12 °C Budapest

Ezzel trükközhetnek a ravasz ingatlanosok: könnyen lehúzhatnak a szürkezónában

2020. augusztus 19. 05:32

Az új koronavírus okozta sokk után éledezik az ingatlanpiac, felélénkült a kereslet és a kínálat is. Nem csoda, hogy ha valaki megtalálta álmai lakását, az öröm mellé némi üröm is vegyül, mert mi van, ha valaki túl licitálja az ajánlatát és végül bukja a tökéletes hajlékot? Megoldást jelenthet az ajánlati biztosíték kifizetése, mellyel igazolja, komolyak a szándékai. Ugyanakkor érdemes résen lenni: utánajártunk, milyen előnyei és buktatói vannak az ajánlati biztosítéknak és mire érdemes figyelni, ha nem akarunk vagyonokat bukni.

Sokan vannak, akik különböző okokból kifolyólag mostanában szeretnének ingatlant vásárolni. Biztosan megfontolják például ezt az eshetőséget azok, akiknek gyereke idén kezdi meg a felsőoktatási képzést, a szülői háztól távol. A kollégiumi elhelyezés lenne a legideálisabb, anyagi szempontból mindenképp, azonban aki nem lakik elég messze az egyetemtől, nincs több fiatalkorú testvére és a család jövedelme sem elég alacsony a kollégiumi pontszerzéshez, az vagy kénytelen a kiadó lakások között keresgélni, vagy erre az időszakra időzíteni a befektetési ingatlanvásárlást. Több ingatlanpiaci elemzés is azt igazolja, az elmúlt hónapokban felélénkült a kereslet, rengetegen néznek lakásokat. A felvételi pontszámok bejelentésének napján pedig a hirdetési oldalakon rekordszintű kínálattal találkozhattak a potenciális vevők.

Olvasónk is befektetési céllal keres ingatlant az egyik vidéki egyetemi városban. Rengeteg lakást nézett meg az elmúlt időszakban, az egyik alkalommal a megtekintés után jelezte az őt körbevezető ingatlanosnak, hogy mennyi pénzt lenne hajlandó adni a lakásért. Nem állapodtak meg semmiben a tulajjal, nem beszéltek arról, mikor költözne ki a jelenlegi tulajdonos, nem mentek bele részletekbe, egyszerűen megjegyezte, hogy tetszene neki a lakás, de a kínált ár alatti összeget lenne hajlandó rá áldozni.

Egy nappal később egy e-mailt kapott az ingatlanostól, miszerint az egyeztetett vételi ajánlatot elküldte jóváhagyásra.

"Az ajánlati biztosíték összege mindig a vételi összeg 2 %-a, amely belefoglaltatik majd a szerződésbe is. A fennmaradó összeg: ....- HUF lesz. Az alábbi átutalást 2020.08.07.-ig szükséges elvégezni."

Kapott egy számlaszámot, megadták, hogy mit írjon a közlemény rovatba, és az összeget, amit át kellene utalni. Csakhogy, írta olvasónk, az összeg nem is az általa javasolt vételi ár 2 százaléka volt. Arról nem is beszélve, hogy ő nem tett tulajdonképpen vételi ajánlatot az ingatlanra. Felhívta az ingatlanost, aki közölte, ezzel az összeggel tulajdonképpen a vásárlási szándékának komolyságát fejezi ki, és ha valaki nála többet ajánl, és azt az ajánlatot a tulajdonos elfogadja, akkor majd ezt az összeget visszautalják neki.

Olvasónkhoz hasonlóan bárki, bármikor belefuthat hasonló helyzetbe, ezért szakértők segítségével jártuk körbe az ajánlati biztosíték intézményét. Kiderült, hogy korántsem olyan egyszerű a helyzet, mint az előleg vagy a foglaló esetében, ez afféle szürkezóna, nem egzakt jogi kategória.

Észnél kell lenni, akkor is, ha rettegünk, hogy más szerzi meg a lakást

Tulajdonképpen a hazai jogrendszer nem is emeli külön kategóriába az ajánlati biztosítékot, hiszen a hazai ingatlanpiaci gyakorlat alapján ez egy olyan összeg, amit a vevőjelöltek az ingatlanközvetítőnek adnak át, annak érdekében, hogy a vételi szándékot nyomatékosítsák és komolyságukat bizonyítsák

 - mondta a Pénzcentrumnak Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hangsúlyozta, előleget és foglalót a vevő csak közvetlenül a tulajdonosnak adhat, ráadásul foglalót csak szerződéskötési folyamat során van lehetőség átadni. A kettő közötti legfőbb különbség, hogy az előleget a vételár egy részeként adja át a tulajdonosnak, általában akkor, amikor még nincs is adásvételi szerződés, hiszen ha van szerződés, akkor az átadott összeg már vételár-részletnek és nem előlegnek minősül. Ha az ügylet meghiúsul, akkor az előleg vissza is jár a vevőnek, hiszen nem jött létre az ingatlan adásvétel. A foglaló esetén azonban, ha a vevő hibájából nem jön létre az ügylet (mert például visszalép az adásvételtől), akkor elbukja ezt az összeget. Ha pedig a tulajdonos gondolja meg magát, akkor viszont a foglaló duplája jár vissza a vevőnek.

Az ajánlat biztosíték tehát nem előleg és nem is foglaló, hanem egyfajta biztosíték, hogy a vevő komolyan gondolja az adott ingatlan megvásárlását.

 A szakértő kiemelte, jogszabályokban az ajánlati biztosítékra nincs definíció, ezért érdemes körültekintően eljárni, ha ilyen összeget kifizetünk valakinek.

Mindenképpen érdemes erről valamilyen megállapodást kötni azzal, akinek ezt az összeget átadjuk, és ezt a saját ügyvédünkkel is véleményeztetni. Jogilag ugyanis a vevő például a legritkább esetekben áll csak kapcsolatban az eladó által megbízott ingatlanközvetítővel. Ezért a megállapodásban gondoskodni kell róla, hogyha például az eladó nem fogadja el az ajánlatot, vagy annak érvényességének lejártáig nem nyilatkozik, akkor ez az összeg visszajárjon a vevőnek

- mondta Balogh László, hozzátéve, arra is kell megoldást találni, mi legyen az ajánlati biztosíték sorsa, ha az ajánlattevő gondolja meg magát.

Sok a kérdés az ajánlati biztosíték körül, ami jól mutatja, hogy mennyire szürke zónába esik ez a szokásjog alapján működő rendszer. A gyakorlati tapasztalatok alapján a beérkezett ajánlati biztosítékokat az ingatlanközvetítők maguknál tartják, és sikeres adásvétel esetén a tulajdonosok beszámítják a vételárba, a közvetítők pedig a jutalékuk egy részét így megfizetettnek tekintik a tulajdonosok részéről

 - mondta a szakember. Épp ezért tehát fontos írásban rögzíteni az ajánlati biztosítékkal kapcsolatos kitételeket, és ingatlanjogban jártas ügyvéd segítségét kérni ehhez.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

"Ha a vevőként hozott ügyvédünk megfelelően körülbástyázza az ajánlati biztosítékunkat, akkor szinte csak abban az esetben bukhatjuk el ezt az összeget, ha hirtelen ötlettől vezérelve alkudozás nélkül tennénk ajánlatot egy eladó ingatlanra. Ezért érdemes ajánlattétel előtt mindenképpen végiggondolni a lehetséges adásvételt, és legalább egyet aludni rá" - mondta Balogh László, hozzátéve, érdemes megfelelő fenntartásokat kikötni az ajánlattétel során, például, hogy mikor válik érvényessé az ajánlat, és mikor veszíti érvényét. Korántsem csak egy adott időpont meghatározására van szükség (tehát hogy meddig kell reagálnia az ajánlatra az eladónak), hanem ki kell térni az ingatlan vételárára is, hogy mi a helyzet, ha a tulajdonos az ajánlatban szereplő összegnél többet kéne.

Az Otthon Centrum szintén hangsúlyozza, fontos, hogy az ajánlati biztosíték szerepét minden esetben írásbeli megállapodás szabályozza.

Amennyiben a vevő megtalálta a számára megfelelő, megvásárolni kívánt ingatlant, azonban az adásvételi szerződés elkészítése és aláírása érthetően több napot, vagy akár hetet is igénybe vehet, érdemes írásbeli vételi ajánlatot tennie, és mellé ajánlati biztosítékot fizetnie. Amennyiben a vételi ajánlat mellé nem társul ajánlati biztosíték fizetése, könnyen előfordulhat, hogy bármelyik fél, eladó, vagy vevő a folyamat során meggondolja magát

- írták a Pénzcentrum megkeresésére. Hangsúlyozták, ajánlati biztosíték fizetése esetén elkerülhető az a kellemetlen helyzet, hogy a vevő felszabadítja a rendelkezésre álló pénzösszeget, elindítja a hitel-igénylést, értékbecslési díjat, ügyvédi munkadíjat fizet, majd az aláírás előtt az eladó közli, hogy visszalép az üzlettől, mert kapott egy jobb ajánlatot, vagy bármilyen más ok miatt eláll a szerződéstől.

Másik fontos szempont, hogy az eladók tárgyalási hajlandósága sokkal nagyobb, ha egy "komoly", vásárlási szándékát pénzbeli biztosítékkal is megerősítő, vevővel kell tárgyalnia

- jegezték meg. Az átadott összeg sorsát minden esetben az dönti el, hogy a vevő pontosan mit írt alá, milyen feltételrendszer szerepel az ajánlatában. Az Otthon Centrum azt írta, az ajánlati biztosíték lehet előleg vagy foglaló is, de a szerepét mindenképp meg kell határozni, hiszen nagyon nem mindegy, a tulajdonos és a vevő minek ismeri azt el.

Az Otthon Centrum szerint egyébként amennyiben az eladó a vételi ajánlatot elfogadta, az ajánlati biztosíték jogcíme foglaló, így ha a vevő meggondolja magát, akkor elveszíti az ajánlati biztosítékot.

"Éppen ezért nagyon fontos a pénzzel megerősített vételi ajánlat esetén minden körülményt megvizsgálni, és csak abban az esetben megtenni a vételi ajánlatot, ha a vevő biztos a döntésében. Célszerű az ajánlatban megjeleníteni azokat a szerződéskötés szempontjából fontos elemeket, amelyek befolyásolhatják a vevő döntését, mint például, hogy az ajánlott vételár a bútorokkal együtt értendő, vagy hitelfelvétel esetén érdemes kikötni, hogy ha a vevő mégsem kap hitelt, vagy nem akkora összeget, mint amit remél, az ajánlati biztosíték előlegként működik" - írták, hozzátéve, a konkrét, precíz megfogalmazás, a határidők pontos rögzítése, a tulajdoni lap ismerete megkímél bennünket az esetleges későbbi jogvitáktól.

Az Otthon Centrum figyelmeztet, az írásbeliség hiányában ingatlan ügyletekben bármilyen összeget átadni, átutalni ajánlati biztosíték címén felelőtlenség.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem