21 °C Budapest

Ezek a háztulajdonosok nem fognak örülni: vajon téged is érint?

2016. február 3. 18:00

A hazai lakáspiac kettős arcát mutatja, bár jelentős, több mint 10 százalékos áremelkedésre került sor az országos átlagos lakásárakat tekintve 2015 első 9 hónapjában, nem mindenhol örülhetnek a fenti növekedésnek.

Bár jelentős, több mint 10 százalékos áremelkedésre került sor az országos átlagos lakásárakat tekintve 2015 első 9 hónapjában, nem mindenhol örülhetnek a fenti növekedésnek. A kis települések esetében például a növekedés csak 4,2-6,3 százalékos volt. Esetükben a válság előtti maximumokhoz hasonlítva továbbra is jelentős az árkülönbség, szinte mindenhol kétszámjegyű, több esetben a 20 százalékot is átlépi.

Az ingatlan típusok között úgy tűnik a lakótelepi ingatlanpiac talált leginkább magára, a válság előtti maximumot több esetben is átlépték az árak, mint például Közép-Magyarország, az Észak-Alföld vagy a Nyugat-Dunántúl lakótelepein, utóbbi esetében a különbség a 30 százalékot is meghaladja. A családi házak ugyanakkor sokkal rosszabbul állnak, az árak növekedése az országos átlag alatt maradt, és a válság előtti szinttől is messze van az az összeg, melyért értékesíthetőek. A különbség még a legjobban teljesítő Nyugat-Dunántúlon is közel 10 százalékos a KSH legfrissebb számai szerint, de több esetben akár 25-30 százalékkal is olcsóbban lehet házakhoz jutni mint 2007-2008-ban a csúcs idején.

A használt lakások ára 2014. II. negyedéve óta emelkedést mutatott, 2015. III. negyedévben azonban a KSH adatai szerint inkább stagnálás jellemezte a lakáspiacot. Az árak megközelítőleg az előző negyedév szintjén mozogtak, míg éves összehasonlításban 11,2 százalékkal kellett többet fizetni átlagosan a használt lakásokért, mint egy évvel korábban.

Az árak alakulása azonban területileg és ingatlantípus szerint is jelentős eltéréseket mutat. A növekedésben élen járt a Közép-Magyarországi régió, ahol az árak több, mint 14 százalékkal emelkedtek 2014 átlagos értékeihez képet 2015. első 9 hónapjában. Míg például a Közép-Dunántúlon, a Nyugat-Dunántúlon vagy az Észak-Alföldön a változás mértéke nem érte el a 8 százalékot.

Az árdinamikában fellelhető különbség azonban még jobban tetten érhető, ha a területi egységeket tovább bontjuk és az árak alakulását településtípus és ingatlantípus szerint is megvizsgáljuk.

A nagyobb városok húzzák fel az átlagot

Amennyiben külön vizsgáljuk az egyes településtípusok esetében bekövetkezett változást látható, hogy a legnagyobb drágulás a nagyobb városokat, elsősorban Budapestet és a megyeszékhelyeket jellemzi. Előbbi esetében a változás közel 16 százalékos, míg a megyeszékhelyeken megfigyelt emelkedés átlagosan 10,2 százalékos volt. A városokban ennél már sokkal alacsonyabb növekedéssel szembesülhettek a lakáspiac szereplői, országos átlagban csak 4,2 százalékkal változtak az árak. A községek esetében a megfigyelt árnövekedés 6,3 százalékos volt. Az Észak-Alföld, vagy Észak-Magyarország községei azonban kevésbé profitáltak a felívelésből, előbbi esetében stagnálásról, míg utóbbinál csak enyhe növekedésről beszélhetünk.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hol tart a válság után a piac?

A válság előtti maximumértékeket egyelőre csak nagyon kevés esetben lépték át az árak. A sorból kiemelkedik Budapest, ahol 4,5 százalékkal kellett többet fizetni 2015 első kilenc hónapjában a lakóingatlanokért, mint a válság előtti csúcsponton. De jól teljesített a Nyugat-Dunántúli régió is, ahol a megyeszékhelyek mellett a városokban is meghaladják a válság előtti szinteket az árak, előbbiek esetében közel 10 százalékkal, míg utóbbiaknál 4,6 százalékkal. A legnagyobb különbség a válság előtti szinthez képest Észak-Magyarországon tapasztalható, ahol a községekben 23,3, a városokban 18, a megyeszékhelyeken pedig 21,7 százalékkal olcsóbban lehet vásárolni. Település típusok szerint nézve a legnagyobb különbségek a válság előtti árakhoz képest a községeket jellemzi, a lemaradás szinte mindenütt két számjegyű, egyedül a Nyugat-Dunántúl stagnáló árai jelentenek kivételt.

Milyen ingatlanok drágultak a legjobban?

A különböző lakóingatlan típusok közül láthatóan a lakótelepek teljesítettek a legjobban. Szinte az összes régióban - kivéve a Közép-Dunántúli régiót - a lakótelepi ingatlanok drágultak a legnagyobb mértékben 2015 III. negyedéve és 2014 között. Ezen belül is kiemelkednek a Nyugat-Dunántúl és Közép-Magyarország panelei, előbbi esetében a drágulás 23,4, míg utóbbinál 19,6 százalékos volt. Az ellenpólust a családi házak képviselik, ahol az árnövekedés csak 3,2-7,6 százalék között mozgott.

A válság előtti maximumokkal összehasonlítva szintén a lakótelepi ingatlanok teljesítenek a legjobban, a Nyugat-Dunántúlon több mint 30 százalékkal magasabbak az árak, az Észak-Alföldön több mint 11 százalékkal, míg Közép-Magyarországon közel 8,5 százalékkal kellett többet fizetni 2015 első 9 hónapjában átlagosan, mint a válság előtti maximum idején. A családi házaknak azonban még bőven van mit behoznia, az árak még legalább 10 százalékkal a válság előtti szintek alatt mozognak, de egyes helyeken közel 30 százalékkal alacsonyabb áron lehet házat vásárolni, mint a válság előtt.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem