2020. december 4. péntek Borbála, Barbara

Feleannyi házimunkát végeznek a férfiak, mint a nők


Kétszer több házimunkát végeznek a háztartásban a magyar nők, mint a férfiak. Egy átlagos magyar nő naponta 4,5 órán át foglalkozik a gyerekekkel, takarít, főz és vásárol, egy férfi pedig csak 2,1 órán keresztül - írja a Világgazdaság az OECD adataira hivatkozva.


Ezekkel az arányokkal a vizsgált országok legrosszabb harmadába tartozunk, Európában pedig a negyedik legnagyobb különbség Magyarországon van. Az adatokból az is kiderült, hogy nincs olyan ország, ahol a nőknek kéne kevesebbet foglalkozniuk a háztartási munkákkal.

Az egyenlőséghez legközelebb a norvégok állnak: ott a nők átlagosan félórával többet foglalkoznak naponta a háztartással. Persze nem csak a lustaságról szól a férfiak élete sem, ők jóval több időt töltenek el fizetett munkával - igaz, a tévézésre, sportolásra és a társasági életre is több idejük jut.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Súlyos problémára világított rá a járvány második hulláma: ideje észbe kapni!
Egyre többen keresnek olyan megoldást, melyben biztonságba érzik saját magukat és a családtagjaikat.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk