12 °C Budapest

Ezt teszi a testeddel a home office: mutatjuk, mások mit vetnek be ellene

2020. október 5. 13:32

Kevés olyan irodai dolgozó van, aki az elmúlt fél évben, ha csak kevés időre is, de ne tapasztalta volna meg a home office minden örömét és bánatát. Azok, akik a kanapéról vagy az ágyból kezdtek el dolgozni, hamar megtudhatták, milyen hátrányokkal járhat, ha elsőre kényelmesnek tűnő, hosszabb távon viszont inkább kellemetlen pozíciókban töltik az egész napot. Otthonunk kényelmében hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a nem megfelelő testtartás jelentősen megviselheti szervezetünket - éppen ezért fontos házi irodánkat is ergonomikusan kialakítani.

Az otthoni munkaállomás megfelelő kialakításáben nyújtanak most segítséget az LG szakértőinek tippjei:

Hagyd a kanapét az esti filmnézésre!

Nem mindegy, hogy az egész napos munka során min és hogyan ülünk. A lehető legrosszabb megoldás az, ha a kanapén ölbe vett laptoppal próbálunk boldogulni. Használjunk inkább széket és lehetőség szerint olyat, amin állítható a magasság, a háttámla dőlésszöge, valamint a karfa pozíciója is. Ha kénytelenek vagyunk az étkezőből kölcsön venni egy ülőalkalmatosságot, a fenekünk alá helyezett párnával javíthatunk mind a kényelmen, mind a testtartásunkon.

Az így komfortossá tett széken üljünk úgy, hogy a combunk legyen párhuzamos a padlóval, a talpunk pedig vízszintesen nyugodjon vagy a padlón, vagy egy lábtámaszon (ez utóbbit otthon egy cipősdoboz is helyettesítheti). A felkarok legyenek párhuzamosak a gerinccel, a billentyűzetet pedig úgy érjük el, hogy az alkar 90 fokos szöget zár be a felsőtesttel.

Legyen jó helyen a kijelződ

A legideálisabb eset az, amikor külön monitorunk és billentyűzetünk van, hiszen a gerincünknek az a legjobb, ha az elsődlegesen használt kijelzőt szemmagasságban helyezzük el. A legújabb monitorok talpazata már állítható magasságú, de ha a jelenlegi monitorunk túl alacsony, inkább emeljük meg néhány nagyobb könyvvel. A monitor legyen legalább egy kartávolságra, vagyis nagyjából 43 cm-re a szemeinktől, és úgy helyezzük el a szobában, hogy lehetőleg ne tükröződjön vissza róla a beszűrődő napfény.

Ha a legrugalmasabb megoldást keressük, válasszunk olyan monitort, amely több irányban, kényelmesen mozgatható és forgatható, így például kifejezetten hasznos azok számára, akik egész napokat töltenek a képernyő előtt. A gyártó #ergovagyok kihívásának résztvevői most egy ilyen, közel 300 000 Ft értékű 32 hüvelykes, professzionális 4K monitort nyerhetnek azzal, ha egy Instagram fotón megmutatják, milyen furcsa pozíciókból képesek nap, mint nap hatékonyan dolgozni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Inkább nagyobb képernyőt válassz!

A laptopok képernyője általában 12 és 17 hüvelyk közötti, míg a legelterjedtebb irodai monitorok általában 24 és 27 hüvelyk közöttiek. Otthonra is ajánlott egy 27 hüvelykes, ergonomikus talppal rendelkező modellt választani, ha elegendő helyre van szükségünk különböző dokumentumok és alkalmazások egyidejű megjelenítésére, ugyanakkor nem szeretnénk, hogy egy nagy képernyő elfoglalja az egész íróasztalt.

Szemünk kímélése érdekében otthonunkban is érdemes minőségi kijelzőt használni: a legjobb választás egy IPS monitor, ami stabil és pontos színmegjelenítést biztosít, villódzás nélkül

- tanácsolja Orémus Eszter, a gyártó szakértője.

Vesd be a vasalódeszkát!

Nem feltétlenül kell az egész napot ülve tölteni: a konyhapult vagy a megfelelő magasságba állított vasalódeszka is szolgálhat álló munkaasztalként. Ha a vasalódeszka mellett döntünk, figyeljünk arra, hogy szorosan állítsuk a fal mellé, hogy munka közben minél kevésbé tudjon elmozdulni. Ha már az állva végzett munka is unalmas, a változatosság kedvéért kipróbálhatjuk, hogy a padlón ülve a kanapéra vagy a dohányzóasztalra helyezett laptopon dolgozunk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem