2021. február 27. szombat Ákos, Bátor

Ezt a bejglit ne hagyd ki idén: itt a békebeli recept


Óriási mértékben drágultak meg egyes, a jól bevett karácsonyi menühöz nélkülözhetetlen alapanyagok az évek során. A Pénzcentrum korábbi számításai szerint a dió és a mák éves átlagára például, 10 év leforgása alatt több mint 100  százalékkal emelkedett. Ennek ellenére érdemes belefogni, pláne ha van egy ilyen recepted.

Azt mondják, a bejgli alapját egy 14. századi sziléziai kalácsfajta adja, többek szerint pedig örmény az eredete. A mák Eurázsiából származik, a törökök hozták Közép-Európába. Nálunk a 19. században terjedt el, Czifrai István Magyar nemzeti szakács-könyvében “Posonyi finom mákos kaláts" néven szerepelt.

Hozzávalók (3 rúd behglihez):

Tészta hozzávalói:

 

  • 45 dkg liszt
  • 12.5 dkg vaj vagy margarin
  • 6.2 dkg zsír
  • 5 dkg porcukor
  • 1.25 dkg élesztő (egy csomag száraz élesztőt használtam)
  • 1db tojássárgája
  • 1 dkg só
  • 0.5 dl hideg tejszín
  • 1- 1.3 dl hideg víz és fél citrom leve
  • + 1 tojás a lekenéshez

 

Töltelék hozzávalói:

  • 35 dkg mák vagy dió
  • 25 dkg kristálycukor (+1-1 csomag vaníliás cukor)
  • 7.5 dkg zsemlemorzsa
  • 5 dkg kandírozott narancs kocka
  • 2 ek rum
  • 2 dl víz
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • mazsola beáztatva (kb 150 g)
  • 2 kiskanál őrölt fahéj
  • késhegynyi őrőlt szegfűszeg

Ha érdekel az elkészítés, kattints a HelloVidék oldalára. KATT!

 

 

Címlapkép: Getty Images

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

02.25-03.03
Országos

Spar

02.25-03.03
Országos

Aldi

02.25-03.03
Országos

Lidl

02.25-03.03
Országos

Interspar

02.24-03.31
Országos


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked