21 °C Budapest

Ezért égnek ki ilyen gyakran a magyar nők: duplán dolgoztatják őket

2019. március 6. 14:17

A rugalmas munkavégzés bebetonozza a hagyományos nemi szerepeket, miközben nem is dolgozunk kevesebbet. Az anyák hiába dolgoznak otthonról, az idejük nagy részét a gyereknevelésre fordítják. Az apák eközben az otthoni munkavégzés során is igyekeznek elkerülni a gyerekkel kapcsolatos teendők ellátását. Ez is az egyik oka, hogy az apák boldogabb szülők, mint az anyák.

Az otthoni munkavégzés az utóbbi időben vált egyre népszerűbbé, amelynek köszönhetően egyre kevésbé válik el a magánélet és a karrier. Akár arra is gondolhatnánk, hogy az otthonról dolgozó szülők életét megkönnyíti a home office, hiszen így több időt tudnak a gyerekre fordítani. Egy friss német kutatás azonban - amelyet a Hans Böcker alapítvány publikált - azt állítja, hogy az otthoni munkavégzés csak bebetonozza a hagyományos nemi szerepeket.

A kutatás eredménye szerint az otthonról dolgozó nők valójában sokkal nagyobb terhelésnek vannak kitéve, hiszen a munkavégzés mellett még el kell látniuk a gyerekekkel kapcsolatos teendőket is. Mindez számszerűen annyit jelent, hogy ezek az anyák három órával többet fordítanak gyereknevelésre. Az apák ezzel szemben az otthoni munkavégzés során inkább a munkahelyi teendőkre koncentrálnak, elkerülve ezzel a gyerekkel kapcsolatos feladatok ellátástát.

A kutatás során 2001 és 2016 között 3000 családot figyeltek meg. Az eredmény azt mutatta, hogy 2001-hez képest az anyák átlagosan 1,5 órával kevesebb időt fordítanak a gyerekre - ez azonban még így is 21 óra. Az apák gyereknevelésre fordított ideje ugyan nőtt, de még így is alacsony: 7,3-ról 8,6 órára 2001 és 2016 között. Ráadásul az apák otthoni munkavégzés során átlagosan 2 órával többet dolgoznak, mint a hagyományos munkahelyen.

A gyereknevelési szokások mellett egyéb érdekes dolgokat is kimutattak a kutatók. Az egyik ilyen, hogy az otthoni munkavégzés során valójában nem dolgozunk kevésbé hatékonyan, mint a hagyományos munkahelyen.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az apák boldogabb szülők az anyáknál

A Kaliforniai Egyetem kutatásából az derült ki, hogy az apák boldogabb szülők az anyáknál. Egyrészt vannak olyan feladatok, amelyeket csak az anya tud ellátni, még egyenlő munkamegosztás mellett sem, másrészt azt is kimutatták a kutatók, hogy a gyerekre fordított idő nagy részét a nők a kötelező feladatokkal, az apák azonban játékkal töltik.

https://www.penzcentrum.hu/biztositas/kiderult-ezert-boldogabb-szulok-az-apak-mint-az-anyak.1074669.html

Mi is megkérdeztük az olvasókat, hogy szerintük mi a legfontosabb szülői képesség. Az első helyen a szeretet szerepelt - a válaszadók negyede nevezte meg ezt a legfontosabb szülői feladatnak. A második helyre az odafigyelés fért fel, de sokan tartották fontosnak a szülők közti egészséges viszonyt is. Ezeket olyan feladatok követték, mint az anyagi biztonság megteremtése, tanulási lehetőségek biztosítása és a család testi egészségének fenntartása.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm