2020. július 6. hétfő Csaba

Ezért égnek ki ilyen gyakran a magyar nők: duplán dolgoztatják őket


A rugalmas munkavégzés bebetonozza a hagyományos nemi szerepeket, miközben nem is dolgozunk kevesebbet. Az anyák hiába dolgoznak otthonról, az idejük nagy részét a gyereknevelésre fordítják. Az apák eközben az otthoni munkavégzés során is igyekeznek elkerülni a gyerekkel kapcsolatos teendők ellátását. Ez is az egyik oka, hogy az apák boldogabb szülők, mint az anyák.

Az otthoni munkavégzés az utóbbi időben vált egyre népszerűbbé, amelynek köszönhetően egyre kevésbé válik el a magánélet és a karrier. Akár arra is gondolhatnánk, hogy az otthonról dolgozó szülők életét megkönnyíti a home office, hiszen így több időt tudnak a gyerekre fordítani. Egy friss német kutatás azonban - amelyet a Hans Böcker alapítvány publikált - azt állítja, hogy az otthoni munkavégzés csak bebetonozza a hagyományos nemi szerepeket.

A kutatás eredménye szerint az otthonról dolgozó nők valójában sokkal nagyobb terhelésnek vannak kitéve, hiszen a munkavégzés mellett még el kell látniuk a gyerekekkel kapcsolatos teendőket is. Mindez számszerűen annyit jelent, hogy ezek az anyák három órával többet fordítanak gyereknevelésre. Az apák ezzel szemben az otthoni munkavégzés során inkább a munkahelyi teendőkre koncentrálnak, elkerülve ezzel a gyerekkel kapcsolatos feladatok ellátástát.

A kutatás során 2001 és 2016 között 3000 családot figyeltek meg. Az eredmény azt mutatta, hogy 2001-hez képest az anyák átlagosan 1,5 órával kevesebb időt fordítanak a gyerekre - ez azonban még így is 21 óra. Az apák gyereknevelésre fordított ideje ugyan nőtt, de még így is alacsony: 7,3-ról 8,6 órára 2001 és 2016 között. Ráadásul az apák otthoni munkavégzés során átlagosan 2 órával többet dolgoznak, mint a hagyományos munkahelyen.

A gyereknevelési szokások mellett egyéb érdekes dolgokat is kimutattak a kutatók. Az egyik ilyen, hogy az otthoni munkavégzés során valójában nem dolgozunk kevésbé hatékonyan, mint a hagyományos munkahelyen.

Az apák boldogabb szülők az anyáknál

A Kaliforniai Egyetem kutatásából az derült ki, hogy az apák boldogabb szülők az anyáknál. Egyrészt vannak olyan feladatok, amelyeket csak az anya tud ellátni, még egyenlő munkamegosztás mellett sem, másrészt azt is kimutatták a kutatók, hogy a gyerekre fordított idő nagy részét a nők a kötelező feladatokkal, az apák azonban játékkal töltik.

https://www.penzcentrum.hu/biztositas/kiderult-ezert-boldogabb-szulok-az-apak-mint-az-anyak.1074669.html

Mi is megkérdeztük az olvasókat, hogy szerintük mi a legfontosabb szülői képesség. Az első helyen a szeretet szerepelt - a válaszadók negyede nevezte meg ezt a legfontosabb szülői feladatnak. A második helyre az odafigyelés fért fel, de sokan tartották fontosnak a szülők közti egészséges viszonyt is. Ezeket olyan feladatok követték, mint az anyagi biztonság megteremtése, tanulási lehetőségek biztosítása és a család testi egészségének fenntartása.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS