2021. február 26. péntek Edina

Ezért fontos, hogy virágba boruljanak a magyar települések: az életünk múlik rajta


2019-et a beporzók évének nyilvánította Magyarország agrárminisztere, de az őket fenyegető veszély koránt sem csak kicsiny európai országunkra és a tavaly előtti évre korlátozódik. Világszinten drasztikusan csökken a hasznos kis állatok populációjának a száma, így nem véletlen, hogy évek óta a veszélyeztetett fajok listáján szerepelnek a méhek. Hogy a lejtőn való zuhanás sebességét lecsökkentsük, megállítsuk, bármennyire is elcsépelt, de egy széles körű társadalmi összefogásra van szükség. A csongrádi Ébredj! mozgalom 2020-as országos méhlegelő telepítési programja egy ilyen lehetséges út egy szebb, élhetőbb jövő felé - írja a HelloVidék.

A beporzásért felelős rovarok kapcsán elsőként mindenki a méheket említi, de ugyanebbe a csoportba sorolandók a zengőlegyek, nappali és éjszakai lepkék, valamint bizonyos darazsak és rovarok is. Ezek az apró állatkák táplálkozásuk során virágról virágra szállva viszik a lábaikra és testükre tapadt virágport, amik jelentősen hozzájárulnak a magok és gyümölcsök megkötéséhez, amihez 5-ből 4 virágzó növénynek szüksége is van, hogy termőre fordulhasson. Ez pedig nemcsak a minket körülvevő flóra, hanem az emberiség számára is létfontosságú, ugyanis élelmiszereink mintegy 70 százaléka igényli a beporzó állatok közreműködését, árulta el az Ébredj! mozgalom egyik képviselője, Stromajer Andrea a mellbevágó adatot.

A szorgos kis rovarok pedig egyáltalán nincsenek könnyű helyzetben. A monokultúrás növénytermesztés elterjedésével, az intenzív mezőgazdasági gazdálkodással, a növényvédő szerek használatával, az egyre fokozódó környezetszennyezéssel, a felmelegedés miatti éghajlatváltozással, valamint a invazív fajok megjelenésével és a hasznos rovarokra veszélyes patogének miatt évről évre csökken a számuk, ami már nemcsak a szakértők, hanem

a lakosság fejében is megkongatta a vészharangot.

Ha érdekel, hogy ennek pontosan mi lett a következménye, továbbá informálódnál a mozgalomról is, akkor olvasd el a teljes cikket a HelloVidék oldalán!

Címlapkép: Getty Images

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked