2 °C Budapest

Ezeket a sportokat űzik a magyarok legszívesebben minden nyáron

2019. augusztus 23. 17:28

Nyáron sokkal könnyebben szánjuk rá magunkat a testmozgásra és a hétköznapok is aktívabban telnek - derült ki a Kométa Mindennapok felmérésből. A magyarok kedvenc nyári mozgásformája a biciklizés, de a kirándulás és a kertészkedés is népszerű. Tízből hatan kizárólag társaságban szeretnek sportolni, ráadásul a magyarok kétharmada szerint az edzésekben mindig a vége a legjobb.

Bár a friss felmérés szerint 5-ből 4 felnőtt úgy emlékszik, hogy gyermekkorában sokat mozgott együtt a szüleivel, ehhez képest az Eurobarometer adatai szerint a magyarok fele egyáltalán nem sportol, csupán egyharmaduk végez rendszeresen intenzív testmozgást. Ráadásul mindössze 11 százalékuk leli örömét benne. 

Aktív hétköznapok

Árnyaltabb azonban a kép, ha nem ragaszkodunk szigorúan a sport kategóriához. Az aktív életmód ugyanis messze túlmutat az edzőtermek és a focipályák világán. Ezt támasztja alá a Kométa Mindennapok felmérése is. A reprezentatív vizsgálat szerint kedvenc szabadidős elfoglaltságunk a biciklizés (65%), a kirándulás, túrázás (61%), valamint a kertészkedés (59%), de intenzívvé teheti a mindennapjainkat a kutyasétáltatás (22%), a kisgyermek utáni rohangálás (21%), vagy éppen a babakocsi rendszeres tologatása (9%) is.

Mozgalmas nyár

A felmérés arra is rámutat, hogy nyáron többet mozgunk. A magyarok kétharmada ugyanis ebben az évszakban sokkal könnyebben szánja rá magát a sportolásra. Persze többségük (61%) akkor sem szereti a magányos testmozgást, viszont társaságban, családdal, barátokkal már más a helyzet. Úgy tűnik, nincs jobb aktív családi program a kerékpározásnál: a válaszadók kétharmadának a biciklizés a kedvenc nyári mozgásformája. 

A felmérésben résztvevők fele állítja, hogy a gyerekek miatt sokkal többet mozog az évnek ebben az időszakában, a családi nyaralást pedig 55,6 százalék tölti aktívan: előkerülnek a pingpongütők, tollasütők, standröplabdák és napokig megy a családi bajnokság. Bár egyre több férfi vesz részt aktívan a gyereknevelésben, a babakocsi tologatása mégis jórészt a nőkre marad (77%) és a játszótéren is inkább az anyukák futkosnak a gyerekek után (67,5%).

Ezért sportolunk

Megdöbbentő tény, hogy az Eurobarometer kutatása szerint a magyarok mindössze 11 százaléka leli örömét az edzésekben. A Kométa Mindennapok felmérés ezért azt is igyekezett körbejárni, mégis mi lehet a motiváció a mozgásra. A megkérdezettek 46 százaléka állítja, hogy azért sportol, mert szeretne jó formában lenni a bikiniszezonra - és ez nem kizárólag a hölgyekre igaz. Ez a hozzáállás főként az egyedülállókra és a gyermek nélküli párokra jellemző. A kisgyerekesek már inkább a jövőjükre gondolnak: 59 százalékuk állítja, nem igazán szereti a fárasztó edzéseket, de tudja, hogy ha sokáig akar élni, akkor muszáj rendszeresen mozognia. Ezzel tisztában vannak azok is (55%), akik mindezek ellenére nagyon ritkán tudják rászánni magukat az izzasztó edzésekre. Az aktívan sportolók fele állítja, hogy a sport az "én-idő", futás, úszás, bicikli közben jó egyedül lenni kicsit. 

Háromból ketten azonban a sportban a végét szeretik a legjobban, jó érzéssel tölti el őket, hogy megcsinálták. Különösen igaz ez a magyar hölgyekre.

Dina Marci, a Kometa Cycling Team magyar versenyzőjének jótanácsai:

Találd meg a neked valót! 

  • A legizgalmasabb és egyben legfontosabb feladat a megfelelő kerékpár kiválasztása. Ez függ a testalkatodtól és attól is, hogy elsősorban mire használod majd (városban tekersz vele, túrázol a hegyekben, vagy országúton gurulsz inkább). Mindenképpen próbáld ki, ellenőrizd le, mennyire kényelmes. Ha nem vagy biztos a döntésedben, kérd ki szakember tanácsát!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mit vegyél fel? 

  • Mindig viselj sisakot! Életet menthet. Ez a lehető legfontosabb kellék, minden más másodlagos.
  • Kerékpározáshoz lehetőség szerint válassz az időjárásnak megfelelő kerékpáros öltözetet. Ha kerékpáros nadrágot viselsz, soha ne vegyél alá alsónadrágot, mert ez bőrirritációt és kellemetlenséget okozhat. 

Amit ne felejts otthon! 

  • Szerszámok, pótbelső, innivaló. Ezek nélkül ne indulj el, segítségükkel sok bosszúságtól megkímélheted magad.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm