2020. október 27. kedd Szabina

Ezt semmiképp se felejtsd el elintézni még a tél beállta előtt: vagyonokat spórolhatsz


A nyár végével nem csak a jó időnek, de az úszómedencéknek is búcsút kell intenünk. Mielőtt azonban csak úgy magára hagynánk a medencénket a rossz idő beálltával, előtte fontos, hogy megfelelő praktikákkal téliesítsük őket. Tegyük ezt azért, hogy a következő nyári szezonban is önfeledten élvezhessük a medence nyújtotta élményeket és szórakozást.

A téliesítés megvédi a medence testét, belső burkolatát és a medencegépészetet a fagy okozta károktól. Továbbá, ha megfelelően tisztítottuk a nyár folyamán és télen jól zárjuk le, akkor mindennek köszönhetően nyáron nem kell a medence nagytakarításával bajlódnunk, hiszen a víz a hidegebb hónapok alatt sem vízkövesedik el. A kiváló téliesítésnek köszönhetően a jóidő beköszöntével csupán annyi a dolgunk, hogy lehúzzuk a fóliát és egy alapos tisztítás és feltöltés után már élvezhetjük is medencénk minden előnyét - olvasható a Nordland közleményében.

Mihelyst a víz napi átlag hőmérséklete 10-15 °C alá ereszkedik, akkor már nagyon ajánlott téliesíteni. A medence téliesítésének menete:

  • Távolítsuk el a vízbe helyezett tárgyakat: létrát, fényelemeket, merülő gépészeti elemeket ,a vízszintet pedig engedjük a befúvók alá.
  • Ezután érdemes még egyszer ellenőrizni a medence pH értékét (mely ideálisan 7,2-7,4 között mozog). Ha nem megfelelő értéket kapunk, akkor érdemes még a téliesítés előtt vegyszerekkel beállítani, mivel csakis így kapjuk vissza medencénk tiszta vizét a meleg beköszöntekor. A télieső folyadék ugyanis oldatban tartja a kiválni képes ásványi anyagokat és segít abban, hogy a tél folyamán medencék ne vízkövesedjen el. Így persze tavasszal könnyebb lesz takarítani is!
  • Adjunk téliesítő folyadékot medencénkhez. A téliesítő vegyszerek csökkentik a vízkő kiválási hajlamot, algagátló hatóanyaguk révén megakadályozzák a letakart medencében az algák szaporodását, megkönnyítve ezzel a tavaszi takarítást.
  • Végül pedig jöhet a téli takaró. Fontos, hogy ez a medence méreténél minden irányban kb. 0,7-1,0 m-rel nagyobb legyen. Majd erre még a medencén kívül súlyokat kell elhelyeznünk, így akadályozva meg azt, hogy a takarót a szél elfújja, vagy hogy a kosz és por bepiszkítsa a medence vizét.
  • Ha ezeket a lépéseket betartjuk és sikerül jól téliesítenünk medencénket, akkor meghosszabbítjuk medencék élettartamát és megkönnyítjük a saját dolgunkat, már ami a medencetakarítást illeti.

 

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.22-10.28
Országos

Lidl

10.22-10.28
Országos

Auchan

10.22-10.28
Országos

Tesco

10.22-10.28
Országos

  Ajánlatunk

Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó