15 °C Budapest

Ezzel sokat árthatsz a gyermekednek: nem mindegy, hogy hűtöd a lakást

2020. augusztus 15. 18:00

A Magyar Védőnők Egyesülete Országos Elnöksége képviseletében, Omanné Földi Melinda elmondta, hogy míg a klímahasználat kellemes környezetet eredményezhet a gyerekek és szülők számára a nagy hőségben, érdemes néhány szabályt betartani annak érdekében, hogy mindenki egészséges maradjon. Az ajánlás Váradi György lakossági klímaszakértő, a Columbus Klíma Cégcsoport vezetője szerint hiánypótló és jó alapot ad a szülőknek.

A forró nyári napok és hőhullámok közeledtével egyre több a szülői kérdés és az interneten félinformációk, téveszmék is terjednek. A MAVE közleménye alapján a szülőknek a klíma biztonságos üzemeltetésére a gyerekek környezetében ugyanúgy kell ügyelni, mint az összes többi potenciálisan veszélyt jelentő eszközre.

A csecsemőkre és a kisdedekre, kisgyermekekre (1-6 éves kor között) kell a legnagyobb figyelmet fordítani, hiszen ők még nem képesek érzéseiket pontosan megfogalmazni, és a szervezet ilyenkor a legkiszolgáltatottabb a külső tényezőknek. A gyermekek környezetében kifejezetten fontos a klímák megfelelő karbantartása és tisztítása, hiszen így biztosított a lehető legjobb minőségű levegő.

A nem kellően karbantartott klíma komoly megbetegedéseket is kiválthat, például szisztémás gombafertőzéseket és legionellosist.

Váradi György elmondása szerint szinte az összes modern lakossági faliklíma a belső levegőt keringetti, de ha megfelelően van karbantartva a berendezés és szakértő segítségével minden szezon előtt kitisztítjuk azt, akkor a megfertőződés esélye majdnem nullával válik egyenlővé.

Ha megfelelő minőségű a klímában a szűrő, akkor használat közben a levegő egyre tisztább lesz a szobában, hiszen újra és újra áthalad a filteren, ami kivonja a port és semlegesíti a kórokozókat is

- magyarázza. A szakemberek szerint figyelemmel kell lenni arra, hogy közvetlenül sose érje a gyermeket a készülékből kiáramló hűvös levegő és klíma használata mellett sem szabad megfeledkezni a rendszeres, gyakori szellőztetésről, hiszen idővel túl sok szén-dioxid keletkezhet a szobán belül, a levegő állottá válhat.

A szoba és a külső hőmérséklet közötti javasolt különbség 6-8 fok és kánikula idején a sétából való hazatéréskor fontos különösen figyelni a hűtött szobába való visszatérésre, mivel a nagy hőmérsékletkülönbség miatt előfordulhat, hogy meghűl a gyermek. Omanné Földi Melinda elmondta, hogy sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítania a szülőknek a gyermekek folyadékellátására, még idősebb korban is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A gyermekek megfelelő folyadékellátásra a nyári időszakban fokozottabban kell figyelnünk, emellett fontos tudni, hogy a klíma használata szárítja a szobában lévő levegőt. Ez a hőérzetet javítja, de fontos figyelni, hogy a páratartalom ne legyen túl alacsony, mert az elősegíti a kiszáradást!

- fogalmaz Omanné. "Amennyiben kellő körültekintéssel használjuk a klímát, a nyári melegben biztosítani tudjuk a megfelelő közérzetet. A kellemes hőmérsékletű szoba javítja a gyermekek alvásminőségét és produktivitását, de ajánlott mindig kikérni védőnőnk, gyermekorvosunk véleményét is" - tette hozzá.

Az általános ajánlások szerint érdemes a csecsemők tarkóját ellenőrizni: ha izzadt, vagy túl hűvös az öltözék alatti bőrfelület, akkor biztosan nem megfelelő a hőmérséklet számára és változtatnunk kell a rétegek számán, vagy a hőmérsékleten.

Szakértőink azt ajánlják a fiatal szülők számára, hogy minden esetben kérjék ki orvosuk, védőnőjük véleményét a helyes eljárásról, hiszen a megfelelő hőmérséklet mindig gyermektől függ, pont, mint a felnőtteknél: van, aki jól érzi magát 19-20 fokban, ez a hőmérséklet viszont sokaknak túl alacsony

- fogalmazott Váradi György.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem