15 °C Budapest

Ezt sok családi ház tulajdonos benézi, aztán foghatják a fejüket

2017. július 22. 14:30

Felemás képet mutat az idehaza forgalmazott tetőfedő termékek és külső burkolati lemezek piaca. A pályázati forrásokból megvalósuló beruházások esetében, a szigorú követelményeknek is köszönhetően, minőségi anyagokat használnak az építkezéseken. Viszont a lakossági felújítások, illetve az önerős vállalkozói beruházásoknál már meghatározó szerephez jutnak a bizonytalan minőségű és eredetű alapanyagok és késztermékek, amelyek főleg a Távol-Keletről, illetve a román és lengyel beszállítóktól érkeznek hozzánk.

A Swedsteel-Metecno szakemberei szerint szó sincs arról, hogy a külföldről behozott alapanyagokat, késztermékeket gyártó vállalkozások ne lennének képesek minőségi munkára. Ma már általánosan kijelenthető, hogy a nívós gyártástechnika, a technológiai fejlettség, a színvonalas termelésre alkalmas gépek és anyagok, valamint a magas szaktudás világszerte mindenhol elérhetőek, legyen szó a Távol-Keletről, vagy a közép-európai régióról. Viszont tény az is, ha a cégek a magasabb minőségi előírásoknak megfelelve akarnának kilépni a nemzetközi porondra, akkor a szállítási, a logisztikai és a terméktámogató szolgáltatások biztosításával együtt korántsem kínálhatnák olcsón a portékájukat. Ennek megfelelően inkább a minőség csökkentésével, és a szolgáltatások szűkítésével, megszüntetésével próbálnak hídfőállásokat szerezni külföldön, beleértve ebbe Magyarországot is.

Nálunk a pályázati források felhasználásával készülő építmények, csarnokok esetében olyan magasak a műszaki elvárások, illetve annyira komolyak a garanciakövetelmények, hogy a meghatározott uniós szabvány alatti minőséget kínáló gyártók azonnal kiesnek a rostán. Ellenben a lakossági szektor egy részében, és számos vállalkozásoknál, amelyek saját pénzből hajtanak végre tetőfedési munkálatokat, vagy homlokzat burkolati építéseket, felújításokat már más a helyzet. Náluk a gyengébb minőséget nyújtó külföldi gyártók már sikerrel veszik fel a versenyt a hazaiakkal szemben. Utóbbiak kárára gyakran 20, 30, vagy épp 50 százalékkal is kedvezőbb áron kínálják a termékeiket a vásárlóknak. Azonban az olcsó, gyors és nem túl szakszerű megoldások komoly biztonsági, minőségi kockázatokat jelenthetnek már rövidtávon is az építtető tulajdonosok számára.

Ha a hosszú távú biztonság a cél, akkor érdemes a minőségbe fektetni és jó kivitelezőt, gyártót keresni

-hangsúlyozza Alyyan Nabeel, a Swedsteel-Metecno ügyvezető igazgatója.

Aki arra is felhívja a figyelmet, hogy a kintről érkezett olcsó termékek tartóssága gyakran rövidebb, mint a magyaroké, és az utánpótlása is nehézkesen oldható meg. Ez azt jelenti, hogy nyomott áron forgalmazott külföldi termék korrózióvédelem szempontjából kevésbé tartósak, ami azért gond, mert a tető a felrakása után pár évvel már elkezdhet rozsdásodni, miközben 15-20 év lenne a minimum, hogy makulátlan minőségű maradjon. Hasonlóképp problémát okozhat az utánrendelések, a csereigények, vagy a pótlások intézése. Miután az olcsó, névtelen termékek gyártói a költségeik csökkentése érdekében nem tartanak fenn hazai képviseletet, így nem lehet hozzájuk sem kérdéssel fordulni, sem a garanciális feltételeket feléjük érvényesíteni. Ez pedig mindenképpen a vásárló kárát eredményezi, mert a minőségi problémák, valamint a szolgáltatások elmaradása miatt a későbbiekben akár jelentős többletköltséggel kell számolniuk a javítások, pótlások kivitelezésekor.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

{{BANKRACIOBANNER}}

Mindezek mellett Alyyan Nabeel azt tanácsolja mindenkinek, hogy a gyártótól, illetve a kivitelezőtől is kérjék el a teljesítést igazoló számlákat, mert ezek nélkül a bármilyen jog-és garanciaérvényesítés komoly nehézséget okozhat. Nem érdemes az ÁFA fizetés elkerülésével spórolni, mert ha gond merül fel, akkor az adó összegének a többszörösébe is kerülhet a javítás, és ami a legrosszabb, hogy - számla híján - ezt a kiadást is a tulajdonos fizetheti a saját zsebéből. Épp ezért semmiképpen sem szabad bedőlni a már-már valószerűtlenül alacsony áraknak. A bizonytalan minőségű tetőfedő termékek, és szolgáltatások helyett célszerű a hazai gyártókat megkeresni. Nem csupán a kínálatuk miatt érdemes velük kezdeni, hanem azért is, mert szakmai, tervezői kérdésekben, a helyszíni egyeztetésekben, a rugalmas szállításban, és a reklamációk, észrevételek kezelésében is folyamatos támogatást nyújtanak, szemben a külföldi konkurensekkel.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm