14 °C Budapest

Ezt sok magyar háziasszony rosszul tudja: ilyesmit sose önts a lefolyóba

2020. október 29. 13:32

A Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség (MaSzeSz) a WWF Magyarország közreműködésével készített egy társadalmi felmérést, amiből az is kiderült, hogy mennyire tudatosan használjuk a lefolyónkat, azaz a mosdót, a WC-t, a mosogatót. Az ugyanis, hogy a szennyvízhálózat megfelelően működjön, és tisztított víz kerüljön vissza a természetbe, nemcsak a szennyvízelvezetést és -tisztítást végző víziközműveken múlik, hanem bizony rajtunk is.

Az eredmények alapján a konyhai ételmaradékok esetén vagyunk a legóvatlanabbak. Habár a megkérdezettek több mint a fele (53,6%) - nagyon helyesen - soha nem önt háztartási hulladékot a lefolyóba, 7%-uk kifejezetten gyakran teszi ezt. Ennél valamelyest jobb a helyzet a háztartási zsírok, olajok és vegyszerek tekintetében, hiszen ezeknél háromból két ember tudatosan kerüli a lefolyó használatát.

A lejárt szavatosságú gyógyszerek esetében látható leginkább a helyes magatartás, ugyanis ezek esetében szinte mindenki (95%) helyesen jár el és külön gyűjti azokat.

"A természetes vizeink és a talaj megóvása miatt a víziközmű szolgáltatók tevékenysége elengedhetetlen és rendkívül fontos környezetvédelmi tevékenység. A háztartásokban keletkezett folyékony hulladékot, a szennyezett vizet, ugyanis nemcsak elvezetik, hanem több fázison keresztül szűrik és tisztítják, hogy a lehető legkevesebb káros anyag kerüljön élővizeinkbe. Ahhoz azonban, hogy a talajt és a természetes vizeinket megóvjuk a háztartásunkban keletkezett hulladékoktól, a szolgáltatók munkájára, a lakosság tudatosságára, valamint megfelelő állapotú, szivárgás és törésmentes víz- és szennyvízhálózatra is szükség van, aminek jelentős része ma már országos szinten felújításra-fejlesztésre szorul" - hívja fel a figyelmet Kovács Károly, a MaSzeSz elnöke.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm