8 °C Budapest

Ezek most a főváros legkeresettebb lakásai: mindenki ide akar költözni

2018. június 4. 17:00

A budapesti bérlakáspiacon idén eddig a legnagyobb kereslet pesti oldalon a VIII., XIII, XIV., míg budai oldalon a II. és a XI. kerületben található 30-49 négyzetméteres, egy vagy másfél szobás, téglaépítésű bútorozott és gépesített lakások iránt volt - állítja egy friss elemzés.

A Rentingo.com legfrissebb elemzése alapján, a budapesti bérlakáspiacon idén eddig a legnagyobb kereslet pesti oldalon a VIII., XIII, XIV., míg budai oldalon a II. és a XI. kerületben található 30-49 négyzetméteres, egy vagy másfél szobás, téglaépítésű bútorozott és gépesített lakások iránt volt.

A budapesti bérlakáspiacon a legszűkebb belvárost jelentő I., V., VI. és VII. kerületekben továbbra is az Airbnb-n keresztül történő pár napos kiadás a jellemző, ami ezekben a kerületekben a szűkebb kínálat miatt jelentősen felvitte a lakásbérleti díjakat, így a hosszú távú bérlés ezekben a kerületekben sokak számára megfizethetetlenné vált.

Ugyanakkor lakásbérlésre továbbra is a belvárosban van a legnagyobb igény, hiszen a bérlők többsége a felsőoktatási intézményekhez és a belvárosi munkahelyekhez közel szeretne lakni, így a bérlők ma már kénytelenek a szűkebb belváros közelében lévő kerületekben keresni lakást. Ezek a kerületek még egyrészt közel vannak a belvároshoz és a főbb intézményekhez, másrészt jó tömegközlekedéssel is rendelkeznek. Így a lakásbérlők jelenlegi szempontjainak elsősorban a VIII., XI., XIII. és XIV. kerület felel meg leginkább.

A Rentingo.com lakás- és lakótárskereső online portálon, amely ellenőrzött környezetben hozza össze a bérbeadókat a bérlőkkel, illetve a potenciális lakótársakat egymással, idén eddig a kapcsolatfelvételek 61 százalékát a II., VII., VIII., XI., XIII. és XIV. kerületben található lakásokra kezdeményezték a bérlők. A legnagyobb érdeklődés pesti oldalon a VIII., XIII. és XIV., míg budai oldalon a II. és a XI. kerületben található lakások iránt mutatkozott. Ezen belül a kapcsolatfelvételek 20 százaléka a VIII., 15 százaléka a XIV., 11 százaléka a XI., 9 százaléka pedig a XIII. kerületben található lakásokra irányult.

Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

A keresések 61 százaléka 30-49, míg 23 százaléka 50-69 négyzetméter közötti alapterületű lakásokra történt. A kapcsolatfelvételek 72 százaléka egy vagy másfél szobás, míg 20 százaléka kétszobás lakásokra irányult. Az érdeklődés 94 százaléka bútorozott vagy részben bútorozott lakásokra mutatkozott, továbbá 86 százalékban téglaépítésű lakásokra vonatkozóan kezdeményeztek kapcsolatfelvételt. A háztartási gépekkel jól felszerelt lakásokra irányult a kapcsolatfelvételek túlnyomó többsége, a keresett lakások 100 százalékában volt tűzhely, 93 százalékában hűtő, 85 százalékában sütő, 83 százalékában mosógép, 73 százalékában mélyhűtő, míg 61 százalékában mikrohullámú sütő is. Ez alapján megállapítható, hogy a teljeskörűen gépesített lakások könnyebben kiadhatók.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A lakások átlagos havi bérleti díja valamivel több mint 120 ezer forint, míg a négyzetméterre vetített átlagos havi bérleti díj 3059 forint volt. A bérleti díjat a legnagyobb mértékben az befolyásolja, hogy a lakás melyik kerületben található, további befolyásoló tényező a lakás állapota és felszereltsége, valamint az, hogy a lakás külön bejáratú vagy egymásból nyíló szobákkal rendelkezik. 

A nagyobb vagy kedvezőtlen beosztású lakásoknál előfordul, hogy 2 ezer forint alatti négyzetméterre vetített bérleti díjakkal is találkozunk, ezzel szemben a kis méretű, 40 négyzetméter alatti galériázott garzonok esetében az átlagos bérleti díj többnyire eléri a 4000-4500 forintot négyzetméterenként. Lakásbérlés esetén természetesen nem csak a bérleti díjjal, hanem a rezsivel és a közös költséggel is számolniuk kell a bérlőknek, ami átlagosan havonta közel 20 ezer forintos további kiadást jelent, ami egy négyzetméterre vetítve havonta átlagosan további közel 500 forintos kiadást jelent a bérlőknek.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem