21 °C Budapest

Ezt sok szülő elrontja sulikezdéskor: később komoly baja lehet a gyereknek

MTI
2019. augusztus 25. 12:00

A gyerekek hosszútávú egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen a megfelelő iskolatáska a szakértő szerint. Sokan a trendibb darabokat választják, ám ezektől később komoly gerincbántalmak alakulhatnak ki a gyerekeknél.

A jó iskolatáska ergonomikus, jól illeszkedik a gerincoszlopra - mondta Moravcsik Bence ortopéd-szakorvos az M1 vasárnap reggeli műsorában.

Kifejtette: az iskolatáska kiválasztásakor figyelni kell a pánt szélességére, a háti rész merevítettségére, párnázottságára. Fontos, hogy a pánt állítható legyen, a vállvonal fölé és a csípőlapát alá ne kerüljön a táska. Amelyiken derékpánt is van, az még jobb - tette hozzá.

Ügyelni kell arra is, hogy a táska légáteresztő, könnyűszerkezetes legyen, a kisgyerekek számára pedig jó alternatíva a gurulós táska.

Hátitáska esetén a 6-7 éves gyerekeknek az az ideális, ha a táska súlya telepakolva 2,5-3 kilogramm. Megjegyezte azt is, hogy a pakolási technikára is érdemes odafigyelni, a gerinchez közel kell tenni a nehezebb, távolabb a könnyebb dolgokat. A szakember megjegyezte: a gerinc ebben a korban még porcos. Helytelen tartás, illetve táskaviselet esetén merevebbé válhat a gerinc, vagy korai porckopás is kialakulhat.

Az oldaltáskát a szakorvos nem ajánlja, mert fontos, hogy szimmetrikus legyen a terhelés, különben korán gerincferdülés alakulhat ki. A megfelelő táska kiválasztása mellett az edzettséget is hangsúlyozta a szakember. Fontos, hogy iskolán kívül is sportoljanak a gyerekek - közölte Moravcsik Bence.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem