18 °C Budapest

Ezt válaszold a gyereknek, ha megkérdezi: szegények vagyunk?

2017. március 2. 10:40

A magyar családok jóval kevesebb pénzből gazdálkodhatnak, mint az uniós átlag. A gyerekek kíváncsisága pedig csillapíthatatlan: ha bármi jelét látja annak, hogy valami nincs rendben, arra rákérdez. A Pénzcentrum utánajárt, mi a legjobb válasz arra, ha a gyermek megkérdezi: szegények vagyunk?

A héten publikálta az EU az uniós fejlesztési régiók versenyképességi statisztikáját. Az adatokból az látszik, hogy Magyarországnak mind a hét régiója bőven az uniós átlag alatt teljesített, ráadásul van, amelyik nem csak stagnált, de romlott is az elmúlt három évben. A versenyképességi index azt is mutatja, hogy az adott területen a helyben élő embereknek milyenek a gazdasági kilátásai. A gyatra számokat látva, egyáltalán nem meglepő, ha a gyermekek is elkezdik megérezni azt, hogy véges a családi kassza. Az viszont egyáltalán nem mindegy, a szülő hogy beszél a gyermekével a családi pénzügyekről.

A gyerekek nagyon kíváncsiak, és ami érdekli őket, arra rá is kérdeznek. Még akkor is, ha kellemetlen. Amit összegyűjtöttek kis tudást, az alapján próbálják megérteni a világot, ezért előfordulhat, hogy ha hiányosnak látja a hűtőt, vagy nem kap csokit a boltban, akkor elkezd gondolkodni, hogy vajon azért van, mert nincs pénze a családnak?

Az igazság fontos akkor is, ha pénzről kérdez a gyerek, ugyanakkor érdemes az ő szintjén elmagyarázni neki, hogy biztos megértse. Kezdjük az elején: gondoljuk végig, és beszélgessünk vele arról, hogy szerinte mit is jelent a szegénység. Összefüggésében kell látni a dolgokat

- nyilatkozta Beth Kobliner, gazdasági író..

Arra a kérdésre, hogy "szegények vagyunk?" talán az lenne a jó válasz, ha átbeszélnétek, hogy mennyit keres ma egy átlagos magyar család, és hol áll a ti családotok. Legyen viszonyítási alapja. Nem kell forintra pontosan tudnia egy kicsi gyereknek, hogy anya és apa milyen fizetést kap, mert önmagában egy szám semmilyen információt nem ad neki a család anyagi helyzetéről. Ugyanakkor jó, és fontos, ha tisztában van azzal, hogy véges az a keret, amiből a szülők gazdálkodhatnak, és van egy keret, amibe bele kell férnie a család összes kiadásának. Arra viszont érdemes rákérdezni, hogy miért következtetett arra a gyermek, hogy a család szegény.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

KATTINTS! 7 pénzügyi téma, amiről soha ne beszélj a gyerekkel

Tinédzser korban viszont már lehet pontos számokról is beszélni, és bevonni a családi pénzügyekbe. Különösen, amikor felmerül a pályaválasztás kérdése: milyen tudással, szakmával milyen lehetőségei vannak, a továbbtanulása milyen költségekbe fog kerülni a családnak. Ha mindezzel tisztában lesz, a tanulmányaihoz is másként fog hozzáállni.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem