12 °C Budapest

Ezt sok családi ház tulajdonos benézi, aztán foghatják a fejüket

2017. július 22. 14:30

Felemás képet mutat az idehaza forgalmazott tetőfedő termékek és külső burkolati lemezek piaca. A pályázati forrásokból megvalósuló beruházások esetében, a szigorú követelményeknek is köszönhetően, minőségi anyagokat használnak az építkezéseken. Viszont a lakossági felújítások, illetve az önerős vállalkozói beruházásoknál már meghatározó szerephez jutnak a bizonytalan minőségű és eredetű alapanyagok és késztermékek, amelyek főleg a Távol-Keletről, illetve a román és lengyel beszállítóktól érkeznek hozzánk.

A Swedsteel-Metecno szakemberei szerint szó sincs arról, hogy a külföldről behozott alapanyagokat, késztermékeket gyártó vállalkozások ne lennének képesek minőségi munkára. Ma már általánosan kijelenthető, hogy a nívós gyártástechnika, a technológiai fejlettség, a színvonalas termelésre alkalmas gépek és anyagok, valamint a magas szaktudás világszerte mindenhol elérhetőek, legyen szó a Távol-Keletről, vagy a közép-európai régióról. Viszont tény az is, ha a cégek a magasabb minőségi előírásoknak megfelelve akarnának kilépni a nemzetközi porondra, akkor a szállítási, a logisztikai és a terméktámogató szolgáltatások biztosításával együtt korántsem kínálhatnák olcsón a portékájukat. Ennek megfelelően inkább a minőség csökkentésével, és a szolgáltatások szűkítésével, megszüntetésével próbálnak hídfőállásokat szerezni külföldön, beleértve ebbe Magyarországot is.

Nálunk a pályázati források felhasználásával készülő építmények, csarnokok esetében olyan magasak a műszaki elvárások, illetve annyira komolyak a garanciakövetelmények, hogy a meghatározott uniós szabvány alatti minőséget kínáló gyártók azonnal kiesnek a rostán. Ellenben a lakossági szektor egy részében, és számos vállalkozásoknál, amelyek saját pénzből hajtanak végre tetőfedési munkálatokat, vagy homlokzat burkolati építéseket, felújításokat már más a helyzet. Náluk a gyengébb minőséget nyújtó külföldi gyártók már sikerrel veszik fel a versenyt a hazaiakkal szemben. Utóbbiak kárára gyakran 20, 30, vagy épp 50 százalékkal is kedvezőbb áron kínálják a termékeiket a vásárlóknak. Azonban az olcsó, gyors és nem túl szakszerű megoldások komoly biztonsági, minőségi kockázatokat jelenthetnek már rövidtávon is az építtető tulajdonosok számára.

Ha a hosszú távú biztonság a cél, akkor érdemes a minőségbe fektetni és jó kivitelezőt, gyártót keresni

-hangsúlyozza Alyyan Nabeel, a Swedsteel-Metecno ügyvezető igazgatója.

Aki arra is felhívja a figyelmet, hogy a kintről érkezett olcsó termékek tartóssága gyakran rövidebb, mint a magyaroké, és az utánpótlása is nehézkesen oldható meg. Ez azt jelenti, hogy nyomott áron forgalmazott külföldi termék korrózióvédelem szempontjából kevésbé tartósak, ami azért gond, mert a tető a felrakása után pár évvel már elkezdhet rozsdásodni, miközben 15-20 év lenne a minimum, hogy makulátlan minőségű maradjon. Hasonlóképp problémát okozhat az utánrendelések, a csereigények, vagy a pótlások intézése. Miután az olcsó, névtelen termékek gyártói a költségeik csökkentése érdekében nem tartanak fenn hazai képviseletet, így nem lehet hozzájuk sem kérdéssel fordulni, sem a garanciális feltételeket feléjük érvényesíteni. Ez pedig mindenképpen a vásárló kárát eredményezi, mert a minőségi problémák, valamint a szolgáltatások elmaradása miatt a későbbiekben akár jelentős többletköltséggel kell számolniuk a javítások, pótlások kivitelezésekor.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
{{BANKRACIOBANNER}}

Mindezek mellett Alyyan Nabeel azt tanácsolja mindenkinek, hogy a gyártótól, illetve a kivitelezőtől is kérjék el a teljesítést igazoló számlákat, mert ezek nélkül a bármilyen jog-és garanciaérvényesítés komoly nehézséget okozhat. Nem érdemes az ÁFA fizetés elkerülésével spórolni, mert ha gond merül fel, akkor az adó összegének a többszörösébe is kerülhet a javítás, és ami a legrosszabb, hogy - számla híján - ezt a kiadást is a tulajdonos fizetheti a saját zsebéből. Épp ezért semmiképpen sem szabad bedőlni a már-már valószerűtlenül alacsony áraknak. A bizonytalan minőségű tetőfedő termékek, és szolgáltatások helyett célszerű a hazai gyártókat megkeresni. Nem csupán a kínálatuk miatt érdemes velük kezdeni, hanem azért is, mert szakmai, tervezői kérdésekben, a helyszíni egyeztetésekben, a rugalmas szállításban, és a reklamációk, észrevételek kezelésében is folyamatos támogatást nyújtanak, szemben a külföldi konkurensekkel.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem