7 °C Budapest

Ezt semmiképp se felejtsd el elintézni még a tél beállta előtt: vagyonokat spórolhatsz

2020. október 11. 15:03

A nyár végével nem csak a jó időnek, de az úszómedencéknek is búcsút kell intenünk. Mielőtt azonban csak úgy magára hagynánk a medencénket a rossz idő beálltával, előtte fontos, hogy megfelelő praktikákkal téliesítsük őket. Tegyük ezt azért, hogy a következő nyári szezonban is önfeledten élvezhessük a medence nyújtotta élményeket és szórakozást.

A téliesítés megvédi a medence testét, belső burkolatát és a medencegépészetet a fagy okozta károktól. Továbbá, ha megfelelően tisztítottuk a nyár folyamán és télen jól zárjuk le, akkor mindennek köszönhetően nyáron nem kell a medence nagytakarításával bajlódnunk, hiszen a víz a hidegebb hónapok alatt sem vízkövesedik el. A kiváló téliesítésnek köszönhetően a jóidő beköszöntével csupán annyi a dolgunk, hogy lehúzzuk a fóliát és egy alapos tisztítás és feltöltés után már élvezhetjük is medencénk minden előnyét - olvasható a Nordland közleményében.

Mihelyst a víz napi átlag hőmérséklete 10-15 °C alá ereszkedik, akkor már nagyon ajánlott téliesíteni. A medence téliesítésének menete:

  • Távolítsuk el a vízbe helyezett tárgyakat: létrát, fényelemeket, merülő gépészeti elemeket ,a vízszintet pedig engedjük a befúvók alá.
  • Ezután érdemes még egyszer ellenőrizni a medence pH értékét (mely ideálisan 7,2-7,4 között mozog). Ha nem megfelelő értéket kapunk, akkor érdemes még a téliesítés előtt vegyszerekkel beállítani, mivel csakis így kapjuk vissza medencénk tiszta vizét a meleg beköszöntekor. A télieső folyadék ugyanis oldatban tartja a kiválni képes ásványi anyagokat és segít abban, hogy a tél folyamán medencék ne vízkövesedjen el. Így persze tavasszal könnyebb lesz takarítani is!
  • Adjunk téliesítő folyadékot medencénkhez. A téliesítő vegyszerek csökkentik a vízkő kiválási hajlamot, algagátló hatóanyaguk révén megakadályozzák a letakart medencében az algák szaporodását, megkönnyítve ezzel a tavaszi takarítást.
  • Végül pedig jöhet a téli takaró. Fontos, hogy ez a medence méreténél minden irányban kb. 0,7-1,0 m-rel nagyobb legyen. Majd erre még a medencén kívül súlyokat kell elhelyeznünk, így akadályozva meg azt, hogy a takarót a szél elfújja, vagy hogy a kosz és por bepiszkítsa a medence vizét.
  • Ha ezeket a lépéseket betartjuk és sikerül jól téliesítenünk medencénket, akkor meghosszabbítjuk medencék élettartamát és megkönnyítjük a saját dolgunkat, már ami a medencetakarítást illeti.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm