2020. szeptember 24. csütörtök Gellért, Mercédesz

Ezzel sokat árthatsz a gyermekednek: nem mindegy, hogy hűtöd a lakást


A Magyar Védőnők Egyesülete Országos Elnöksége képviseletében, Omanné Földi Melinda elmondta, hogy míg a klímahasználat kellemes környezetet eredményezhet a gyerekek és szülők számára a nagy hőségben, érdemes néhány szabályt betartani annak érdekében, hogy mindenki egészséges maradjon. Az ajánlás Váradi György lakossági klímaszakértő, a Columbus Klíma Cégcsoport vezetője szerint hiánypótló és jó alapot ad a szülőknek.

A forró nyári napok és hőhullámok közeledtével egyre több a szülői kérdés és az interneten félinformációk, téveszmék is terjednek. A MAVE közleménye alapján a szülőknek a klíma biztonságos üzemeltetésére a gyerekek környezetében ugyanúgy kell ügyelni, mint az összes többi potenciálisan veszélyt jelentő eszközre.

A csecsemőkre és a kisdedekre, kisgyermekekre (1-6 éves kor között) kell a legnagyobb figyelmet fordítani, hiszen ők még nem képesek érzéseiket pontosan megfogalmazni, és a szervezet ilyenkor a legkiszolgáltatottabb a külső tényezőknek. A gyermekek környezetében kifejezetten fontos a klímák megfelelő karbantartása és tisztítása, hiszen így biztosított a lehető legjobb minőségű levegő.

A nem kellően karbantartott klíma komoly megbetegedéseket is kiválthat, például szisztémás gombafertőzéseket és legionellosist.

Váradi György elmondása szerint szinte az összes modern lakossági faliklíma a belső levegőt keringetti, de ha megfelelően van karbantartva a berendezés és szakértő segítségével minden szezon előtt kitisztítjuk azt, akkor a megfertőződés esélye majdnem nullával válik egyenlővé.

Ha megfelelő minőségű a klímában a szűrő, akkor használat közben a levegő egyre tisztább lesz a szobában, hiszen újra és újra áthalad a filteren, ami kivonja a port és semlegesíti a kórokozókat is

- magyarázza. A szakemberek szerint figyelemmel kell lenni arra, hogy közvetlenül sose érje a gyermeket a készülékből kiáramló hűvös levegő és klíma használata mellett sem szabad megfeledkezni a rendszeres, gyakori szellőztetésről, hiszen idővel túl sok szén-dioxid keletkezhet a szobán belül, a levegő állottá válhat.

A szoba és a külső hőmérséklet közötti javasolt különbség 6-8 fok és kánikula idején a sétából való hazatéréskor fontos különösen figyelni a hűtött szobába való visszatérésre, mivel a nagy hőmérsékletkülönbség miatt előfordulhat, hogy meghűl a gyermek. Omanné Földi Melinda elmondta, hogy sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítania a szülőknek a gyermekek folyadékellátására, még idősebb korban is.

A gyermekek megfelelő folyadékellátásra a nyári időszakban fokozottabban kell figyelnünk, emellett fontos tudni, hogy a klíma használata szárítja a szobában lévő levegőt. Ez a hőérzetet javítja, de fontos figyelni, hogy a páratartalom ne legyen túl alacsony, mert az elősegíti a kiszáradást!

- fogalmaz Omanné. "Amennyiben kellő körültekintéssel használjuk a klímát, a nyári melegben biztosítani tudjuk a megfelelő közérzetet. A kellemes hőmérsékletű szoba javítja a gyermekek alvásminőségét és produktivitását, de ajánlott mindig kikérni védőnőnk, gyermekorvosunk véleményét is" - tette hozzá.

Az általános ajánlások szerint érdemes a csecsemők tarkóját ellenőrizni: ha izzadt, vagy túl hűvös az öltözék alatti bőrfelület, akkor biztosan nem megfelelő a hőmérséklet számára és változtatnunk kell a rétegek számán, vagy a hőmérsékleten.

Szakértőink azt ajánlják a fiatal szülők számára, hogy minden esetben kérjék ki orvosuk, védőnőjük véleményét a helyes eljárásról, hiszen a megfelelő hőmérséklet mindig gyermektől függ, pont, mint a felnőtteknél: van, aki jól érzi magát 19-20 fokban, ez a hőmérséklet viszont sokaknak túl alacsony

- fogalmazott Váradi György.

Címlapkép: Getty Images

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Kíváncsi vagy, mennyiért vehetsz fel 2 millió forint személyi kölcsönt? Segítünk! Kalkulátorunk szerint 60 hónapos futamidőre jelenleg az UniCredit Bank nyújtja a legjobb ajánlatot, náluk 42 099 forintos törlesztővel számolhatsz; míg az MKB Banknál 43 358 forintos törlesztőt ígér a 10,95%-os THM. Érdemes még megemlíteni a Cetelem, a K&H Bank, illetve a Raiffeisen Bank ajánlatát is, náluk a teljes futamidőre tekintve 11,28% és12,84% közötti THM-mel kalkulálhatsz. Ha kíváncsi vagy arra is, mennyit kell visszafizetni összesen a hazai bankoknak, ha 2 millió forintot veszel fel 60 hónapos futamidőre, akkor a kondíciókért és egyéb kedvezményekért kersd fel a Pénzcecntrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.24-09.30
Országos

Lidl

09.24-09.30
Országos

Auchan

09.24-09.30
Országos

Interspar

09.24-09.30
Országos

Spar

09.24-09.30
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó