16 °C Budapest

Ezeket a házakat, lakásokat vették a magyarok 2018-ban: arcpirítóak az árak

2018. december 30. 10:01

A hazai ingatlanpiac tovább erősödve idén friss becslése alapján mintegy 160 ezer tranzakcióval zárhatja az évet, ami 3 százalékos növekedést jelent a 2017-ben mért értékhez képest. A legnagyobb érdeklődés a fővárosi agglomerációban található panellakások és a budai kedvelt lakótelepek lakásai iránt mutatkozott az év során: itt átlagosan másfél hónapnál is rövidebb időt vett igénybe egy lakás értékesítése.

Körülbelül 160 ezerre várja a 2018-as évben megvalósult ingatlan adásvételek számát országosan az Otthon Centrum (OC), ami 3 százalékos növekedést jelent az előző évben mért tranzakciószámhoz képest. Az országos hálózat által közvetített ügyletek legnagyobb hányadát tégla társasházi lakások adásvétele jelentette (35%), míg a második legnagyobb arányban a családi házak keltek el (34,2%). 

Az OC-nál az adásvételek kevesebb mint egyharmada zajlott a fővárosban. Országosan az elmúlt években megfigyelhető tendencia folytatódott idén is: Budapest részesedése a lakáspiaci forgalomból némileg csökkent, habár ez a városon belül eltérően érvényesült. Míg a külső pesti kerületekben változatlan mértékű forgalmat regisztráltak, addig Budán és a belső pesti kerületekben visszaesett az ingatlanpiaci tranzakciók száma 2017-hez képest. Vidéken kismértékű, mindössze 2 százalékos növekedést regisztráltak a tavalyi évhez képest. Kiemelkedő volt viszont a fővárosi agglomerációban tapasztalt 13 százalékos forgalomnövekedés, amely jelzi az erre a területre irányuló élénkülő keresletet.

A 2018-as év során a hálózat által közvetített tranzakciók alapján a fővárosi agglomeráció városaiban található panellakások és a budai kedvelt lakótelepek lakásai keltek el a legrövidebb idő alatt: itt az értékesítési idő átlagosan kevesebb, mint másfél hónapot vett igénybe. A leghosszabb ideig a kisvárosok lakótelepein meghirdetett lakások tulajdonosai vártak vevőre. Ezeken a területeken átlagosan 3 hónap telt el az értékesítésig.

Az országosan erősödő ingatlanpiacon Budapest a 2018-as évben is megőrizte vezető pozícióját négyzetméterárak tekintetében. Az adásvételek alapján a belvárosi használt lakásokra jellemző közel 900 ezer forintos átlagos négyzetméterár 11 százalékos emelkedést jelent a tavalyi évhez képest.  A használt társasházi lakások piacán a méltán népszerű V. kerület bizonyult idén is a legdrágábbnak, azonban a hálózat idén mégsem itt értékesítette a legmagasabb értékű lakást: az 1,1 millió forintos négyzetméteráron elkelt ingatlan ugyanis az Andrássy úton található. Használt lakások tekintetében a budai kerületek között a csúcstartó az I. kerület, ahol átlagosan 700 ezer forint felett alakult az átlagos négyzetméterár. Az első kerületet nem sokkal lemaradva követi 600 és 650 ezer forint közötti átlagos négyzetméterárral a budai III., XI. és XII. kerület és a pesti VI. és XIII. kerületet. 

Budapesten a panellakások a legdrágább fajlagos áron a XI. kerületben keltek el, ahol az átlagos négyzetméterár elérte a félmillió forintot. Szintén keresettnek bizonyultak és ennek megfelelően az átlagot meghaladó fajlagos áron keltek el Budán a III., Pesten a VIII., XIII. és XIV. kerületi panellakások:

az átlagos négyzetméterár a 450 ezer forintot is meghaladta ezekben a kerületekben 

- mondta el Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője. A külső kerületekben is jelentős árnövekedés ment végbe, így annak, aki a XVII. vagy a XVIII. kerületben vásárolt panellakást, négyzetméterenként 25-28 százalékkal kellett többet fizetnie 2017-hez képest- teszi hozzá a szakértő.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A családi házak négyzetméterárai elmaradtak a társasházakétól, de a jellemzően drágább I. és XII. kerületben átlagosan 600-700 ezer forintot, míg a budai hegyvidék kedvelt zöldövezeti részein 450-550 ezer forintot is elkértek négyzetméterenként. A legdrágább családi ház az OC kínálatában Budapest II. kerületében kelt el és több, mint 400 milliót fizetett érte új tulajdonosa. "Ez a tranzakció fajlagosan rekordnak számított, mivel a kerületi átlagérték duplája volt" - mondja az elemzési vezető.

Vidéken a használt lakások Debrecenben drágultak a legnagyobb mértékben: 2018-ban több mint negyedével nőtt az ilyen típusú ingatlanok átlagos négyzetméterára a cívis városban. Tatabányán, Székesfehérváron és Szekszárdon is hasonló árnövekedést regisztráltak. A legdrágább vidéki város címét 2018-ban is Sopron vihette el, ahol 2018-ban átlagosan 375 ezer forintot kellett fizetni egy használt társasházi lakás négyzetméteréért. Ez az árszint megegyezik a külső pesti kerületekével, jól érzékeltetve, hogy milyen markánsan elválik egymástól a vidék és a főváros ingatlanpiaca.

A vidéki panellakások piacán is kiemelkedő értéket produkált Sopron, amely 310 ezer forint feletti átlagos négyzetméterárával ebben a kategóriában is a legdrágább vidéki városnak számít.  Sopront Székesfehérvár és Debrecen követi. Ezeken a településeken átlagosan 300 ezer, illetve 290 ezer forintba került 2018-ban egy panellakás négyzetmétere. Az adásvételek alapján minden magyarországi megyeszékhelyen 10 és 20 százalék közötti árnövekedés volt tapasztalható a panellakások piacán 2017 óta.

2019-ben a magyarországi ingatlanpiac organikus fejlődése várható. A főváros külső kerületeiben, az agglomerációban, valamint a nagyobb vidéki városokban és környékükön további élénkülést prognosztizálunk, ami azonban nem fogja meghaladni a 2018-ban tapasztalt növekedést 

- mondta el a szakértő. Mivel továbbra is erős a piac koncentráltsága, ezért enyhe árnövekedés jellemzi a magyarországi ingatlanpiacot jövő évben is. "Természetesen a magyar gazdaság konjunktúráját nagymértékben befolyásolják a világgazdaságban zajló folyamatok. Az alacsony hozam- és kamatkörnyezet fennmaradása továbbra is motiválóan fog hatni a lakásbefektetésekre. A lakáspiac keresleti oldalát pedig erősíti, hogy tapasztalataink szerint továbbra is többen vásárolnak kézpénzzel, mint hitellel, de emellett a hitelezés is felfutóban van" - tette hozzá az elemző.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 12:30
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm