, így a lemetszett gallyak, vesszők, a levágott fűnyesedék mind-mind belekerülhetnek

- mutat rá a szakértő, aki szerint a nedves, lehullott falevelek is azonnal komposztálhatóvá válnak. Ráadásul további előnye, hogy a komposzt a tavaszi kerti munkák idején kiváló minőségű talajjavító és ültetőközeg, amely hasznos tápanyag- és humusztartalmának köszönhetően segíti palántáink, virágaink növekedését.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm